Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Πούλα και Μετάνιωνε

Σήμερα το πρωί (και μετά το μεσημέρι για μπύρες στο Παραδοσιακό Μεζεδοπωλείο “Πλατεία”) ήμουν με τον πολυαγαπημένο μου φίλο Αλέκο Αλέκος Τριανταφύλλου. Πάντα, όταν είμαι μαζί του εκτός του ότι λαμβάνω ενέργεια και ενθάρρυνση (ποτέ δεν σε απογοητεύει), μαθαίνω και κάτι πολύ σημαντικό. Έχουν ειπωθεί πολλά, τα οποία ακόμα δεν έχω γράψει αλλά σήμερα άκουσα για πρώτη φορά ένα, το οποίο μου έκανε μεγάλη εντύπωση.

Στη συζήτηση σχετικά με κάποια επιχειρηματικά θέματα μου είπε μία φράση, η οποία σε ξενίζει αρχικά, αλλά όταν την ανέλυσε κατάλαβα το πνεύμα της. Και με… προειδοποίησε σχετικά, πως ίσως η αρχική εντύπωση να ήταν εσφαλμένη, αλλά εμπεριέχει πολύ μεγάλη σοφία αλλά και ήθος.

“Πούλα και Μετάνιωνε”!

Χμ. Μα τι σημαίνει αυτό; Να πουλήσω και μετά να κλαίω γιατί μετάνιωσα; Τι είδους επιχειρηματική συμβουλή είναι αυτή; (εγώ προσωπικά δεν την είχα ποτέ μου ακούσει).

Κι όμως! Εμπεριέχει την σπουδαιότερη επιχειρηματική αλήθεια! Μην είσαι άπληστος, κραυγάζει! Διότι κάθε πώληση ποτέ δεν μπορεί να είναι ορισμένη εκ των προτέρων. Πουλάς, γνωρίζεις πως ίσως μπορούσες και καλύτερα, αλλά την κατάλληλη ώρα εισπράττεις το κέρδος σου. Ενώ με την απληστία απαιτώντας περισσότερα και περισσότερα ναι μεν δεν μετανιώνεις, αλλά δεν… πουλάς και ποτέ! Και το τελευταίο ίσως να είναι το χειρότερο.

Προσέξτε (επισήμανση του Αλέκου αυτή): πούλα και μετάνιωνε όχι πούλα και… χάνε! Έχει τεράστια διαφορά.

Και θα το πάω ένα βήμα παραπέρα. Η πώληση δεν είναι σαφάρι στη ζούγκλα. Πουλώντας κάτι με τον υγιή τρόπο είναι διότι επιθυμείς να κατευθύνεις τα κεφάλαιά σου σε κάτι σημαντικότερο, όπως εσύ κρίνεις. Ακόμα και ένα πάθος σου να καλύψεις, εάν αυτό πρόκειται να σε κάνει να νιώσεις καλύτερα είναι κατά τη γνώμη μου θεμιτό. Το έχω ακούσει και δει με τα μάτια μου από άνθρωπο, ο οποίος κατασπατάλησε μεν την περιουσία του αλλά ήταν χαρούμενος και υγιής, σε αντίθεση με τα αδέλφια του, τα οποία ζούσαν (;) στην μιζέρια (με πλούτο).

Μία σπουδαία επιχειρηματική συμβουλή, η μη τήρηση της οποίας δεν σε οδηγεί στην πρόοδο, αλλά σε εγκλωβίζει στο παρελθόν. Και τούτο, λόγω της απληστίας σου. Θέλεις περισσότερα και χάνεις την δυναμική της εξέλιξης. Παρατηρείστε το αυτό σε όσους δεν πωλούν για να μην μετανιώσουν!