Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Τα Ορυχεία του 2020

Η εποχή μας έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: έχει γεμίσει παντού… ορυχεία! Τόσος πλούτος σε αφθονία και τόσο προσιτός· δίπλα μας! Όπως διηγούνταν οι πρώτοι χρυσοθήρες στο Κλόνταϊκ στην Αλάσκα, στον ομώνυμο ποταμό βύθιζες το κόσκινο στο νερό και τα ψήγματα χρυσού γέμιζαν την ψυχή σου με όνειρα. Εκεί πλούτισε και ο Σκρουτζ Μακ Ντακ.

Το πιο ωραίο όμως στο Κλόνταϊκ ήταν το εξής:

Ελάχιστοι χρυσοθήρες πλούτισαν, ασχέτως εάν εξόρυσσαν σημαντικές (τηρουμένων των αναλογιών) ποσότητες χρυσού! Πλούτισαν εκείνοι, οι οποίοι τους προμήθευαν… αξίνες, πιάτα και, ρουχισμό και όλα τα χρήζοντα. Ακόμα περισσότερο όσοι είχαν μαζί τους ποσότητες από αλκοόλ και άνοιξαν σαλούν πουλώντας εισαγόμενο αλκοόλ (και… σουφραζέτες).

Γιατί;

Διότι αντί να εστιάσουν στο χρυσάφι και την επίπονη και επικίνδυνη εξόρυξη του, (επικίνδυνη, διότι σκοτώνονταν οι χρυσοθήρες μεταξύ τους, προκειμένου ο ένας να αποσπάσει το μερίδιο του άλλου) εστίασαν στην επίλυση των προβλημάτων ή αναγκών, τα οποία δημιουργούσε το κυνήγι του χρυσού!

Η εποχή μας είναι γεμάτη ορυχεία… προβλημάτων! Και μάλιστα ορυχεία, στα οποία το πολύτιμο… υλικό όχι μόνον δεν ελαττώνεται, αλλά πολλαπλασιάζεται, όπως τα προβλήματα.

Και ενώ η συντριπτική πλειοψηφία εστιάζει στο πως θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα, πλουτίζουν όσες και όσοι προσφέρουν τις λύσεις! Ή καλύτερα τις ανακαλύπτουν. Προσέξτε τη διαφορά: άλλο αντιμετωπίζω και άλλο επιλύω!

Όσο περισσότερα προβλήματα υπάρχουν, τόσο περισσότερες ευκαιρίες ανακύπτουν και τόσο σημαντικότερη είναι η καινοτομία εφ’ όσον εστιάσει κάποιος στην επίλυση (και όχι στην αντιμετώπιση).

Όσο δυσκολότερα εν τω μεταξύ είναι τόσο περισσότερο πλούτο παράγουν. Διότι δημιουργούν νέα και καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, οι οποίες προσελκύουν την προσοχή του κόσμου και ταυτοχρόνως εκατομμύρια δολάρια ή ευρώ  από διεθνή επενδυτικά κεφάλαια. Τόσο από εγχώριους όσο και από διεθνείς επενδυτές.

Αντιστρέψτε εντελώς τον τρόπο σκέψη σας. Όπου πρόβλημα αναζητήστε τη λύση ή τις λύσεις. Οι πλέον καινοτόμες είναι εγγενώς νικητές.

Εάν αναρωτιέστε ποιο θα είναι το μέλλον: μα στα προβλήματα! Το software των επομένων δεκαετιών! Και τα μεγάλα κέρδη και η επόμενη γενιά επιχειρήσεων παγκόσμιας εμβέλειας θα είναι ακριβώς αυτή!

Μη μου πείτε ότι δε σας… ενημέρωσα εγκαίρως!