Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Πότε Ανησυχείς και Πώς Αλλάζεις τον Κόσμο;

(Το δεύτερο σε εντελώς πρακτικό επίπεδο)

Αλήθεια δεν μπορώ να μην γελάσω με την… ανησυχία, η οποία επικρατεί για τα αποτελέσματα των Γερμανικών εκλογών. Όπως και πριν από έναν χρόνο με τις προεδρικές εκλογές στις Η.Π.Α.
Αυτός ο φόβος με κάνει να αναρωτιέμαι για πολλά πράγματα και για τους “μύθους”, με τους οποίους έχουμε γεμίσει…

Αλλά δεν θα ήθελα να επεκταθώ περισσότερο, διότι έχω γράψει πάμπολλες φορές στο παρελθόν για αυτά, διαβάστε τα στην Teucris…

25 Μαρ 2013: Να δούμε τι θα γίνει
22 Σεπ 2013: Οι Γερμανικές Εκλογές
27 Νοε 2013: Οι Γερμανικές Εκλογές ΙΙ
23 Απρ 2017: Οι Εκλογές στη Συλδαβία

09 Νοε 2016: Περί των Εκλογών (και του αποτελέσματος) στις Η.Π.Α.

Θα ήθελα να εστιάσω κάπου αλλού: Πότε πραγματικά ανησυχείς;

Προσέξτε καλά και αναλογιστείτε!

Η ανησυχία είναι εγγενώς μία ανοησία. Διότι για κάποια πράγματα δεν έχεις καμία δυνατότητα ελέγχου. Είτε ανησυχείς είτε όχι δεν έχει νόημα. Απλά γελοιοποιείσαι. Διότι καθίσταται γελοίο να ανησυχείς για κάτι, το οποίο δεν έχεις δυνατότητα να ελέγξεις.

Μπορείς όμως να αλλάξεις τον Κόσμο; Σίγουρα ναι και πολύ ευκολότερα απ’ όσο νομίζεις!

Η ανησυχία είναι αδυναμία. Νοιώθεις πως δεν μπορείς να κάνεις τίποτα· και αφού δεν μπορείς να κάνεις κάτι γίνεσαι εύκολο θύμα, στόχος· και εκεί σε λούζει κρύος ιδρώτας· φόβος και πανικός. Ενώ εάν μπορούσες να κάνεις κάτι;

Και ΠΑΝΤΑ μπορείς να ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΤΙ και υπάρχει ΠΑΝΤΑ κάτι, το οποίο μπορεί να γίνει!

Λένε πως μόλις εξ (6) χειραψίες χωρίζουν κάθε άνθρωπο στην Γη. Δηλαδή πως έχεις ανταλλάξει χειραψία με κάποιον, ο οποίος έχει ανταλλάξει άλλη χειραψία με κάποιον άλλον και μετά από εξ (6) φορές θα συναντήσεις κάθε άνθρωπο του πλανήτη. Ίσως να μην είναι εξ να είναι δέκα, αλλά σίγουρα είναι πολύ μικρή η διαφορά. Εάν έχετε χαιρετήσει κάποιον πρωθυπουργό της Ελλάδας, όταν ακόμα ήταν απλός βουλευτής σας χωρίζουν δύο χειραψίες από έναν Πρόεδρο των Η.Π.Α.

Επιτρέψατε μου δύο προσωπικά παραδείγματα “δυνατότητας αλλαγής του κόσμου”:

Τυχαίνει να έχω δύο πολύ φίλους Αμερικάνους πολίτες, οι οποίοι έτυχε (ναι έτυχε και λοιπόν σε Πανεπιστήμιο των Η.Π.Α. ήμουν τι θα συναντούσα) να ήταν (είναι) στενότατοι σύμβουλοι δύο εκ των τριών προηγουμένων γυναικών υπουργών εξωτερικών της Υπερδύναμης. Αλήθεια! Δεν είναι τα 600 δις της Τράπεζας της Ανατολής! Και εσείς ίσως έχετε ακόμα καλύτερες φιλίες.

Αυτό γα εμένα σημαίνει πως μία γνώμη μου θα μπορούσε να φθάσει πάρα πολύ ψηλά. Μάλιστα εάν πέρυσι τα αποτελέσματα των εκλογών ήταν διαφορετικά δύο χειραψίες θα με χώριζαν από την Πρόεδρο. Μία καλή σας σκέψη λοιπόν θα μπορούσε άνετα να μεταφερθεί εκεί που νομίζετε πως είναι αδύνατον.

Μα θα άκουγε;

ΝΑΙ, διότι κάθε καλή πρόταση (εις)ακούγεται. Η απόφαση είναι διαφορετική αλλά τουλάχιστον έχει ληφθεί υπ’ όψιν και η δική σου εκδοχή.

Ίσως να ισχύει ακόμα καλύτερα και τώρα. Who knows?

Μην ξεχνάτε πως ο Νονός στην ομώνυμη ταινία είπε:

“I’m gonna make him an offer he can’t refuse”… (Θα του προτείνω κάτι, το οποίο δεν θα μπορεί να αρνηθεί). Βέβαια ο νονός το εννοούσα κάπως διαφορετικά. Αλλά “δούλευε” το σύστημα.

Το δεύτερο παράδειγμα αλλαγής του κόσμου είναι σημερινό (γι’ αυτό γράφω και το άρθρο).

Μία χαμηλόβαθμη κοπέλα σε μια υπηρεσία, με εξυπηρέτησε σε κάτι το οποίο το είχα απόλυτη ανάγκη και είναι “πυρηνική βόμβα” στα χέρια μου (και το ωραίο είναι πως δεν το γνώριζε).

Γιατί την ρώτησα;

Διότι της φτιάχνω την ημέρα όταν με βλέπει, μου είπε.

Δεν τα γράφω αυτά ούτε με έπαρση ούτε με εγωισμό. Κάθε άλλο, αλλά με προσωπικά βιώματα γράφω, όχι με ιστορίες αλλονών τις οποίες δεν μπορώ να επαληθεύσω. Αυτά που σας διηγήθηκα είναι απλές καθημερινές κινήσεις που όλοι μας μπορούμε να κάνουμε οποιαδήποτε στιγμή χωρίς κόστος.

Απλά να σας επισημάνω πως αντί να ανησυχείτε σκεφτείτε και κάντε ΚΑΤΙ, έστω το πιο απλό. Δεν γνωρίζετε τι επιρροή θα έχει και πως και που θα φτάσει. Επίσης σκέφτεστε θετικά και μην ξεχνάτε πως η ανησυχία μόνο αρνητικά συναισθήματα προκαλεί.

Έχετε τεράστια δύναμη αλλαγής το κόσμου, αλλά δεν το γνωρίζετε. Και φυσικά είναι ωραίο να σας δημιουργούν ανησυχία και φόβο. Διότι θα παραμείνουν τα πράγματα στην χειρότερή τους εκδοχή.

Συνεχίστε τώρα να ανησυχείτε για τα αποτελέσματα των Γερμανικών εκλογών!