Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Το Meta-Lockdown και η “Φτωχο – Μπινελο – Δικτατορία”

Όσες και όσοι με διαβάζετε ελπίζω να θυμόσαστε τι έγραφα ήδη από τον Μάρτιο του 2020, όταν επιβλήθηκε το πρώτο Lockdown. Πάντα χαίρομαι πως ακολούθησα και ευλαβικά ακολουθώ τη σπουδαία Λατινική παροιμία “Verba volant, scripta manent” (“τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν”), διότι όλα υπάρχουν τεκμηριωμένα στην ιστοσελίδα μου, το Facebook και το Twitter.

Ο Covid-19 ήταν (πλέον) μία τεράστια ευκαιρία ανατροπής της καθεστηκυίας τάξης. Στις αρχές όλοι τον έτρεμαν· και εάν ανασύρετε από τη μνήμη σας τι συνέβη στο πρώτο lockdown θα το θυμηθείτε. Πλούσιος ή φτωχός, κοινωνικά σε υψηλή θέση ή… πληβείος, ο Covid-19 ΔΕΝ έκανε διακρίσεις. Είχα γράψει πολλές φορές τότε (και ΔΕΝ ήταν… προφητείες) πως η πανδημία θα διαρκέσει τουλάχιστον 2 έτη και πως η συνέχεια θα είναι πολύ σκληρή εάν ΔΕΝ εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία (διότι ΚΑΙ  εγώ δεν ανήκω στους προνομιούχους).

Μετά ξαφνικά εμφανίστηκαν τα “παπαγαλάκια” των κάθε είδους αντι- και αμφισβητιών. Τα τέλεια θύματα, τα οποία έπαιξαν (και παίζουν ακόμα) το παιγνίδι των ισχυρών, οι οποίοι όμως είναι και οι δόλιοι.

Δεν γνωρίζω εάν το έχετε αντιληφθεί, αλλά βαδίζουμε σε διεθνές επίπεδο σε μία μορφή ενός νέου πολιτεύματος, το οποίο θα ονόμαζα (συγχωρέσατε μου την έκφραση) “Φτωχο-μπινελο-δικατορία”. Δεν είναι ακριβώς δικτατορία. Απλώς φτωχαίνεις με ραγδαίους ρυθμούς και επιβάλλεται οι γνώμη του μπινελικού των ηλιθίων. Οι λέξεις είναι ήσσονος σημασίας εμπρός την τραγική πραγματικότητα. Και είμαι και πολύ επιεικής.

Και η ευκαιρία χάθηκε οριστικά και αμετάκλητα και τα λουριά από τούδε και εις το εξής θα σφίγγουν πάρα, μα πάρα πολύ. Και με τα μνημόνια τα ίδια έγραφα… όταν την ευκαιρία ανατροπής την μετατρέπεις εσύ ο αδύναμος και σχετικά φτωχός ως επιχείρημα του τύπου “ζούσαμε παραπάνω από τις δυνατότητές μας” αντί να ισχυριστείς και να απαιτήσεις το ακριβώς αντίθετο: “ζούσαμε πολύ πιο κάτω από τις δυνατότητες μας”, διότι αυτό συνέβαινε, η συνέχεια είναι δεομένη.

Τότε χειραγωγήθηκαν όλα τα προηγούμενα από μία συμμορία τυχοδιωκτών, οι οποίοι επέτυχαν τους στόχους τους και άφησαν τα “κορόιδα” στα κρύα του λουτρού.

Τώρα μία από τα ίδια.

Μη διαμαρτύρεστε λοιπόν ούτε για την ακρίβεια, ούτε για την οικονομική ασφυξία ούτε για την επερχόμενη κατάντια και συνεχίστε να διαβάζετε για τα ακίνητα των εφοπλιστών των 50 εκατομμυρίων ευρώ έκαστο και τα υπερ-αυτοκίνητα των 10 εκ. ευρώ.

Πλήρωσέ τα τώρα εσύ!

Σημ.: Λυπάμαι ειλικρινά, εάν στενοχωρώ  αλλά δεν μπορώ άλλο να βλέπω τον δείκτη του δυστιχιόμετρου στα ύψη, την εθνική κατάθλιψη και παράνοια να χτυπούν κόκκινο, αλλά και την δικτατορία των κάθε λογής πιονιών.