Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Cherchez La Femme

(Αναζητήστε τη Γυναίκα)

Λοιπόν! Όταν ακούω αυτό το τραγούδι νομίζω πως είμαι μαζί με τη Peggy Guggenheim στο κατάστρωμα του Τιτανικού, συζητάμε και πίνουμε σαμπάνια. Παρεμπιπτόντως ο πατέρας της ήταν ένα από τα θύματα του μοιραίου υπερωκεανίου.

Κι εκεί υπό τους ήχους της θαυμάσιας μελωδίας από την ορχήστρα του πλοίου, κάτω από τον έναστρο ουρανό ο Τιτανικός συγκρούεται με το παγόβουνο. Κομματάκια του πέφτουν μέσα στα κολονάτα λεπτά κρυστάλλινα ποτήρια μας!

Κοιταζόμαστε και χαμογελάμε, ενώ ταυτόχρονα αναφωνούμε: “Champagne on the rocks”! Ο Τιτανικός συνέχισε το ταξίδι του κι εμείς το δικό μας. Τη στιγμή εκείνη με τη Peggy συζητούσαμε για την Τέχνη και πόσο ομορφαίνει τον Κόσμο. Αυτό ήταν αρκετό να αλλάξει τη ροή της ιστορίας και ο Τιτανικός να φθάσει ασφαλής και με λίγα… παγάκια στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Διότι όντως η Τέχνη μπορεί να ανατρέψει τον Κόσμο!

Η Peggy ήταν σπουδαία συλλέκτης έργων τέχνης και η συλλογή της ευρίσκεται σε ένα από τα περισσότερο επισκεπτόμενα αξιοθέατα (Μουσεία) της Βενετίας (Peggy Guggenheim Collection). Το συνεπώνυμο Μουσείο στη Νέα Υόρκη ιδρύθηκε από έναν εκ των θείων της (αδελφό του αδικοχαμένου πατέρα της). Η Peggy εκτός από έργα τέχνης συνέλεγε και… άνδρες. Λέγεται πως είχε κοιμηθεί με περισσότερους από 1000, ενόσω ευρισκόταν στην Ευρώπη και πως όταν την ερώτησαν πόσους συζύγους είχε αποκρίθηκε: “Εννοείτε τους δικούς μου ή των… άλλων (γυναικών);”

Σίγουρα μία σπουδαία γυναίκα!