Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Ψευδή (Fake) Νέα και Γεγονότα

Έχετε διαβάσει ένα ψευδές (fake) νέο, το οποίο να σας “ενημερώνει” πως το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα έχουμε μία θαυμάσια ηλιόλουστη ημέρα; Ή πως πρόκειται να κατασκευαστεί ένα σημαντικό ερευνητικό κέντρο για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού; Όχι βέβαια! Θα διαβάσατε πως αναμένεται μία υπερ-καταιγίδα του αιώνα ή πως κάποιο ύπουλο και πονηρό πολεμικό σχέδιο κρύβεται πίσω από μία συνηθισμένη στρατιωτική άσκηση (ακόμα και εχθρικού κράτους).

Φυσικά τίποτα από τα προηγούμενα δε συμβαίνει. Τα fake news κατά βάση έχουν δύο ιδιότητες:

1. Δεν επαληθεύονται ποτέ και
2. Διασπείρουν το φόβο.

Τότε γιατί κάποιοι σπαταλούν τόσο χρόνο και χρήμα, προκειμένου να διαδίδουν αυτές τις “ειδήσεις”; Φυσικά και γνωρίζουν πως πρόκειται να συμβούν τα δύο προηγούμενα. Ούτε η υπερ-καταιγίδα θα χτυπήσει, ούτε στρατιωτική επιχείρηση θα διεξαχθεί. Και μόλις περάσει το χρονικό όριο της ισχύος τους και του φόβου έχουν επιτύχει αντιστοίχως δύο στόχους:

1. Έχουν διασπείρει την αμφιβολία και καχυποψία και
2. ταυτοχρόνως εγκαθίδρυσαν το φόβο αλλά και την…ανεμελιά πώς τελικά ΔΕΝ συμβαίνει.

Και το επόμενο βήμα είναι η αμφισβήτηση των γεγονότων! Και μάλιστα αμφισβήτηση μαζί με φόβο! Αυτό είναι/σημαίνουν τα fake news. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ΔΕΝ έγινε, το Ολοκαύτωμα ποτέ ΔΕΝ συνέβη, ο Ίντι Αμίν ήταν ένας φιλεύσπλαχνος ηγέτης στην Ουγκάντα κ.ο.κ. Και μαζί με τα προηγούμενα αρχίζουν να τρίζουν οι πυλώνες επάνω στους οποίους έχεις στηρίξει την προσωπικότητα σου.

Αφού λοιπόν δεν συνέβη ποτέ η εξέγερση του Πολυτεχνείου, γιατί εγώ να πιστεύω σ΄ ένα ιδανικό, το οποίο ήταν κίβδηλο; Αφού οι φούρνοι στο Άουσβιτς και το Νταχάου ήταν για να ψήνουν ψωμί για τους κρατούμενους γιατί ο ναζισμός έχει τόσο καταπολεμηθεί και κατασυκοφαντηθεί; Αφού ο Αμίν ήταν ένας ήρωας, ο οποίος θυσιάστηκε για τους Ουγκαντέζους, πού είναι οι 500,000 δήθεν αθώοι δολοφονημένοι;

Διότι αγαπητές μου/μου τα fake news εκπορεύονται από FAKE ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ με FAKE ΙΔΕΟΛΟΓΙΕΣ αλλά εντελώς GENUINE (γνήσιους) και άκρως δόλιους και άθλιους σκοπούς!

Και μόλις το τανκ θα σου συνθλίβει τα πόδια και σε λίγο ολόκληρον κάτω από την Πύλη του Μετσοβίου θα αναρωτιέσαι: “Δεν είναι δυνατόν! Μα αφού οι ερπύστριες είναι… fake, πώς με λιώνουν;”. Κι όταν στο θάλαμο για… λουτρό στο νέο Άουσβιτς καταλάβεις ότι αντί για νερό στάζει Zyklon b (παρεμπιπτόντως Zyklon σημαίνει κυκλώνας) θα αναρωτιέσαι: “Μα γιατί πεθαίνω από ασφυξία, πού είναι το νερό αφού το Zyklon ποτέ δεν υπήρξε;”. Κι όταν στην κάθε άλλη Ουγκάντα ο νέος Ίντι Αμίν ενόσω είσαι ζωντανός σου κόβει κομμάτια από τη σάρκα σου να τα γευτεί (ήταν ΚΑΙ ανθρωποφάγος) και πάλι θα αναρωτιέσαι: “Μα αφού αυτός είναι ένας άνθρωπος του λαού, γιατί με… τρώει;”

Τότε θα θυμηθείς πώς αμφισβητούσες τα γεγονότα! Αλλά δυστυχώς τα γεγονότα ΔΕΝ θα σε αμφισβητούν καθόλου!

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)