Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Τα “Φοιτητικά” Ακίνητα

Αυτή την περίοδο με την έναρξη της εκπαιδευτικής περιόδου παρουσιάζεται το φαινόμενο του “κυνηγιού” κατάλληλου καταλύματος για τους νεοφώτιστους της μετα-σχολικής εκπαίδευσης…

Οι φοιτητικές πόλεις είναι ουσιαστικά αυτές στις οποίες δημιουργήθηκε η έννοια του φοιτητικού ακινήτου…

Λοιπόν οι νέες οπτικές έδωσαν πνοή σε κάποιο (“κακό” με την συμβατική έννοια) ακίνητο στην Πάτρα, το οποίο ήταν σχεδόν αδύνατον να σκεφθείς πως θα εξελισσόταν. Δεν έχω καμία συμμετοχή ούτε το σκέφτηκα αυτή την περίοδο (“πετροκέφαλος” ων) αλλά προς μεγάλη μου χαρά και έκπληξη το είδα (ή μάλλον μου το είπαν)… να υλοποιείται. Ωστόσο είναι ένα παράδειγμα αυτού, το οποίο επιμένω και γράφω εδώ και πέντε και πλέον έτη σε αυτή την σελίδα: ο επαναπροσδιορισμός της έννοιας του ακινήτου.

Αυτή η περιρρέουσα ανοησία και εχθρότητα εναντίον των ακινήτων λοβοτόμησε τον δημιουργικό τρόπο και σκέψης και φυσικά όσοι δεν έμειναν στον ΕΝΦΙΑ και τους άλλους φόρους (“χαράτσι” – προσβλητική λέξη αυτή για έναν Έλληνα, την απεχθάνομαι διότι μου θυμίζει την Οθωμανική αυτοκρατορία και τα σύγχρονα θλιβερά απομεινάρια του βαρβαρικού σκοταδισμού της)… μπόρεσαν και “εκμεταλλεύτηκαν” τις δυσχερείς συνθήκες και δημιούργησαν καταστάσεις, οι οποίες θα αποδειχθούν υψηλής κερδοφορίας και πρωτοποριακές στην αγορά.

Ίσως στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη να έχει ήδη εμφανισθεί αυτή η τάση, αλλά εγώ δεν το αντελήφθην παρά μόνο στην Πάτρα και συγχωρείστε μου αυτή την σοβαρότατη αβλεψία…

Το “φοιτητικό” ακίνητο είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα δωμάτιο για ύπνο και μελέτη… Είναι και η ουσιαστική αίσθηση ασφάλειας και καθημερινών πρακτικών αναγκών –αλλά τόσο σημαντικών διευκολύνσεων-, τα οποία παίζουν αποφασιστική σημασία στην απόδοση των παιδιών. Εμένα προσωπικά οι δικοί μου, διευκόλυναν σε απίστευτο βαθμό τις σπουδές μου, με το να επιμένουν να επιλέξω σχολή στην Πάτρα και να θεωρούν την μελέτη “ιερή” διαδικασία παρέχοντάς μου όλες αυτές τις σπουδαίες διευκολύνσεις –ασχέτως των περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων τους-.  Ένα κουμπί να ραφτεί είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα …κουμπί. Το ίδιο και το πλύσιμο, (βέβαια το …πλήρωσα αυτό στην Αμερική) αλλά είπαμε όλα έχουν ένα κόστος.

Ένα υφιστάμενο ακίνητο στην Πάτρα, το οποίο δεν θα το χαρακτήριζα καθόλου ενδιαφέρον και σε κεντρικό σημείο μετατράπηκε σε χώρο ουσιαστικά “φιλοξενίας” φοιτητών με πάρα πολλές υπηρεσίες. Η ασύρματη σύνδεση θεωρείται εκ των ουκ άνευ στα φοιτητικά καταλύματα, αλλά υπάρχουν και εκατοντάδες άλλες λεπτομέρειες…

Δεν γνωρίζω πως ακριβώς θα λειτουργήσει η επιχείρηση,  αυτό είναι κάτι διαφορετικό από το ίδιο ακίνητο, σε κάθε περίπτωση όμως είναι ένα πραγματικό παράδειγμα αλλαγής χρήσης ενός ακινήτου προς μία ανάγκη, την οποία φιλοδοξεί να καλύψει:

την φροντίδα ενός παιδιού, το οποίο σπουδάζει…

Θα επαναλάβω για πολλοστή (μόνο;) φορά πως η αντίληψη πως το “ακίνητο” είναι κάτι διαφορετικό από την ανθρώπινη ύπαρξη και δραστηριότητα είναι η κορωνίς του λάθους…

Το κάθε ακίνητο είναι μοναδικό και έχει μία συγκεκριμένη αποστολή, η οποία μπορεί να μεταβάλλεται ανάλογα με τις συνθήκες και τα δεδομένα ή ανάγκες… Το “φοιτητικό” ακίνητο στην Πάτρα θα πρέπει να τροποποιηθεί κάπως εάν για κάποιο λόγο κλείσουν όλες οι σχολές της πόλης. Αλλά τότε ίσως χρειαστεί να γίνει κατάλυμα για εργαζόμενους επιχειρήσεων ή οτιδήποτε άλλο, το οποίο δεν γνωρίζω…

Προσέξτε και μία άλλη πολύ ενδιαφέρουσα –άκρως ανθρώπινη- παράμετρο, η οποία έχει αρχίσει να υπεισέρχεται έντονα στο επενδυτικό σκεπτικό:

Θα ενοικιάζατε ένα σπίτι για το παιδί σας με όλες τις ανέσεις και εξοπλισμό αλλά χωρίς κάποια ανθρώπινη παρουσία ή μία κατοικία του 1970 χωρίς τίποτα από τα προηγούμενα, αλλά με μία ιδιοκτήτρια, η οποία θα μαγείρευε καθημερινά στο παιδί σας και θα του έκανε και αρκετές “σπιτικές” δουλειές (πλύσιμο, σιδέρωμα, καθαριότητα);

Είναι η ίδια παράμετρος, η οποία υπεισέρχεται στα μικρά ξενοδοχεία και κάνει την τεράστια διαφορά και το συγκριτικό πλεονέκτημα. Τη σούπερ λουξ αλυσίδα 5 αστέρων με την απρόσωπη ή έστω τυπική συμπεριφορά ή το κατάλυμα της κυρα-τάδε με τα τηγανιτά αυγά; Μην υποτιμάτε τα “όπλα” των …μικρών!

Παρακαλώ λοιπόν αντί να κατηγορείτε αυτό το οποίο είναι εγγενώς μέσα στην Ελληνική φύση (τα Ακίνητα) να δείτε τρόπους ανάπτυξής του. Η Teucris είναι στη διάθεσή σας προς αυτή την κατεύθυνση…