Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Χαμο-Γέλα Κυρία Μου!

Υπάρχει μία πολύ ενδιαφέρουσα κιν/κή ταινία του Werner Herzog, έτους 2006 με τον Ελληνικό τίτλο “Η Αυγή της Απόδρασης”, πρωτότυπος τίτλος “Rescue Dawn”, η οποία μάλιστα βασίζεται και σε αληθινό γεγονός.

Ένας Αμερικανός πιλότος σε μυστική αποστολή στο Λάος, την περίοδο του 1965 καταρρίπτεται και συλλαμβάνεται από τους στρατιώτες του Λάος (και όχι τους Βιετκόνγκ). Εκεί υφίσταται τα πάνδεινα, αλλά καταφέρνει στο τέλος να αποδράσει και να επιστρέψει στη βάση του (το αεροπλανοφόρο U.S.S. Ranger). Δεν γνωρίζω πόσο ρεαλιστική είναι η απόδοση, αν και διάβασα –και το πιστεύω- πως τα βασανιστήρια, τα οποία υπέστη ήταν πολύ σκληρά και απάνθρωπα, αν και ο Herzog αποφεύγει επιμελώς και συνειδητά, παρά να εστιάσει στην κτηνώδη βία να τονίσει την ικανότητα ενός ανθρώπου να επιβιώσει κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Και μάλλον έχει δίκιο, διότι ο συγκεκριμένος πιλότος μετά την αποστράτευσή του επέζησε από άλλες… τέσσερεις πτώσεις αεροπλάνων (προσωπικά ΔΕΝ θα ήθελα να συνταξιδεύουμε)!

Δεν θα σχολιάσω περισσότερα και καλό θα ήταν να την παρακολουθήσετε, διότι θα νοιώσετε πως είσαστε στη ζούγκλα και θα κολλάνε τα ρούχα επάνω στο δέρμα σας αλλά το καλύτερό της ήταν κατά τη γνώμη μου ένα.

Σε μία σκηνή όπου στρατιώτες του Λάος έρχονται για έλεγχο, μία κοπέλα ανακαλύπτει ένα κομμάτι γυαλί σε έναν αιχμάλωτο. Με σκληρό τρόπο προσπαθεί να καταλάβει γιατί το είχε μαζί του, έως ότου φτάνει στον ήρωα της ταινίας, ο οποίος είναι δεμένος από εκατό μεριές.

Αυτός όμως της χαμογελά, της αγγίζει το χέρι και της δείχνει πως το κομμάτι γυαλί το χρησιμοποιούσαν για να ξυρίζονται! Τότε η σκληρή στρατιώτης του Λάος του… χαμογελά και παύει την ανάκριση!

Και τι δεν ήταν αυτό το χαμόγελο για τον Αμερικανό αιχμάλωτο πιλότο!

Μία ανεπανάληπτη σκηνή και μία σπουδαία συνεισφορά του Herzog στον παγκόσμιο κινηματογράφο.

Χαμογέλα Κυρία μου, τι θα πάθεις; Και συνειρμικά έρχεται στο νου μου το “Γέλα Κυρία μου” του αξέχαστου Κώστα Καφάση σε στίχους Κώστα Ψυχογιού.

Σημ.: Προφανώς τα ενσταντανέ προέρχονται από τη συγκεκριμένη ταινία και σκηνή και δείτε τα όλα με τη σειρά. Οι ηθοποιοί παρεμπιπτόντως κορυφαίας απόδοσης.

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)