Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Όταν ΔΕΝ Λειτουργεί

Πριν από λίγη ώρα διαπίστωσα πως η ιστοσελίδα μου δεν λειτουργεί. Μέχρι να επιληφθεί του θέματος ο αγαπημένος φίλος μου Τάκης θυμήθηκα έναν… διαστημικό μύθο από την Αμερική!

Η τελευταία κίνηση ενός Αμερικάνου όταν κάτι δεν λειτουργεί είναι να δώσει στη συσκευή ένα… χτύπημα! Δείτε τις γνωστές σκηνές με την “γροθιά-σφυρί” στο κουτί της τηλεόρασης!

Όταν λοιπόν σε μία από τις τελευταίες αποστολές του προγράμματος Απόλλων στην Σελήνη έστειλαν και ένα αυτοκίνητο (ειδικού τύπου) αυτό μόλις πάτησε στο σεληνόχωμα αρνήθηκε να λειτουργήσει.

Πανικός στο Χιούστον, εντολές υψηλής τεχνολογικής εφαρμογής, αλλά το αυτοκίνητο τίποτα! Τελικά -λέει ο μύθος- αφού είδαν κι απόειδαν έδωσαν επισήμως την… “ειδική” εντολή:

“Δώστε του μία”!
Του έδωσαν!

Και αυτό… λειτούργησε!

Βέβαια δεν γνωρίζω εάν ισχύει, αυτό το άκουσα σε μία διάλεξη στο M.I.T. (Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης) και μου άρεσε.

Στα ηλεκτρονικά όταν κάτι δεν λειτουργεί ή το κλείνεις ή το βγάζεις από την τροφοδοσία ή του βγάζεις την μπαταρία ή όλα τα προηγούμενα μαζί.

Τι γίνεται όμως όταν ΔΕΝ λειτουργεί ένας… άνθρωπος;

Και φυσικά αναφέρομαι στις πάμπολλες περιπτώσεις, όπου έχουμε μία κατάσταση ενός ανθρώπου, ο οποίος σαν να ξεκόβει από το περιβάλλον και αρχίζει να μιλάει ακατάσχετα ή ακόμα χειρότερα να επιτίθεται λεκτικά.

Τι κάνεις;

Αν και προσωπικά η “γροθιά-σφυρί” είναι η ενστικτώδης κίνηση μου και πολύ θα ήθελα να τον δω σαν… τηλεόραση, επειδή σκέφτομαι μην τον αποτελειώσω κάνω ότι κάνω και στις ηλεκτρονικές συσκευές:

Τον… κλείνω! Γυρίζω τον διακόπτη και off! Τον αγνοώ, για να μην τον χτυπήσω. Διότι η έννοια του “κλεισίματος” σε έναν άνθρωπο είναι να τον αφήσεις να μιλάει μόνος του. Αφού περάσει κάποιο διάστημα και συνεχίζει να μιλάει, ξαφνικά “κλείνει”. Όχι αμέσως διότι δεν αντιλαμβάνεται ότι έχεις ήδη φύγει, αφού δεν επικοινωνεί με το περιβάλλον.

Και τότε επανέρχεται.

Και ίσως συνειδητοποιήσει και την κατάσταση του.

Διότι πάρα πολλές φορές αυτό είναι ένδειξη απεγνωσμένης προσπάθειας λήψης βοήθειας, εάν δεν πρόκειται περί παλιανθρώπου, όπου συνιστώ ανεπιφύλακτα την γροθιά ή το λάκτισμα.

Ζητάει βοήθεια ενώ τα κυκλώματά του είναι βραχυκυκλωμένα. Δεν γνωρίζει άλλον τρόπο, διότι είναι εξαιρετικά αδύναμος και δεν μπορεί να εκφραστεί. Και εάν κρίνετε πως αξίζει αυτός ο άνθρωπος μην τον ξεσυνερίζεστε.

Βοηθήστε τον και όσο δύσκολο και να είναι αγαπήστε τον.

Αλλά κανείς δεν λέει πως η βοήθεια κι η αγάπη είναι πράξεις… στοργής, πόσω μάλλον λύπησης.

Αντιθέτως είναι πράξεις σκληρής εφαρμογής! Μην λυπάστε. Δράστε!