Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Το Παράδοξο των Νόμπελ και Πούλιτζερ

Σήμερα χάρηκα πολύ με την απονομή του βραβείου Νόμπελ σε δύο ανθρώπους με σπουδαία κοινωνική προσφορά.

Με τα βραβεία Νόμπελ και τα αντίστοιχα στον χώρο της δημοσιογραφίας (και όχι μόνον) βραβεία Πούλιτζερ συμβαίνει ωστόσο ένα πολύ ενδιαφέρον παράδοξο.

Ο μεν Αλφρέδος – Βερνάρδος Νόμπελ, το ομώνυμο ίδρυμα του οποίου απονέμει τα βραβεία ειρήνης και επιστημών είναι ο εφευρέτης μίας εκρηκτικής χημικής ουσίας, η οποία έχει στείλει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους στον άλλο κόσμο!

Ο δε Ιωσήφ Πούλιτζερ, του οποίου τα βραβεία του κληροδοτήματος του απονέμονται για την ενθάρρυνση της κοινωφελούς δράσης, της ηθικής, της Αμερικανικής λογοτεχνίας και της προαγωγής της μόρφωσης είναι και ο εφευρέτης της… κίτρινης δημοσιογραφίας!

Ο “Κόσμος της Νέας Υόρκης” (μία από τις εφημερίδες του) βάσισε την κυκλοφορία της (και την απογείωσε) στον αισθησιασμό, στο σεξ, στα εγκλήματα και τις ιστορίες τρόμου. Φυσικά όλα αυτά έστειλαν σε άλλους σκοτεινούς κόσμους εκατομμύρια αναγνώστες.

Από αυτούς τους δύο λαμπρούς ανθρώπους, διότι όντως ήσαν λαμπροί, γεννήθηκαν ένα κακό και ένα καλό. Αντιφατικά μεταξύ τους αλλά από το κακό, το οποίο δημιούργησαν και πλούτισαν, θεσμοθέτησαν και χρηματοδότησαν βραβεία, τα οποία ουσιαστικά αντίκεινται στις εφευρέσεις τους.

Ποτέ δεν σταματά να μας εκπλήσσει η ζωή με τις ανατροπές της.

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)