Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

10 Έτη Teucris (2009-2019)

(και μερικές όχι τόσο ταπεινές σκέψεις αλλά και γεγονότα, τα οποία θα πρέπει ίσως να γνωρίζετε)

Σαν σήμερα πριν 10 χρόνια ακριβώς “γεννήθηκε” η Teucris. Ήταν βράδυ της Δευτέρας μετά από ένα εξαιρετικά επίπονο και εντατικής σκέψης Σαββατοκύριακο χαμένος στις σκέψεις μου στο γραφείο. Η σελίδα δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2009 στο διαδίκτυο. Ήδη από τον Φεβρουάριο του 2008, οπόταν άρχισε η χρηματοπιστωτική “κρίση” στις Ηνωμένες Πολιτείες είχα αρχίσει να βιώνω όλες τις καταστροφικές συνέπειες, οι οποίες έγιναν ορατές στην Ελληνική κοινωνία κυρίως από το 2011 και μετά. Πάντα… πρωτοπόρος προηγήθηκα 3 χρόνια και σε αυτό! Εντάξει, όχι υπόδειγμα… ταπεινότητας!

Από την πρώτη στιγμή θεώρησα πως επρόκειτο για ένα γεγονός μεγάλων ευκαιριών και δυνατοτήτων. Αλλά ο φοβερός βομβαρδισμός από άθλια υποκείμενα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης καθώς και οι πολιτικές επιλογές των τότε κυβερνήσεων λειτούργησαν “άψογα”, καταρρακώνοντας το ηθικό και παραλύοντας κάθε δημιουργική αντίδραση.

Ωστόσο όμως είναι απορίας άξιον πως το 2007 (αρκετά πριν δηλαδή την εκδήλωση οπουδήποτε του φαινόμενου) ο δυστυχέστερος λαός στη Γη σύμφωνα με το Ινστιτούτο Gallup ήταν οι… Έλληνες! Οι ευτυχέστεροι παρεμπιπτόντως οι… Βιετναμέζοι! Αυτό πάντα με αφήνει με το ερώτημα:

Η κρίση προκάλεσε την αφόρητη μιζέρια και κατάθλιψη ή μήπως ήταν αυτές, οι οποίες με την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης βρήκαν γόνιμο έδαφος να εκδηλωθούν; Προσωπικά δεν έχω καμία αμφιβολία πως ήταν το δεύτερο. Και θα προκληθεί κατά τη γνώμη μου μεγαλύτερη κατάθλιψη εάν… εξέλθουμε της κρίσεως (!) και μη γελάτε καθόλου! Αυτό, το έχει αντιληφθεί πλήρως ο “ηγέτης” με το περιβάλλον του και επενδύει κατάλληλα. Και αφήστε τους άλλους να ονειρεύονται. Είπαμε… η πολιτική είναι τομέας της ψυχιατρικής και όχι της ιστορίας ή της λογικής (βλέπε: “Γιατί ‘Μισώ’ τα Σκόπια”).

Από την άλλη πλευρά οι αρχικές κυβερνήσεις διείδαν μια ευκαιρία να επεκτείνουν την επιρροή και τον πλούτο τους εις βάρος των υπολοίπων απλών πολιτών (κυρίως της λαϊκής τάξης) και τελικά κατέληξαν οι ίδιοι και να… χρεοκοπήσουν αλλά και την εξουσία να απολέσουν! Σκάβεις τον τάφο του αλλουνού και πέφτεις ο ίδιος μέσα, κατά το γνωστόν! Διότι εάν όντως είχαν στόχο την ομαλή αξιοποίηση της ευκαιρίας μίας αναδιοργάνωσης του κράτους θα το είχαν πιθανότατα επιτύχει. Αλλά δεν σκέφτονταν αυτό. Πώς να την εκμεταλλευτούν σκέφτονταν… και είναι τεράστια τα αίσχη και η άλωση περιουσιών της περιόδου εκείνης στο οικονομικό επίπεδο υψηλότερων βαθμίδων (βλέπε τράπεζες).

Η Teucris φυσικά δεν σώπασε ούτε λεπτό στηλιτεύοντας κάθε κατάσταση αλλά την τιμωρία την εισέπραξε από ποιούς άραγε (;), μετά τις εκλογές του 2015, όταν όλοι (λίγο-πολύ) έτρεφαν φρούδες ελπίδες και ταυτόχρονα έμεναν κότες και βωβοί (θυμηθείτε και κρίνετε), με μία σειρά σκληρών άρθρων μου, τα οποία δημοσιεύονταν στην σελίδα του Ζαν Κοέν (Jean Cohen), στα οποία έγραφα για την άθλια απάτη, η οποία παιζόταν εις βάρος των αφελών Ελλήνων πολιτών. Και κάποια ωραία πρωία συνέβη το βαρύτατο επαγγελματικό “χακάρισμα” από την… Ουκρανία (είδατε τι έπαθε και αυτή μετά, χα!). Και φυσικά με τα capital controls, τα οποία την αποτέλειωσαν την ημερομηνία μάλιστα των γενεθλίων μου το 2015! Ήταν ένας μικρός (υπάρχει μικρός άραγε) θάνατος…

Αλλά τον Σεπτέμβριο του 2015 επανήλθε και ανέκτησε όχι μόνον την προηγούμενη θέση της αλλά διπλασίασε και την κυκλοφορία της! Με βοήθησε φυσικά για την αναγέννηση ένας πολύ καλός άνθρωπος και πλέον φίλος μου ο Τάκης Παναγόπουλος και η σελίδα επανεμφανίσθηκε στο διαδίκτυο (και όποια/ος ενδιαφέρεται μπορώ ανεπιφύλακτα να σας τον συστήσω). Εάν δεν συνέβαιναν αυτά και την είχαν αφήσει ήσυχη ίσως τώρα να είχε μαραζώσει και εξαφανιστεί.

Τα προηγούμενα είναι βέβαια (και το αναγνωρίζω) ένα… αυτο-αλληλούισμα, αλλά δεν παύουν να είναι και γεγονότα.

10 έτη λοιπόν, πάμε για τα επόμενα άγνωστον πόσα και μην ξεχνάτε:
Στοχεύετε… ψηλά. Και εάν αποτύχετε, στοχεύστε… υψηλότερα. Στατιστικά κάποια στιγμή έστω και από τύχη θα επιτύχετε! Εάν όμως δεν κάνετε τίποτα θα πάρετε… τίποτα!

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)