Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Τρίτη ή Πρώτη Πόλη;

Αναφέρομαι στην Πάτρα, η οποία φέρεται να “χάνει” την τρίτη θέση της πληθυσμιακά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στην πρόσφατη απογραφή του 2021. Για να είμαι ειλικρινής βέβαια ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί η Πάτρα θεωρείται τρίτη πληθυσμιακά και αγνοείται ο Πειραιάς.

Αλλά η συζήτηση επ΄ αυτού είναι άνευ ουσίας και καθαρά και μόνον για τις ανάγκες της στατιστικής υπηρεσίας και της κατανομής ενδεχομένως κονδυλίων ή αριθμό εκλεγομένων βουλευτών.

Το πραγματικό θέμα είναι σε τι είναι πρώτη! Η Πάτρα έχει ένα τρομακτικό πλεονέκτημα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, το οποίο σε όποια λίστα εάν αναζητήσετε θα το δείτε. Είναι από τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης! Βέβαια είναι πολύ δύσκολο να γίνει ακριβής χρονολόγηση, αλλά η Πάτρα έχει αδιαμφισβήτητη παρουσία από την Μυκηναϊκή εποχή. Στη λίστα της Wikipedia είναι 12η μαζί με την Χίο και ακριβώς πριν τη Λευκωσία! (Να ένα πολύ ενδιαφέρον κοινό σημείο των δύο πόλεων). Σε άλλες λίστες ανεβαίνει μέχρι και την πέμπτη θέση, αλλά όπως και να έχει είναι μέσα στη χρυσή δεκάδα-δεκαπεντάδα έστω, της Ευρώπης.

Η αγαπημένη συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να ισχυριστεί κάτι ανάλογο, ακόμα και με την ιστορία του προγενέστερου οικισμού, τις Θέρμες. Έχει όμως το δικό της τεράστιο πλούτο και μία σπουδαία ιστορία, την οποίαν –θέλω να πιστεύω- προβάλλει.

Η Πάτρα ωστόσο είναι περισσότερο γνωστή για το καρναβάλι της παρά για την ιστορική της πορεία, τουλάχιστον στην νεο-Ελληνική πραγματικότητα. Και επίσης για τη ακτοπλοϊκή γραμμή σύνδεσης με την Ιταλία. Το ωραίο πάντως είναι πως ΚΑΙ αυτή η γραμμή εξυπηρετείται από πλοία ΜΗ Πατρινών συμφερόντων! Και το Ηράκλειο, το οποίο ενδέχεται να προσπεράσει την Πάτρα σε πληθυσμό παραπέμπει στην… ΑΝΕΚ Lines (Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Κρήτης) ασχέτως εάν η έδρα της είναι στα Χανιά, πλοία της οποίας είναι ναυλωμένα στα δρομολόγια σύνδεσης της Πάτρας με την Ιταλία!

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν –ή τουλάχιστον όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ-, ο οποίος ΔΕΝ γεννήθηκα στην Πάτρα, πως δεν είναι ο πληθυσμός το ζητούμενο, αλλά κάτι περισσότερο από αυτό.