Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

23/07/1987  – 23/07/2017 30 έτη μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ)

Εντελώς συμπτωματικά προ ημερών όντας στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ παρατήρησα πως έγινα μέλος του πριν από 30 χρόνια ακριβώς, με την ιδιότητα του Πολιτικού Μηχανικού. Είναι μία… επέτειος και αυτή! Τι έμαθα λοιπόν μέσα σε αυτά τα 30 χρόνια από αυτήν μου την δραστηριότητα;

  1. Κανείς δεν γεννιέται με κάποια ταμπέλλα ενός συγκεκριμένου επαγγέλματος. Οι επιλογές προκύπτουν από τις συνθήκες και τις ανάγκες της ζωής ή από τυχαία γεγονότα. Δεν γεννήθηκες κάτι άρα δεν χρειάζεται να πεθάνεις ως το ίδιο κάτι. Γεννήθηκες ως ο εαυτός σου και, ως ο εαυτός σου θα πρέπει να φύγεις.
  2. Η χαρά οποιασδήποτε επαγγελματικής δραστηριότητας δεν προέρχεται από την φύση της ή το αντικείμενό της αλλά από τον βαθμό υπευθυνότητας με την οποία εξασκείται. Οτιδήποτε και να κάνετε εάν το κάνετε υπεύθυνα θα λαμβάνετε τεράστια χαρά.
  3. Η αξία ενός επαγγελματία καθορίζεται από τον βαθμό προσφοράς του προς τους συνανθρώπους του και από την ποιότητα του έργου του και όχι από τα χρήματα, τα οποία κερδίζει. Εάν τα χρήματα είναι αυτοσκοπός, τότε θα σας συνιστούσα να στραφείτε σε θαυμάσιες παράνομες δραστηριότητες, οι οποίες εξασφαλίζουν πλούτο και πολύ άνετη ζωή (και όχι τόσο περισσότερα προβλήματα απ’ όσο φαντάζεστε σε σχέση με μία καθημερινή σας δραστηριότητα, απλά ο ανταγωνισμός είναι εξαιρετικά μεγάλος και μπορεί να βρεθείτε είτε στη φυλακή είτε σε κανένα χαντάκι). Αλλά θα έχετε χρήματα.
  4. Κάθε επάγγελμα είναι ένας δρόμος ζωής. Μαθαίνεις μέσω αυτού στην ουσία τους ανθρώπους. Το γιατί πρέπει αυτός ο δρόμος να είναι ο δικός σου δε μπορείς να το γνωρίζεις. Είναι η ΔΙΚΗ ΣΟΥ πρόκληση.
  5. Επάγγελμα δεν σημαίνει χαρακτήρας. Άλλο οι μαθηματικοί υπολογισμοί ή η εκτέλεση μιας εγχείρησης ή ο χειρισμός ενός μηχανήματος και άλλο το τι κάνεις στην προσωπική σου ζωή.
  6. Είναι εντυπωσιακό πόσοι άνθρωποι θα σε βοηθήσουν και θα σε προστατεύσουν ακόμα και εάν δεν το ζητήσεις. Εάν μάλιστα το ζητήσεις θα εκπλαγείς από την ανταπόκριση. Δεν είσαι μόνος σε αυτήν την κοινωνία και γύρω σου υπάρχει τεράστια συσσωρευμένη εμπειρία. Μάθε από τους άλλους.
  7. Ο ασφαλέστερος δρόμος για τη αποτυχία είναι να νομίσεις πως τα γνωρίζεις όλα στον επαγγελματικό σου χώρο ή στο αντικείμενο σου. Ναι μπορεί πραγματικά να γνωρίζεις πολλά αλλά πολύ περισσότερα ούτε καν τα έχεις διανοηθεί. Συνέχισε να μαθαίνεις συνεχώς όπως την πρώτη ημέρα.
  8. Το επάγγελμα είναι άμεσα συνυφασμένο με τις εξωτερικές και κοινωνικές συνθήκες. Κοινώς: μεταβάλλεται. Να μεταβληθείς και εσύ. Είπαμε! Δεν γεννήθηκες με ταμπέλα ως κάτι για να πεθάνεις κατ’ ανάγκην το ίδιο. Ο εαυτός σου είναι το κριτήριο όχι το επάγγελμα.
  9. Κανένα επάγγελμα δεν είναι στην πραγματικότητα όπως το έπλασες με το μυαλό σου. Είναι πολύ… χειρότερο. Αυτό ισχύει για οτιδήποτε στη ζωή. Άλλο το όνειρο και άλλο η πράξη. Ωστόσο αυτή είναι μία έμφυτη δυσκολία αντίληψης του ανθρώπου. Ονειρεύεται στο plan A και πάντα συμβαίνει το plan B. Τούτο, διότι η ζωή είναι εγγενώς δομημένη στο plan B. Άρα, σκέψου με το B για να προκύψει το Α.
  10. Τέλος οφείλεις να πάψεις να χρησιμοποιείς τις λέξεις “επάγγελμα” και “επαγγελματίας”. Πρέπει να είσαι μία ζωή ερασιτέχνης (=Εραστής της Τέχνης). Αυτό ποτέ δεν θα το χάσεις, ενώ τα επάγγελμα σου πολύ πιθανόν!

Έχω καιρό για την επέτειο των επομένων 30 ετών να συμπληρώσω τις επόμενες 10 ίσως και σε κάποια άλλα ακόμα επιμελητήρια!

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)