Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Περί των Εκλογών (και του αποτελέσματος) στις Η.Π.Α.

(Ντόναλντ Τραμπ – Ελλάδα και Ευρώπη)

Κατ’ αρχήν θα ήθελα να σημειώσω πως δεν είμαι πολίτης των Ηνωμένων Πολιτειών και θεωρώ πως δεν έχω το δικαίωμα να κρίνω τις επιλογές άλλων συνανθρώπων μου. Αυτό αποφασίστηκε και αυτό θα γίνει…

Ειλικρινά όμως εντυπωσιάζομαι από το “μούδιασμα”, το οποίο επικρατεί στην Ευρώπη (αλλά και στην Ελλάδα) και την ανησυχία σχετικά με την συγκεκριμένη επιλογή και θα ήθελα να κάνω κάποιες παρατηρήσεις επ’ αυτού.

Η πρώτη σκέψη, η οποία αβίαστα μου έρχεται στο νου είναι:

“Κοίτα ποιος μιλάει!”

Επειδή η ιστορική γνώση αλλά και μνήμη δεν είναι από τα δυνατά σημεία στην Ελλάδα και επειδή πολλοί δεν γνωρίζουν παρά ελάχιστα από την χώρα στην απέναντι άκρη του (πολύ κρύου και επικίνδυνου) Ατλαντικού, ακόμα και εάν την έχουν επισκεφθεί, ας προσέξουμε κάποια ζητήματα:

Κατ’ αρχήν είναι αστείο να ανησυχεί κάποιος στην Ελλάδα, όταν τη στιγμή αυτή τρίτος πολιτικός σχηματισμός είναι ένα… ναζιστικό κόμμα! Που; Στην Ελλάδα! Η οποία υπέστη τα πάνδεινα από τους ναζί! Να μην αναφερθώ σε άλλα πολύ γραφικά σχήματα. Θα μπορούσα να σταματήσω εδώ αλλά θα συνεχίσω λίγο ακόμα.

Ανησυχεί η Ελλάδα όταν από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις έχει προκληθεί αυτό το τεράστιο χρέος ενώ όλες και η παρούσα έχουν αποδεχθεί άνευ όρων, όρους πολεμικής επανόρθωσης με παραχωρήσεις κάθε είδους και επιπλέον επιδιώκουν και την φτωχοποίηση (και οσονούπω την κατάργηση των δημοκρατικών ελευθεριών).

Ανησυχεί η Ελλάδα όταν από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και από την παρούσα από την πρώτη στιγμή των μνημονίων αντέδρασε με φοβία και άμυνα και με μία άκρως διχαστική τακτική μεταξύ των πολιτών της με αποτέλεσμα να βυθίζεται σε μία άνευ προηγουμένου κοινωνική και κυρίως ηθική κρίση.

Θα ήταν και πάλι αρκετό να σταματήσω εδώ και να μειδιάσω από το πόσο με ενοχλεί το χρώμα των μαλλιών του νέου Προέδρου.

Αλλά να σας υπενθυμίσω μερικά ιστορικά δεδομένα ακόμα.

Η Ευρώπη, η οποία ανησυχεί είναι εκείνη η οποία δημιούργησε τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι πρώτοι άποικοι της ήταν οι εκδιωχθέντες από την Ευρώπη.

Οι Αμερικάνοι αποφάσισαν να ανεξαρτητοποιηθούν εξ’ αιτίας των φόρων των οποίων τους επέβαλε η μητρόπολις (η Αγγλία). Το “παιδί” όμως μεγάλωσε και έγινε πολύ ισχυρότερο από τους γονείς.

Στην Αμερική κατευθύνθηκαν όλοι οι απόκληροι της Ευρώπης. Οι άνθρωποι δίχως στον ήλιο μοίρα μετανάστευαν για να ξεφύγουν από την Ευρωπαϊκή τυραννία. Αυτό συνεχίστηκε σχεδόν καθ’ όλη την διάρκεια του προηγούμενου αιώνα με συνεχείς μεταναστεύσεις, εξαναγκαστικές και μη.

Όταν η Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου κινδύνευε από την τότε μιλιταριστική Γερμανία ήταν οι απόγονοι των απόκληρων εκδιωχθέντων, οι οποίοι έβγαλαν το φίδι από την τρύπα.

Όταν στην ναζιστική Γερμανία έκαιγαν τα βιβλία και εξεδίωκαν τους επιστήμονες ήταν η Αμερική, η οποία τους περιέθαλψε. Τότε όλος ο πνευματικός πλούτος εξ’ αιτίας των Ευρωπαίων (της Γερμανίας εν προκειμένω) μεταφέρθηκε εκεί και η Αμερική άρχισε να γιγαντώνεται.

Και εάν δεν είχε επέμβει η Αμερική κατά την διάρκεια του Β΄Π.Π. πολέμου τώρα μάλλον θα είχαμε ένα ναζιστικό καθεστώς να κυριαρχεί και ποτέ μου δεν θα έγραφα αυτά τα άρθρα, διότι θα είχα τροφοδοτήσει τα θαυμάσια κρεματόρια της πολιτισμένης Γερμανίας.

Είναι στην Ευρώπη, όπου άνθισε ένας Στάλιν και διαχώρισε τις χώρες της μέσω ενός σκοτεινού παραπετάσματος. Πριν η ναζιστική Γερμανία, μετά η Σταλινική Ανατολική Ευρώπη τώρα και πάλι η Γερμανική κυριαρχία…

Να μην αναφερθώ σε ανάλογα φαινόμενα επιλογών ηγετών της Ευρώπης πολύ πρόσφατα, όπως κάποιου πρωθυπουργού γείτονος μεγάλης χώρας, η οποία όμως συνεχίζει να παράγει τα καλύτερα και ομορφότερα σπορ αυτοκίνητα στον κόσμο – και όχι μόνον-.

Τέλος ας θυμηθούμε επί ποίου προέδρου έγιναν οι βομβαρδισμοί στην καρδιά της Ευρώπης και αναφέρομαι στο Βελιγράδι, ανεξαρτήτως καθεστώτος.

Εάν μετά από όλα τα προηγούμενα συνεχίσετε να ανησυχείτε για το χρώμα μαλλιών του νέου προέδρου καθώς και για την πολύ όμορφη σύζυγό του… παραιτούμαι!

Διαβάστε (με χιούμορ) και ένα άρθρο σε ανύποπτο χρόνο σχετικά με τον Donald Trump:

Ο Donald Trump και η Ελλάδα