Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Το Σπαθί και ο Ήλιος

Στην μεγάλου μήκους ταινία με τίτλο “STAMPILA”, η οποία έλαβε τον “Χρυσό Πήγασο” στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου “ΓΕΦΥΡΕΣ” στην Κόρινθο, μία φράση κυριαρχούσε καθ΄ όλη τη διάρκειά της:

“Σκύβοντας αποφεύγεις το σπαθί, αλλά ΧΑΝΕΙΣ τον ήλιο”!

Αυτή είναι παροιμία της Μολδαβίας, αφού η ταινία είναι συμπαραγωγή Αμερικής και Μολδαβίας. Και για κάποιον περίεργο λόγο παρακολουθώντας την στο τέλος μετά τη βράβευσή της, μου θύμισε μία θαυμάσια ιστορία του Τεν-Τεν με τίτλο “Το Σκήπτρο του Όττοκαρ”. Νοερά οι συσχετισμοί, διότι στην ιστορία του Τεν-Τεν προσεγγίζεται διαφορετικά το ζήτημα, (μάλλον αντίστροφα).

Έχει πολύ ενδιαφέρον πως από μία τόσο μικρή, περίκλειστη χώρα -είναι επίσης από τις φτωχότερες στην Ευρώπη- μία ταινία και μόνο σε προκαλεί να την αναζητήσεις, να μάθεις, να αναρωτηθείς.

Και φυσικά να αναλογισθείς τις φορές, κατά τις οποίες έσκυψες πόσον ήλιο έχασες…