Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Από τον Άδωνι Κύρου στο Φώσκολο ένα… Μπλόκο Δρόμος

Η ταινία του Άδωνι Κύρου του 1965 με τίτλο “Το Μπλόκο” είναι κατά τη γνώμη μου μακράν η καλύτερη και αντιπροσωπευτικότερη όσον αφορά τη ναζιστική Κατοχή. Τούτο, διότι δεν καταγράφει μόνο ένα πραγματικό φοβερό γεγονός της περιόδου -και αναφέρομαι στο Μπλόκο της Κοκκινιάς, εξ΄ ου και ο τίτλος της ταινίας-, αλλά διότι αποφεύγει να διολισθήσει σε κάποιας μορφής πολιτική προπαγάνδα. Ένας τρίτος, ξένος με τα Ελληνικά πράγματα θα αντιληφθεί πλήρως την κατάσταση στην Ελλάδα επί Κατοχής χωρίς να νοιώσει πως παρακολουθεί –ούτε στο ελάχιστο- μία ταινία, η οποία εκφράζεται υπέρ ενός πολιτικού χώρου. Είναι ένα επίτευγμα του Άδωνι Κύρου. Και θα είναι και απολύτως άδικο να ταυτισθεί οπουδήποτε ανεξαρτήτως των πολιτικών αντιλήψεων του σκηνοθέτη. Εμένα φυσικά οι γνώσεις μου για την περίοδο εκείνη προέρχονται από τον πατέρα μου, ο οποίος ανήκε στο πολιτικό σκέλος του ΕΑΜ (ήταν διαφωτιστής) και φυσικά καμία σχέση με κομματικές παρωπίδες παρά μόνον αντίσταση στον κατακτητή (υπάρχει και αυτός ο ρόλος στην ταινία, τον οποίον υποδύεται ο Γιάννης Φέρτης).

Το 1970 από την άλλη πλευρά προβλήθηκε μία αθλιότατη ταινία σε σενάριο και σκηνοθεσία Νίκου Φώσκολου “Ορατότης Μηδέν”, η οποία εξευτελίζει κυριολεκτικά κάθε έννοια ήθους αλλά και αισθητικής. Ένα κανονικότατο σκουπίδι αν και τα σκουπίδια έχουν και κάποια χρησιμότητα. Η συγκεκριμένη φυσικά (;) ήταν από τις πλέον επιτυχημένες εμπορικά της συγκεκριμένης περιόδου.

Μέσα σε μία πενταετία (1965-70) λοιπόν, από τον Άδωνι Κύρου στο Φώσκολο ένα… Μπλόκο Δρόμος. Αλλά το μπλόκο δυστυχώς ήταν στην πλευρά του Άδωνι και όχι του Φώσκολου… και βεβαίως μπλόκαρε και μπλοκάρει ολόκληρη την Ελλάδα…

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)