Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Bitcoin – Ethereum

(Η τεράστια σημασία τους)

Στην Ελλάδα των αρρωστημένων και σκουριασμένη μυαλών, τα οποία προσβλέπουν σε δικτατορίες του προπερασμένου αιώνος, της εξύψωσης της μίζερης φτώχειας και των επιδομάτων εξευτελισμού, καθίσταται πλέον πολύ δύσκολο να σκεφτεί κάποιος δημιουργικά.

Ένα από τα ισχυρότερα όπλα των γελοίων γραφειοκρατών είναι η υποχρεωτική επιβολή αποδοχής του δικού τους νομίσματος. Βέβαια αυτό έχει δύο όψεις. Αφού ένα κράτος επιβάλλει υποχρεωτικά ένα νόμισμα θα πρέπει και το ίδιο να το αποδεχτεί! Και όταν έχει διαπράξει την μεγίστη ηλιθιότητα να αφήσει τον έλεγχο έκδοσης του σε άλλους και δη στην Γερμανία (top of stupidity) η ηλιθιότητα διπλασιάζεται. Τώρα αντιλαμβάνεσθε υποθέτω γιατί η Αγγλία ήταν και παραμένει σε μεγάλο βαθμό υπερ-δύναμις και σταθερή αξία…

Το τι ακριβώς σημαίνει ένα κρατικό νόμισμα έχει άμεση σχέση με την έννοια των κρατικών ομολόγων, τα οποία αντιπροσωπεύουν την ικανότητα παραγωγής πλούτου μίας κοινωνίας. Αλλά δεν θα επεκταθώ περισσότερο εδώ.

Θα το εξηγήσω πρακτικά:

Εγώ είμαι πολιτικός μηχανικός και κάτι άλλα πράγματα μαζί. Για το πνευματικό μου τουλάχιστον έργο του μηχανικού θα μπορούσα να καθιερώσω – εκδώσω το… Τευκρόνιο, (ωραία ιδέα, θα την εφαρμόσω) ένα δικό μου, προσωπικό νόμισμα. Και εάν ένας πελάτης μου ιατρός-οφθαλμίατρος εξέδιδε το δικό του Οπτικόνιο θα μπορούσαμε να ορίσουμε έναν συσχετισμό, όπου η σχεδίαση ενός κτιρίου θα ισοδυναμούσε με έναν αριθμό εξετάσεων του εν λόγω ιατρού.

Ανταλλακτικές σχέσεις στην ουσία, όπου κάθε άνθρωπος ανάλογα με την ικανότητα και δυνατότητα προσφοράς του θα μπορούσε να εκδώσει το δικό του νόμισμα. Αλλά τότε όμως δεν θα μπορούσατε να πληρώσετε τους κηφήνες τις κρατικής εξουσίας. Διότι κανένας δεν είναι διατεθειμένος να πληρώσει για μία άχρηστη υπηρεσία. Γι’ αυτό εξ’ άλλου εφευρέθηκε το κρατικό νόμισμα και οι φόροι.

Εάν σας φαίνονται παράλογα όλα αυτά, απατάσθε και έχετε μπολιασθεί με το δηλητήριο της “κρατικής λογικής”. Ωστόσο σας διαφεύγει πως όλες οι τράπεζες ξεκίνησαν από την προσωπική αξιοπιστία και φερεγγυότητα ενός ανθρώπου, ο οποίος ήταν μάλιστα τόσο υπερήφανος για αυτό, ώστε τους έδινε και το όνομά του (αυτή είναι σημαντική λεπτομέρεια):

Διότι ο άνθρωπος είναι πάντα το κέντρο του κόσμου.

Αυτήν την τεράστια ανωμαλία έρχεται να “επιδιορθώσει” το bitcoin και το αντίστοιχο Ρωσικής έμπνευσης Ethereum. Ονομάζονται κρυπτονομίσματα και λειτουργούν ακριβώς με τον προηγούμενο τρόπο, τον οποίον σας περιέγραψα.

Αξιολογείς το προϊόν σου στο ψηφιακό αυτό νόμισμα και εφόσον υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι το αποδέχονται μπορείς να το ανταλλάξεις με το δικό τους μέσω αυτού νομίσματος (ή νομισμάτων).

