Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Σχόλιο για τα Ηλεκτροκίνητα Αυτοκίνητα

Πριν από 150-200 χρόνια η ανθρωπότητα ή μάλλον η τεχνολογία στο θέμα της προώθησης των πλοίων έκανε μία άκρως αντι-περιβαλλοντολογική μεταβολή. Από τα ιστιοφόρα πλοία (τι οικολογικότερο) περάσαμε στην ατμοκίνηση με καύσιμο το κάρβουνο. Και οι πρώτες κινητήριες μηχανές στις σιδηροδρομικές επικοινωνίες ήταν επίσης ατμάμαξες (οι καρβουνιάρηδες).

Η μετάβαση από τον άνεμο στο κάρβουνο και κατόπιν στο πετρέλαιο είχε να κάνει με την απεξάρτηση από τα φυσικά καπρίτσια. Το ιστιοφόρο εξαρτάται πλήρως από ένα μη ελεγχόμενο φαινόμενο, ενώ τα μηχανοκίνητα πλοία υπακούουν στις ανθρώπινες εντολές. Από το κάρβουνο στο ντήζελ η υπόθεση ήταν καθαρά μηχανικής φύσεως, λόγω των πλεονεκτημάτων του δευτέρου. Τότε βεβαίως κανένας δεν σκεφτόταν το περιβάλλον και ούτε ενδεχομένως ήταν υπαρκτό ως παγκόσμιο ζήτημα. Μάλλον η φτώχεια ήταν με τα συνακόλουθά της.

Τώρα θεωρούμε  πως κύρια πηγή μόλυνσης της ατμόσφαιρας κυρίως των πόλεων είναι τα αυτοκίνητα και πλέον η στροφή προς την ηλεκτροκίνηση είναι δεδομένη. Ίσως στην Ελλάδα να μην είναι τόσο έντονο το φαινόμενο, όσο στην Καλιφόρνια, αλλά ας θυμηθούμε και την Αθήνα της αιθαλομίχλης. Δεν ανήκω στους διαμορφωτές της παγκόσμιας τάσης στον τομέα αυτόν (χα!), εκτιμώ όμως πως μόλις ξεπεραστούν τα ζητήματα της αυτονομίας και της ταχύτητας (και του τρόπου) της φόρτισης η ηλεκτροκίνηση στα αυτοκίνητα θα επικρατήσει. Είναι αναμενόμενη και η πτώση στο κόστος απόκτησης.

Πού είναι το πρόβλημα και εάν πρέπει να υπάρχει πρόβλημα;

Εκείνο, το οποίο δεν αλλάζει είναι πως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα παραμένουν… αυτοκίνητα! Αλλάζει το καύσιμο τους, αλλά δεν αλλάζουν τα υπόλοιπα. Το ζήτημα των τροχαίων ατυχημάτων (αν και εδώ καταβάλλονται με τα αυτόνομα και έξυπνα οχήματα πολλές προσπάθειες), η κυκλοφοριακή συμφόρηση, το θέμα της στάθμευσης, οι κλοπές και το κυριότερο η… φορολογία! Ειδικά στο τελευταίο αναμένω με ενδιαφέρον τον τρόπο φορολόγησης, διότι μην έχετε ψευδαισθήσεις. Τώρα είναι το δόλωμα και οι επιδοτήσεις, σύντομα… βατ και ευρώ (ειδικά στην Ευρώπη).

Δεν έχω πολλές επιφυλάξεις ή αμφιβολίες πως σύντομα αυτή η τάση θα επικρατήσει κυρίως στις υποτίθεται προηγμένες περιοχές του πλανήτη. Σίγουρα δεν πρόκειται για επανάσταση όμως. Πάντως θα έχει γούστο να ακούσουμε κάποια στιγμή για… ηλεκτροπληξία από αυτοκίνητο.