Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Περί Σχεδιασμού Κατασκευών – Σχεδιασμού Ζωής

Και ολίγον περί κρίσης…

Άκουγα παλαιοτέρα και καμιά φορά και τώρα, πως τα παλιά αυτοκίνητα ήταν πολύ γερά. Μετά από σύγκρουση δεν πάθαιναν τίποτα. Πολύ σωστά! Απλά σκοτώνονταν οι επιβάτες τους!

Τα σύγχρονα αυτοκίνητα και σε μία μικρή σύγκρουση μπορεί να τσαλακωθούν για τα καλά, αλλά η καμπίνα των επιβατών μαζί και οι επιβάτες τους παραμένουν άθικτοι (εάν βεβαίως χρησιμοποιούν ζώνες ασφαλείας). Λάμπρο (Labros Skartsis) νομίζω ότι είσαι ο πλέον κατάλληλος να γράψεις επ’ αυτού.

Ο ίδιος σχεδιασμός ισχύει και για τα κτίρια σε σχέση με τον σεισμό. Δεν θα γράψω περισσότερα, απλώς “ξύνω” ολίγον την επιφάνεια του ζητήματος.

Το θέμα μου είναι οι ζωές μας.

Ένα τανκ εάν συγκρουσθεί με ένα ακλόνητο εμπόδιο θα θανατώσει όλους όσους ευρίσκονται μέσα του. Όσο δεν συναντά όμως στον δρόμο του εμπόδια είναι αγέρωχο και φαινομενικά ανίκητο.

Το ίδιο ισχύει και με τους ανθρώπους. Οι “θωρακισμένοι” άνθρωποι είναι όπως τα τανκς. Περνούν και τα παρασύρουν όλα στον δρόμο τους. Και ο θώρακας εδώ είναι τα συμπλέγματα τους. Η αίσθηση του να παραμείνουν “ατσαλάκωτοι” από την ζωή.

Όσο δεν εμφανίζεται ακλόνητο εμπόδιο τότε η πορεία είναι λαμπρή. Εάν όμως εμφανισθεί, η σύγκρουση θα είναι συντριπτική.

Μην ξεχνάτε και πως στους μεγάλους αέρηδες τα αγέρωχα δένδρα ξεριζώνονται. Ενώ οι καλαμιές, οι οποίες γλείφουν με τα φύλλα τους το χώμα δεν παθαίνουν τίποτα.

Το γράφω αυτό, διότι η ακραία κοινωνική “κρίση”, η οποία δοκιμάζει τη χώρα μας είναι ουσιαστικά ένα ακλόνητο εμπόδιο. Και αναλόγως του προηγούμενου θώρακά σου υφίστασαι και τις συνέπειες αυτής της σύγκρουσης.

Τόσο απλό.

Και κάτι ακόμα για τα τανκς. Δεν χρειάζεται κατ’ ανάγκην να συγκρουστούν με εμπόδιο για να σταματήσουν. Και ένα μπαζούκας μπορεί να καταστρέψει τις ερπύστριες τους. Και τότε σταματούν. Είναι ένα μήνυμα, αλλά έχουν την ευκαιρία να το επιδιορθώσουν. Με τη σύγκρουση δεν είναι καθόλου βέβαιον αυτό.

Τροποποιείστε ή πετάξτε τους θώρακες σας και ας τσαλακωθούν οι λαμαρίνες σας, εσείς δεν πρέπει να πάθετε τίποτα και εννοώ το εσωτερικό σας (οι επιβάτες των παραδειγμάτων). Το ίδιο και τα κτίρια.

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)