Με αυτόν τον τρόπο γίνονται πράξεις χωρίς την κρατική παρέμβαση και οικονομικές συναλλαγές οπουδήποτε στον κόσμο με την προϋπόθεση πως το νόμισμα είναι αποδεκτό. Πράγμα, το οποίο συμβαίνει ήδη από εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις διεθνώς! Το Τευκρόνιο υστερεί εδώ! Μόνο εγώ το αποδέχομαι, αλλά δεν αρκεί.

Προσέξτε, διότι με μία απλή διαδικτυακή σύνδεση μπορείτε να ξεπεράσετε τους φραγμούς των απανταχού κυβερνητικών απατεώνων!

Τρία είναι τα πιθανά προβλήματα:

1. Να διακόψουν οι κυβερνήσεις το διαδίκτυο. Βέβαια θα διακοπεί και το Facebook, οπότε θα έχουμε σίγουρο ξεσηκωμό και… επανάσταση!

2. Τα νομίσματα αυτά, όπως και κάθε άλλο υλικό ή άυλο αντικείμενο, υπόκεινται στην εγγενώς ανθρώπινη τάση της κερδοσκοπίας. Και ως νομίσματα, έστω ψηφιακά είναι εμπορεύσιμα. Άρα αμέσως ανοίγεται ένα κεφάλαιο για το οποίο τα κυβερνητικά επιτελεία απανταχού τρίβουν τα χέρια τους. Θυμηθείτε (και εάν δεν γνωρίζετε θα σας το θυμίσω με άρθρο μου κάποια στιγμή) την κρίση της τουλίπας στην Ολλανδία το… 1637! Οι βολβοί της τουλίπας ήταν το… bitcoin της εποχής!

3. Είναι μάλλον δύσκολο να εφοδιάσετε με βενζίνη το αυτοκίνητό σας ή να αγοράσετε τα αναγκαία αγαθά σας στις υπερ-αγορές (super-markets) με αυτό το νόμισμα. Διότι είναι αρκετά δύσκολο να μεταπωλήσετε ένα προϊόν τρίτου (και όχι δικό σας) μέσω αυτού του τρόπου. Αλλά ποιος γνωρίζει; Ίσως κάποιος σεΐχης να αποφασίσει πως είναι προτιμότερο το bitcoin από το δολάριο ή το ευρώ και τότε να δημιουργηθεί μία νέα πραγματικότητα. Αναλογισθείτε μία αγορά, όπου η επιβαλλόμενη τιμή βενζίνης είναι 2 ευρώ το λίτρο (με το 90% φόρους) και κάποιο πρατήριο να πωλεί προς 20 λεπτά σε bitcoin ή ethereum, επειδή ο πρατηριούχος μπορεί να ανταλλάσσει λάδι από την Μεσσηνία με πετρέλαιο από την Αραβία! (Προφανώς και ο πλοιοκτήτης και ο ιδιοκτήτης του βυτιοφόρου για τις μεταφορές θα το αποδέχονται). Πάλι σας έδωσα τροφή για επιχειρηματικές ιδέες! Βέβαια, η κρατική εξουσία εν ριπή οφθαλμού θα το θέσει εκτός νόμου, διότι παρακάμπτεται η… τροφή της! Αλλά για πολλά άλλα δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα.

Ωστόσο όλα αυτά συμβαίνουν γύρω μας, διότι πάρα πολλοί άνθρωποι σκέπτονται και δεν δηλητηριάζονται με τις μπουρδολογίες των απανταχού απατεώνων.

Και εάν δεν το αντιληφθήκατε ακόμα, (λογικό με τους άπειρους φόρους, τους οποίους έχετε να πληρώσετε μέχρι αύριο) σας παρουσίασα και ενδεχόμενη λύση εξόδου από αυτόν τον οικονομικό εφιάλτη. Δεν το σκέφτηκα ο ίδιος. Δυστυχώς ένα ναζιστικό μυαλό μοναδικής όμως ευφυίας το εφάρμοσε και εξοπλίστηκε η Γερμανία του Χίτλερ: ο Γιάλμαρ Σαχτ. Αλλά, όπως έλεγε και ο μέγιστος φιλόσοφος Ισοκράτης, ακόμα και από τον χειρότερο δάσκαλο μπορείς να μάθεις… Αρκεί να τον ακούσεις, ακόμα και εάν τον μισείς…

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)