Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Ταλιμπάν ΔΕΝ είναι ΜΟΝΟ οι Αφγανοί

Γιατί οι ταλιμπάν (ειρωνεία πως ταλιμπάν σημαίνει…. σπουδαστές-φοιτητές) προκαλούν τόσο τρόμο; Είναι απλό. Είναι ο ίδιος τρόμος, ο οποίος προκαλείται από κάθε ομάδα ή κοινωνικό υποσύνολο, το οποίο επιδιώκει να επιβάλει τις απόψεις του χωρίς καμία δυνατότητα ανατροπής, εάν πάψουν αυτές να είναι επιθυμητές. Αυτό είναι το απόλυτο χαρακτηριστικό υποκρισίας και αποδεικνύει πως μόνος στόχος είναι η επιβολή εξουσίας στους άλλους.

Διότι ακόμα και εάν μία κοινωνία υιοθετήσει τις απόψεις των οιονδήποτε ταλιμπάν -και αυτό σεβαστό είναι- θα πρέπει να έχει και την δυνατότητα, εάν αλλάξει γνώμη να τις τροποποιήσει. Και στις δημοκρατίες μία σχετική πλειοψηφία επιβάλλει τη λογική της, αλλά υπάρχει δυνατότητα ανατροπής. Εδώ όμως ΔΕΝ συμβαίνει αυτό. Και τούτο είναι ακριβώς το χαρακτηριστικό όλων των δικτατορικών και ολοκληρωτικών καθεστώτων:

Η απόλυτη επιβολή μία άποψης. Το “ωραίο” είναι πως δεν έχεις δικαίωμα να αποχωρήσεις. Πρέπει να υποστείς το καθεστώς.

Ταλιμπάν όμως δεν είναι μόνον οι Αφγανοί. Ταλιμπάν υπάρχουν σε οικογένειες, σε μικρές ομάδες, σε οργανισμούς, σε συμμορίες σε επιχειρήσεις, σε πολλές μορφές των κοινωνιών. Και όλες έχουν τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Και κανένας ταλιμπάν δεν αποχώρησε οικειοθελώς ή παραχώρησε την εξουσία του. Ταλιμπάν σημαίνει πόλεμος, διότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Και αυτό προσθέτει στον τρόμο.

Από την άλλη πλευρά το να είναι κάποιος χαιρέκακος με την πλήρη αποτυχία μίας δυτικού τύπου δημοκρατίας στο Αφγανιστάν (και όχι μόνον) και τούτο λόγω ενός αντι-δυτικού μίσους δεν αποτελεί υγιή αντίδραση. Μία κακή και αδιάφορη γκουβερνάντα δεν την αντικαθιστάς με έναν καταδικασμένο βιαστή. Και δεν έχω καμία αμφιβολία πως το προηγούμενο καθεστώς του Αφγανιστάν, του οποίου ο απερχόμενος Πρόεδρος ανακοίνωσε τη φυγή του μέσω του… Facebook (!) σίγουρα δεν επρόκειτο περί αγγελικού καθεστώτος. Η διαφθορά σε αυτά τα κράτη είναι περίπου ενδημική.

Αλλά τώρα σφραγίζεται ένας μελλοντικός εμφύλιος.

Για τις γυναίκες και τα κορίτσια δεν έχω σχόλια. It pays (αποδίδει) να είσαι άντρας-αφέντης ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Ίσως αυτό να είναι και το πραγματικό κίνητρο των “σπουδαστών”. Για κάθε ταλιμπάν λοιπόν αναζητείστε το όφελος και ξεχάστε τη δήθεν ιδεολογία.

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)