Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Ημέρες του ΄82

Τον Οκτώβριο του 1982 το περιοδικό National Geographic, του οποίου τότε ήμουν συνδρομητής είχε τίτλο: “The Chip” – California’s Silicon Valley (Ο Επεξεργαστής – Η Κοιλάδα του Πυριτίου στην Καλιφόρνια). Είχε και φωτογραφίες των… ηρώων της εποχής, όπως του Στηβ Τζομπς επάνω στη μοτοσυκλέτα του και στο γκαράζ, όπου γεννήθηκε ουσιαστικά η Apple.

Το 1982 ήμουν πρωτοετής στο Πολυτεχνείο. Ήταν η εποχή όπου η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου ήταν ακόμα ένα όνειρο, το Περισκόπιο το αγαπημένο περιοδικό των τεχνο-φρικιών, η 17Ν ασύλληπτη και μέγα μυστήριο, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην κυβέρνηση και ο  Λαός στην… εξουσία (κάνουμε και λίγο χιούμορ), το διαδίκτυο ακόμα δεν υπήρχε, ενώ στον διάδρομο του Α΄ Κτιρίου της Πολυτεχνικής ήταν οι διατρητικές μηχανές για την καταγραφή των εντολών του τότε υπερ-υπολογιστή Sperry Univac του Πανεπιστήμιου της Πάτρας. Βλέπετε οι οθόνες με το πληκτρολόγιο δεν είχαν ακόμα εγκατασταθεί.

Στην πορεία παρακολουθούσαμε το θαύμα (και όλοι προσπαθούσαμε να αποκτήσουμε) των Amiga, Commodore, ZX Spectrum, Amstrad και πολλών άλλων ακόμα άγνωστων για τους νεότερους πρώτων επιστημονικών – προσωπικών υπολογιστών. Ακόμα κυριαρχούσε η Ιαπωνική CASIO με τα προγραμματιζόμενα κομπιουτεράκια σε γλώσσα Basic.

Προφανώς οι νεότεροι διαβάζουν τα προηγούμενα ονόματα περίπου ως Κινέζικα και είναι λογικό. Αλλά αυτό δεν το γράφω για επιστροφή στις αναμνήσεις, αντιθέτως! Για επιστροφή στο μέλλον!

Θυμάμαι πως ήταν σπουδαίο γεγονός η διάδοση του ZX Spectrum μικροϋπολογιστή στις… νοικοκυρές, όπως έγραφαν τότε στην Αγγλία! Αυτά στις αρχές της δεκαετίας του ’80.

Το Facebook όμως ιδρύθηκε το… 2004 και όχι το 1982, 22 χρόνια αργότερα. Το Facebook όμως όλοι το γνωρίζετε και το χρησιμοποιείτε και είναι απόρροια των τεχνολογικών εξελίξεων της Κοιλάδας του Πυριτίου.

Πού όμως θέλω να καταλήξω;

Κάθε εποχή έχει μία τεχνολογία και τάση αιχμής και σε κάθε τομέα. Και αυτή αφορά στα επόμενα, τα οποία θα έλθουν. Κάθε στιγμή στις επιχειρήσεις και την πολιτική συμβαίνει μία φορά. Ο επόμενος Μπιλ Γκέιτς δεν θα δημιουργήσει πάλι ένα λειτουργικό σύστημα (και… τσιπάκια για να σας τα τοποθετεί μαζί με τα εμβόλια –είπαμε κάνουμε και χιούμορ, έστω και μαύρο)! Η Microsoft προσέξτε ιδρύθηκε το 1975.

Ούτε οι επόμενοι Λάρρυ Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν (ιδρυτές της Google το 1998) θα αναπτύξουν μία μηχανή αναζήτησης. Ούτε και ο επόμενος Μαρκ Ζούκερμπεργκ θα σχεδιάζει meta-worlds και Facebook. Εάν τους αντιγράφετε μάλλον δεν θα μάθετε και πολλά πράγματα.

Και τολμώ να ισχυριστώ πως ούτε μία νέα επανάσταση θα συμβεί, όπως το 1917 στη Ρωσία με τον Λένιν.

Και το (δικό μου, αλλά όχι πρωτότυπο) συμπέρασμα:

Οι λεγόμενες “καλύτερες πρακτικές του παρελθόντος” οδηγούν σε αδιέξοδα. Τα ανεξερεύνητα μονοπάτια, τα οποία δεν έχει δοκιμάσει ακόμα κανένας και τα οποία οδηγούν στο άγνωστο είναι εκείνα στα οποία κρύβονται επιμελώς οι επόμενες Microsoft, Google, Facebook ή και ενδεχομένως και μία… Επανάσταση.

Αλλαγή ρότας λοιπόν και στροφή 180 μοιρών (και όχι… 360, χα) στη δημιουργία νέων αρχών και όχι επαναλαμβανομένων τύπων.

Οι ημέρες του ’82 είναι εδώ αλλά ονομάζονται πλέον “Ημέρες του ‘22”! Και όχι 1922, αλλά 2022!

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)