Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Ο Ουρανοξύστης Τρέμει!

Μόλις έχεις αναλάβει γενικός επιθεωρητής των κτιρίων στην πόλη Σεντσέν στην Κίνα. Η πόλη Σεντσέν είναι δίπλα στο Χονγκ Κονγκ. Μισθός; 20 χιλιάδες ευρώ μηνιαίως με όλα τα έξοδα πληρωμένα και παραμονή σε ένα από τα καλύτερα σημεία του γειτονικού νησιού. Δυσκολεύεσαι βέβαια λίγο με τη γλώσσα, σου φαίνονται… Κινέζικα, αλλά με τα 20 χιλιάρικα το μήνα αρχίζεις και τα κατανοείς.

Κι εκεί, όπου απολαμβάνεις τη θέα στον 57ο όροφο του ουρανοξύστη, όπου στεγάζεται το πολυτελέστατο γραφείο σου ένα κατεπείγον τηλεφώνημα σου ανακατεύει το στομάχι: ένας εμβληματικός ουρανοξύστης ύψους σχεδόν 300 μέτρων στο κέντρο της πόλης… τρέμει! Είσαι ο υπεύθυνος! Καλά-καλά δε γνωρίζεις πού είναι αυτός ο ουρανοξύστης, μόλις μία εβδομάδα έχεις εκεί και φυσικά δεν κοίταζες ψηλά, αλλά τώρα καλείσαι να αποφασίσεις για μία εντελώς σπάνια περίπτωση.

Κατεβαίνεις σχεδόν τρέχοντας, κάνει και ζέστη και βλέπεις έντρομους τη γραμματέα σου, κάποιους συνεργάτες σου και τον οδηγό του αυτοκινήτου σου, με σπίθες στα μάτια να σε περιμένουν για να μεταβείτε επί τόπου!

“Γ@μώ την ατυχία μου” σκέφτεσαι σε γνήσια Ελληνικά!

Φτάνεις στο κέντρο και στον ουρανοξύστη, ο κόσμος τρέχει δώθε-κείθε ενώ μία σειρά λίγο παραπέρα από Rolls Royce με άψογα κουστουμαρισμένους υπερ-εγω-ανθρώπους σε περιμένουν.

“Ποιος είπε ότι ο ουρανοξύστης τρέμει” αναφωνεί εκείνος, ο οποίος φαίνεται να είναι ο “μεγάλος”.  “Κάποια μικρή δόνηση και αυτό είναι όλο. Δεν έχει τίποτα. Να επιστρέψουν όλοι στις εργασίες τους. Ο χρόνος είναι εξαιρετικά πολύτιμος και είναι κυρίως Κινέζικο χρήμα”!

Σε πληροφορούν πως ο “μεγάλος” είναι ένας πάμπλουτος επιχειρηματίας με πολύ στενούς δεσμούς με το κόμμα και ούτε να διανοηθείς να φέρεις την παραμικρή αντίρρηση. Στα θεμέλια θα σου ετοιμάσουν ειδική κρύπτη να σε θάψουν.

Ναι, μα ο ουρανοξύστης έτρεμε πριν από λίγη ώρα. Βέβαια τώρα δεν τρέμει, αλλά τι προκάλεσε αυτή τη δόνηση;

Ο “μεγάλος” μέσω διερμηνέα και ωρυόμενος περιμένει να δώσεις το okay για την επαναλειτουργία του κτιρίου. Εσένα σε έχουν ζώσει όχι μαύρα φίδια, αλλά ο ίδιος ο δράκος της Κίνας. Αφού από μόνος του έτρεμε οπωσδήποτε “κάτι” συνέβη! Σου έδειξαν και μικρά videos από κινητά τηλέφωνα. Μπορεί να είναι ενδεχομένως μία δόνηση, την οποίαν προκάλεσε ένα σύστημα ψύξης ή κάποιο μηχάνημα τοποθετημένο σε λάθος σημείο (κάπου σε υψηλούς ορόφους και με τεράστια ισχύ) ή μπορεί να υποχώρησε κάποια σύνδεση σε κάποιο μεταλλικό πλαίσιο του σκελετού του κτιρίου από αστοχία υλικού. Η πρώτη περίπτωση είναι εύκολη. Αλλά πρέπει να εντοπισθεί. Η δεύτερη ΔΕΝ είναι καθόλου εύκολη· και ΔΕΝ εντοπίζεται και καθόλου εύκολα.

Εν τω μεταξύ, εάν συμβαίνει το δεύτερο, υπάρχει και κίνδυνος να προκληθεί και επόμενη αστοχία και αυτό να οδηγήσει σε μερική υποχώρηση τμήματος ή ακόμα και ολική κατάρρευση! Αυτά ούτε να τα σκέφτεσαι δεν θέλεις.

“Γ@μώ τα 20 χιλιάρικα, τι την ήθελα εγώ την Κίνα και δεν καθόμουν με τρεις κι εξήντα στην Ελλαδίτσα; Όχι πως κι εδώ τη γλυτώνεις, γιατί εδώ τρέμουν (σωστά ή λάθος) οι άνθρωποι ή τα μυαλά τους και σε στέλνουν, αλλά να τώρα στην Κίνα;

Ξυπνάς καταϊδρωμένος… Η ώρα είναι 4 και μισή το πρωί… Δεν ήταν όνειρο μα εφιάλτης! Και τι εφιάλτης; Κινέζικος! Ανοίγεις τον υπολογιστή σου να ηρεμήσεις βλέποντας κάτι ευχάριστο, όπως κάποια κατεδάφιση γέφυρας με εκρηκτικά ή ένα φράγμα να σπάει και διαβάζεις πως ΟΝΤΩΣ ένας ουρανοξύστης στο κέντρο της Σεντσέν τρέμει!

Στην τελευταία παράγραφο όμως της είδησης γράφει πως οι επιθεωρητές, οι οποίοι διερεύνησαν το κτίριο δεν διαπίστωσαν καμία ρωγμή και καμία απολύτως ζημιά!

Αφού δεν με παίρνει ο ύπνος πλέον, ας ολοκληρώσω επί τη ευκαιρία το ενεργειακό πιστοποιητικό, από το διαμέρισμα της διπλανής πολυκατοικίας με την τεράστια αμοιβή των… 20 ευρώ!

Ούτε γάτα λοιπόν, ούτε ζημιά! Ουφ! Ευτυχώς δεν είμαι… Κινέζος!

Ουρανοξύστης ύψους 300 μέτρων άρχισε να τρέμει – Πανικός στη Σενζέν

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)