Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Το Meta-Facebook

Πολλοί, ιδίως μεγαλύτερης ηλικίας και μη εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, νομίζουν πως Facebook και… διαδίκτυο (ίντερνετ) είναι το ίδιο πράγμα! Γι΄ αυτό όταν “πέφτει” το Facebook απευθύνονται στις εταιρίες τηλεπικοινωνιών προκειμένου αυτές να επαναφέρουν το… ίντερνετ (Facebook)!

Άλλοι πάλι νομίζουν, όπως τους έχει διατυπωθεί, πως το Facebook είναι μέσο κοινωνικής δικτύωσης!

Όλα αυτά είναι μπούρδες! Το Facebook είναι το… Tupperware του διαδικτύου. Είναι καθαρά ένα ισχυρότατο μέσο προώθησης πωλήσεων. Ένα πολύ εξυπηρετικό και εύκολο εργαλείο του λεγόμενου marketing, (στα Ελληνικά μεταφράζεται προώθηση αγορών ή εμπορία). Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.

Από τη στιγμή κατά την οποίαν δημιουργείτε έναν λογαριασμό έχετε σε μεγάλο βαθμό δημοσιοποιήσει το αποτύπωμά σας. Αυτό δεν είναι κακό. Προσωπικά επιθυμώ να δημοσιοποιώ το προφίλ μου και δεν έχω καμία έννοια για τα (άλλη μπούρδα) προσωπικά δεδομένα, τα οποία μία κυβέρνηση και πεντακόσιοι άλλοι μπορούν να συλλέξουν σε μηδενικό χρόνο. Το ίδιο βέβαια και το Facebook.

Αλλά ο φημολογούμενος (δήθεν) μετασχηματισμός του σε κάτι περισσότερο από μία πλατφόρμα προώθησης αγορών δεν πιστεύω πως έχει κάποιο νόημα. Είναι περίπου σαν να μετατρέπουμε τις πλατφόρμες έτοιμου φαγητού ή τις εταιρίες ταχυμεταφορών (couriers) σε κομιστές σημαντικών ειδήσεων ή δράσεων. Μαζί με το έτοιμο φαγητό έρχεται και ένα… σημαντικό βιβλίο της παγκόσμιας λογοτεχνίας! Όχι βέβαια! Οι πλατφόρμες έτοιμο φαγητό θέλουν διακαώς να πουλήσουν και όχι λογοτεχνία και μόρφωση. Και το Big Bordello δεν… διδάσκει κοινωνικές συμπεριφορές. Στο ευρώ σας (ή πόσο είναι) του μηνύματος της ψήφου σας στοχεύει!

Μην λοιπόν θεωρείτε πως κάτι από τα προηγούμενα γίνεται για εσάς. Το ευρώ σας θέλουν και τίποτα άλλο απολύτως.

Τι θα κάνουμε τώρα;

Το Facebook μου δημιουργούσε πάντοτε κάποια μορφής απέχθεια κυρίως για τους παραπάνω λόγους, οπότε η μετεξέλιξη του θα καθορίσει και τις επόμενες κινήσεις μας (μου). Καιρός είναι…

Σημειώνω πως και οι πλατφόρμες ακινήτων δεν είναι παρά πλατφόρμες εμπορίας και δεν παρέχουν διαμεσολαβητικές υπηρεσίες ούτε καν ασχολούνται με το είδος των προϊόντων (ακίνητα), τα οποία προβάλλουν. Εκεί το προϊόν είναι τα ακίνητα. Στο Facebook είμαστε εμείς! Και δεν έχει νόημα να κατηγορείται μία πλατφόρμα για το περιεχόμενό της, όπως δεν έχει νόημα να συσχετίζουμε τις πλατφόρμες ακινήτων με το είδος των ακινήτων ή τις πλατφόρμες διανομής έτοιμου φαγητού με την ποιότητα του (φαγητού).