Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Επενδύοντας στο Porn.net

Λέμε πως η Ελλάδα έχει καταντήσει ένα… bordel (το έγραψα στα… Γαλλικά, κυριολεκτικά)! Από πολλές απόψεις ίσως αυτό ανταποκρίνεται σε μία πραγματικότητα· ίσως όμως να είναι και υπερβολικό. Ωστόσο εάν υποθέσουμε πως ισχύει κάτι τέτοιο, η αυτονόητη επένδυση θα έπρεπε να ήταν θεωρητικά σχετική με το αντικείμενο. Επειδή όμως εμείς δεν είμαστε της πιάτσας ακριβώς (λέμε τώρα) επενδύουμε στις περισσότερο intellectual μορφές. Και μία εξ΄ αυτών είναι το… domain! Ένας άυλος τίτλος ενός πανίσχυρου ονόματος αν και καθ΄ όλα ποταπού και άκρως ανήθικου.
Ωστόσο αφαιρώντας το περιεχόμενο, το οποίο είναι όμως και η ουσία και επενδύοντας σε αυτό το όνομα μπορεί να έχουμε πράξει το καλύτερο δυνατόν από επιχειρηματικής απόψεως. Τα αναφέρω τα προηγούμενα, διότι το συγκεκριμένο είναι ελεύθερο στην αγορά και πωλείται με την μέθοδο των προσφορών με αρχική τιμή τις 500 χιλιάδες δολάρια (περίπου 445 χιλιάδες ευρώ). Με λιγότερο λοιπόν από μισό εκατομμύριο αγοράζουμε μία άυλη οντότητα μακράν ανώτερη των ακινήτων, των εργοστασίων, των ομολόγων και ό,τι άλλο αντίστοιχο υπάρχει στην αγορά, ανέγγιχτο από την κυβέρνηση και… αφορολόγητο!
 
Χαρακτηριστικά αναφέρω πως το porn με κατάληξη .com πωλήθηκε σε δημοπρασία το 2007 έναντι 9,5 εκατομμυρίων δολαρίων (8,5 περίπου εκατομμύρια ευρώ και με αξία του 2007).
Το προηγούμενο μας διδάσκει δύο πράγματα:
 
1. Ακόμα και σε μία κατάσταση bordel οι επενδυτικές δυνατότητες είναι απεριόριστες με την προϋπόθεση
2. Πώς σκεφτόμαστε με ευρύτητα επενδυτικού πνεύματος και όχι μίζερα και περιορισμένα.
 
Δεν αντιλέγω πως τα 445 χιλιάδες ευρώ δεν είναι το καθημερινό ποσό, αλλά πολλά πράγματα μπορούν να ξεκινήσουν με… 445 ευρώ!
 
Προσοχή όμως! Το sex.com επωλήθη δύο φορές. Το 2005 αντί 14 εκ. δολαρίων ενώ το 2010 αντί 13 εκ. δολαρίων (ένα εκατομμύριο ζημία μέσα σε πέντε έτη). Καμία επένδυση δεν είναι ασφαλής, άρα εάν δεν είστε διατεθειμένοι να διακινδυνεύσετε να χάσετε δεν κάνετε ούτε βήμα!
 
Bonus πληροφορία: Το Israel.com (αντιλαμβάνεστε προφανώς την τεράστια αξία ενός domain με το όνομα ενός κράτους), αγοράστηκε το 1994 από τον 46 ετών Αμερικανο-Εβραίο Joel Noel Friedman αντί 5,88 εκ. δολαρίων μόνο και μόνο να μην χρησιμοποιηθεί για κανέναν αρνητικό σκοπό και όχι για το κέρδος (δεν λειτουργεί). Μία άλλη μορφή πατριωτισμού ακόμα και μέσα από τον θαυμαστό κόσμο των domains! Δεν θα σχολιάσω την ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού του Ισραήλ για αυτήν την σοβαρότατη απώλεια. Οι κυβερνήσεις παντού ίδιο bordel είναι!
Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)