Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Ποτέ την Κυριακή (ή το Σάββατο ή την Παρασκευή)!

Όταν ήμουν στην Ιερουσαλήμ ήθελα την Παρασκευή να είμαι Μουσουλμάνος, το Σάββατο Εβραίος και την Κυριακή Χριστιανός! Γιατί;

Διότι αυτές είναι αντίστοιχα οι Ιερές ημέρες αργίας και σε αυτές απαγορεύεται κάθε μορφή εργασίας. Στον Εβραϊκό νόμο μάλιστα, την Halakha υπάρχει ακριβέστατος κατάλογος με 39 δραστηριότητες ή μάλλον καλύτερα κατηγορίες δραστηριοτήτων, οι οποίες απαγορεύονται αυστηρά κατά την διάρκεια του Σαββάτου• το οποίο παρεμπιπτόντως αρχίζει το σούρουπο της Παρασκευής και τελειώνει το σούρουπο του Σαββάτου ανάλογα με την περιοχή και φυσικά όχι τις ίδιες ώρες.

Με την ευκαιρία ας δώσω και μερικές ακόμα ενδιαφέρουσες πληροφορίες: η λογική πίσω από αυτήν την παραδοχή είναι πως πρώτα υπήρχε το σκότος και μετά “εγένετο ΦΩΣ” (διαβάστε την Γένεση)! Αυτό και μόνο αποτελεί ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα και τίποτα άλλο να μην γνωρίζετε είναι αρκετό να σας δίνει δύναμη στην ζωή σας!

Επί πλέον η Εβραϊκή ημέρα δεν έχει 24 ώρες αλλά μεταβάλλεται κατά την διάρκεια του χρόνου και αυτό επίσης αποτελεί μία πολύ δυνατή έννοια αντίληψης του χρόνου και της ζωής μακράν της άκρως περιοριστικής αντίληψης των αδυσώπητων 24 ωρών! Σκεφτείτε το ΚΑΙ αυτό!

Βέβαια επεκτάθηκα και άλλο ήθελα να γράψω.

Τι θα πρέπει να ισχύει την Κυριακή;

Η Ελληνική κοινωνία δυστυχώς είναι σε μεγάλη σύγχυση και έχει χάσει την καθαρή κριτική ικανότητα και με αυτόν τον τρόπο καθίσταται πολύ εύκολο θύμα κάθε λογής δολίων.

Η τετάρτη εντολή από τις 10 είναι σαφής και ισχυρότατη. Μάλιστα είναι ενωρίτερα και από την πέμπτη εντολή, η οποία αναφέρεται στους γονείς (“τίμα τον πατέρα σου και την μητέρα σου…”) και ορίζει: “μνήσθητι την ημέρα των σαββάτων αγιάζειν αυτή,…” (διαβάστε πάλι τις 10 εντολές)!

Συνεπώς είναι απολύτως σαφές! Το Σάββατο ΠΡΕΠΕΙ να είναι αργία. Και είναι Ιερό! Το ιερότερο! Τελεία και παύλα! Δεν έχει σημασία εάν οι Χριστιανοί το μετέτρεψαν σε Κυριακή και οι Μουσουλμάνοι σε Παρασκευή, το πνεύμα του νόμου είναι άκρως ξεκάθαρο: είναι η ημέρα την οποία αφιερώνεις στην πνευματική σου ανάπτυξη, την οικογένειά σου και τους φίλους σου. Δεν υπάρχει κάτι άλλο• και καμία άλλη εξήγηση.

Αυτό είναι το πρώτο ζήτημα και δεν επιδέχεται κανενός είδους παρερμηνεία.

Τώρα, έχοντας ζήσει και στις Η.Π.Α., όπου δεν ισχύει καμία έννοια ωραρίου, απλά ο καθ’ ένας πράττει όπως ο ίδιος επιθυμεί θα ήθελα να σας επιστήσω την προσοχή στο εξής:

Το ζήτημα της Κυριακής δεν είναι οικονομικό. Αντανακλά μία σοβαρότατη παθογένεια της Ελληνικής κοινωνίας. Ο Χριστιανός ΔΕΝ πρέπει επ’ ουδενί να το αποδεχθεί. Τέλος εδώ. Τολμήστε να κάνετε κάποια εργασία ή έστω να οδηγήσετε σε μία Εβραϊκή συνοικία της Νέας Υόρκης (στο Brooklyn) ημέρα Σάββατο. Τολμήστε!

Η Ελληνική κυβέρνηση διαπράττει μία τεράστια απρέπεια, μίαν ύβριν αυτή τη στιγμή με την αποδοχή αυτού του μέτρου, το οποίο θα έπρεπε να απορριφθεί εντελώς από την κοινωνία. Αλλά δυστυχώς δεν συμβαίνει αυτό. Η Κυριακή για τον Χριστιανικό Κόσμο είναι Ιερή και πρέπει να παραμείνει Ιερή.

Στην Αμερική, όπου οι δομές είναι διαφορετικές μπορεί να εφαρμοσθεί. Προσωπικά δεν συμφωνώ αν και αρκετές φορές πήγαινα για ψώνια στο Super Market αργά τη νύχτα, διότι ήταν 24ωρης λειτουργίας. Αλλά εκεί ήταν Αμερική. Εδώ είναι Ελλάδα. Και οι Αμερικάνοι δημιούργησαν μία μεγάλη ομολογουμένως χώρα με τα δικά τους κριτήρια και δεδομένα. Οι επί μέρους ομάδες όμως δεν ακολουθούν την γενική οδηγία (του να κάνει ο καθείς, όπως κρίνει), διότι έχουν τις δικές τους αρχές, τις οποίες κανένας νόμος δεν μπορεί να καταρρίψει. Αλλά τις ακολουθούν όλοι. Εδώ στην Ελλάδα όμως;

Όσο συντηρητικό και εάν σας φαίνεται και ίσως να εκπλήσσεστε, θεωρώ πως η αργία της Κυριακής (ή της Παρασκευής και του Σαββάτου) οφείλει να είναι απαραβίαστη. Και εάν πιστεύετε πως η οικονομία θα βελτιωθεί από την προσβλητική στην ανθρώπινη υπόσταση κατάργηση μίας Θεϊκής εντολής πλάνην οικτράν πλανάσθαι.

Τονίζω εδώ πως είναι εντελώς διαφορετικό το να επιλέγει κάποιος τον τρόπο αξιοποίησης αυτής της αργίας από την δια νόμου επιβολή της.

Σημειώνω πως κατά τη γνώμη μου –και όπως όλοι σας αντιλαμβάνεσθε- πέραν του προφανούς, δηλαδή της διάβρωσης της κοινωνίας και του εξευτελισμού της ανθρώπινης υπόστασης, η κατάργηση της αργίας της Κυριακής στοχεύει στην οικονομική εξόντωση των μικρών προς όφελος των μεγάλων κάθε είδους. Η Ελληνική κοινωνία τεχνηέντως δοκιμάζεται όσον αφορά την ανύπαρκτη πλέον συνοχή της και αποτυγχάνει πλήρως!

ΠΟΤΕ την Κυριακή (ή το Σάββατο ή την Παρασκευή)!

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)