Τα “Παράγωνα” Οικόπεδα

Χθες νωρίς το απόγευμα περνώντας από την οδό Δανιηλίδος (Πλατεία Μαρούδα στη συμβολή με την Δημ. Γούναρη στην Πάτρα) συμπτωματικά εντόπισα κάτι πολύ ενδιαφέρον. Σε μία κανονική πρόσοψη και μάλιστα καλλιτεχνική (και αυτός ήταν ο λόγος, για τον οποίο σταμάτησα προκειμένου να την φωτογραφίσω), παρατηρώντας το κτίσμα προσεκτικά είδα πως είναι εντελώς παράγωνο!

Οι πλαϊνοί τοίχοι του σχηματίζουν πολύ μεγάλη γωνία με την ευθεία του δρόμου και είναι σαφές πως το σπίτι αυτό χτίστηκε εξ’ αρχής με αυτό το σχήμα!

Τα φαινόμενα και εδώ απατούν και μάλιστα με μεγάλη τέχνη! Αυτή η τόσο ξεκάθαρη πρόσοψη κρύβει πίσω της μία τεράστια απόκλιση από τα τυπικά… Κι όμως εάν δεν σταματούσα να την φωτογραφίσω δεν θα την είχα εντοπίσει. Βέβαια οι κάτοικοι των όμορων οικοπέδων το γνωρίζουν (διότι τους “κόβει” από την… δική τους πρόσοψη!

Ωστόσο μετά θυμήθηκα πως μία από τις καλύτερες αρχιτεκτονικά σχεδιάσεις μου είναι στα Καλάβρυτα σε ένα εντελώς (επίσης παράγωνο) οικόπεδο, το οποίο με κατάλληλο τρόπο μετατράπηκε σε απόλυτα λειτουργικό. Μάλιστα ήταν χαρακτηριστική η επιτυχία αυτής της έμπνευσης, (διότι το οικόπεδο εκτός από παράγωνο είχε και πολύ μεγάλη υψομετρική διαφορά) και άλλα τόσα προβλήματα, ώστε να είχε απορριφθεί από τους ιδιοκτήτες ως (πρακτικά) μη οικοδομήσιμο… και τελικά δημιουργήθηκε κάτι πολύ όμορφο και ξεχωριστό…

Άλλη μία φορά τα ακραία μειονεκτήματα μετατράπηκαν σε ακραία πλεονεκτήματα…

Προσοχή λοιπόν, διότι το κέρδος πολλές φορές κρύβεται πολύ καλά και μάλιστα στα πιο «δύσβατα» σημεία…

Δείτε τις φωτογραφίες εδώ:

f_logo75