Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Φοιτητικά Διαμερίσματα και… όχι Μόνον

Στη φωτογραφία φαίνεται τμήμα από δύο πολυκατοικίες σε μία πόλη με Πανεπιστήμιο. Η μία είναι καινούργια κατασκευή ενώ η άλλη παλαιοτέρων ετών. Και οι δύο έχουν σημαντική δόμηση και πολλά διαμερίσματα.

Το παιδί σας όμως πού θα το στέλνατε;

Βέβαια οικονομικοί λόγοι δεν θα επιτρέψουν επιλογές. Αλλά ας δούμε λίγο το επιχειρηματικό μοντέλο.

Οι φοιτητικές κατοικίες είναι αρκετά σίγουρη επένδυση. Δύσκολα κάποιος γονιός θα αφήσει απλήρωτο ένα ενοίκιο ή θα επιδιώξει άλλου είδους προστριβές. Η τοποθεσία ωστόσο είναι καίριας σημασίας. Απαιτείται να είναι σε κεντρικό σημείο και να έχει πρόσβαση στις συγκοινωνίες. Σε μία άλλη εκδοχή τους ενδεχομένως θα μπορούσαν να ενοικιάζονται μόνο την εκπαιδευτική περίοδο και το καλοκαίρι να χρησιμοποιούνται ως βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Πάμπολλες πολυκατοικίες από την εποχή του 60, 70 έως και 80 διαθέτουν τα προηγούμενα χαρακτηριστικά, μόνο πώς είναι ήδη γερασμένες και δεν πληρούν και τις σύγχρονες προδιαγραφές. Ωστόσο μία γερή αποκατάσταση είναι εφικτή. Και εννοώ συνδυασμό στατικής ενίσχυσης και εκ βάθρου ανακαίνισης.

Το κόστος για τα προηγούμενα πλέον (Ιούνιος 2023) δεν είναι αμελητέο, κάθε άλλο! Είναι και δύσκολη η εκτίμηση, ωστόσο έχω την αίσθηση πως πρέπει να κυμαίνεται στο 50% του σημερινού κόστους ανέγερσης. Επιπλέον οι παλαιότερες κατασκευές (κεντρικές πολυκατοικίες) έχουν και περισσότερη δόμηση αφού οι τότε κανονισμοί το επέτρεπαν.

Τρία σημεία:

  1. Διαφωνώ με τα… “μασκαρέματα”, δηλαδή την… εμφάνιση χωρίς τη στατική ενίσχυση και αναφέρομαι σε ολόκληρο το κτίριο.
  2. Μεγάλο θέμα είναι τα μικρά πολλές φορές κλιμακοστάσια και οι καμπίνες των ανελκυστήρων (ασανσέρ). Επίσης η πρόσβαση των ΑΜΕΑ. Είναι ζητήματα.
  3. Το θέμα των χώρων στάθμευσης. Δεν υπήρχε πρόβλεψη και αυτό δεν επιλύεται. Εάν όμως αναφερόμαστε σε φοιτητικά διαμερίσματα και βραχυχρόνιες μισθώσεις ίσως να μην αποτελεί αυτό κριτήριο επιλογής.

Σημ.: Το άρθρο γράφτηκε ως οδηγός για πιθανούς ενδιαφερόμενους και δεν απηχεί κατ΄ ανάγκην προσωπικές επιλογές, εκτός βεβαίως της συνολικής προσέγγισης από την πλευρά της ασφάλειας της κατασκευής.