Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Τι Άλλαξε Ακριβώς;

Μία αίσθηση ευφορίας – επιτυχίας, σχόλια από δέκα πρόσωπα με δημόσιο προφίλ (διάβαζα προχθές στην Καθημερινή) με όνειρα να… πιουν καφέ στην παραλία ή να απολαύσουν θαλασσινό νερό και τι ωραία τι καλά! Δεν έγινε δα και τίποτα. Μια ανωμαλία της φύσης (άλλοι προχώρησαν στις συνωμοσίες) και επιστροφή στις περίπου προηγούμενες συνήθειες.

Οι μάσκες και τα νέα κοινωνικά δεδομένα και αυτά στο σκεπτικό “πλάκα θα έχει”, προκειμένου να σπάσουμε την πλήξη και τη μονοτονία· μία νέα πινελιά.

Μήπως σφάλλω; Είμαι τόσο αυστηρός;

Δε νομίζω.  Ο κορωνοϊός είναι (διότι ακόμα είναι εδώ) μία σφοδρή προειδοποίηση, η οποία δεν άγγιξε σχεδόν καθόλου τις κοινωνίες, πέραν όσων έχασαν δικούς τους ανθρώπους, ακόμα και σε χώρες, ο οποίες επλήγησαν πολύ περισσότερο. Και είναι λίγοι τελικά αυτοί σε σχέση με τον πληθυσμό και τις απώλειες από άλλες αιτίες. Κάποτε στην Ελλάδα σε εορταστικές εξόδους μετρούσαμε 50-60 θανάτους από τροχαία, οι 130-140 από κορωνοϊό δεν είναι δα και κάτι σπουδαίο… (μαύρο χιούμορ).

Οι κοινωνίες και οικονομίες βασίζονται στην εκμετάλλευση του ανθρώπου από τον άνθρωπο και του ανθρώπου στη φύση. Και σε εσωτερικό επίπεδο στην απληστία και τον άκρατο εγωισμό. Και οι οικονομίες αντιστοίχως.

Τι άλλαξε από όλα αυτά, ώστε ο κορωνοϊός να θεωρούμε ότι νικήθηκε και ότι η ανθρωπότητα πραγματικά βελτιώθηκε; Η τόσο πολυδιαφημισμένη κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη ας μην κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας ήταν απόρροια φόβου εμπρός στο θάνατο και τα… πρόστιμα.

Δεν είμαι δα και.. Προφήτης, αλλά είχα από την πρώτη στιγμή εκτιμήσει πως η διάρκεια της πανδημίας θα είναι έως 24 μήνες με πιθανότερο τους 18. Και πως είναι μία σπουδαία ευκαιρία κάποιας έστω και μικρής βελτίωσης της ανθρωπότητας. Άλλωστε η προειδοποίηση αυτή θα ακολουθηθεί από πολύ χειρότερη (εάν δεν ληφθεί υπ΄ όψιν).

Η πολυ-αναμενόμενη και επίσης πολυ-διαφημιζόμενη επιστροφή στην “κανονικότητα” φυσικά και δεν θα είναι όπως προηγουμένως και πάρα πολλοί θα διαπιστώσουν πως ο όγκος του συνήθους αντικειμένου τους θα είναι πλέον όνειρο ανοιξιάτικης νυκτός (αφού ακόμα έχουμε Απρίλιο). Πολλά πράγματα, τα οποία   ν ο μ ί ζ α μ ε   πως ήταν απαραίτητα, απλούστατα τώρα δεν θα είναι. Και αφού δεν έχει τροποποιηθεί κάτι από τη νοοτροπία εκμετάλλευσης οι οικονομικές συνέπειες θα είναι σαφώς πολύ χειρότερες από προηγουμένως (αυτό δε χρειάζεται να είσαι… Προφήτης να το αντιληφθείς).

Και για να μη νομιστεί πως θεωρητικολογώ (διότι έχουν “περάσει” κάτι δεκάδες κτίρια από τα χέρια μου) η Αφρική, η οποία είναι από κάτω μας και η οποία θα ξετιναχτεί ενδεχομένως από τον κορωνοϊό, πόσο μακριά μας είναι; Και εντοπίστε μου τι ακριβώς έχει γίνει από πλευράς βοηθείας σε εκείνες τις ριμάδες χώρες της. Τίποτα!

Τι άλλαξε λοιπόν ακριβώς;

Τίποτα!