Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Πέτρα ή Οπλισμένο Σκυρόδεμα;

(το Ο/Σ -οπλισμένο σκυρόδεμα- είναι η ακριβής απόδοση του Γαλλικού όρου Béton armé και το προτιμώ, διότι αποτελεί μία πολύ όμορφη Ελληνική ακριβέστατη έκφραση).

Υπάρχει μία λατρεία στην πέτρα και δικαίως. Ωστόσο αυτό αδικεί το πανέμορφο υλικό του Ο/Στος, το οποίο έχει τόσο κατασυκοφαντηθεί εξ’ αιτίας της απαίδευτης απληστίας πολλών “εργολάβων” (αλήθεια τι κακόηχος όρος), οι οποίοι κατέστρεψαν με την ανύπαρκτη αισθητική τους την ιστορία ενός τόπου.

Το Ο/Σ διαφέρει από την πέτρα κυρίως σε ένα:

Τα πέτρινα κτίρια κτίζονται από τα συστατικά τους (πέτρα-πέτρα) ενώ το σκυρόδεμα είναι χυτό υλικό. Στην πρώτη περίπτωση δεν έχουμε καλούπι, στην δεύτερη όμως ναι.

Αυτό είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα του σκυροδέματος έναντι της πέτρας και καθίσταται ακόμα μεγαλύτερο, μόλις αναλογισθείτε την εξαιρετική δυνατότητα του στην υλοποίηση ευθειών με τον άκρως αισθητικό Δωρικό ρυθμό της απλότητας και της υπέρτατης ομορφιάς.

Δείτε στις (προ-χθεσινές) φωτογραφίες την καθαρότητα των γραμμών και την δύναμη του επί της “σαφούς δήλωσης” σε μία μονοκατοικία εν εξελίξει της αγαπητής μου φίλης Σ.  Χ . στην Καλλιθέα Πατρών.

Οι στιλιστικές επιλογές, (χρώματα, μορφή πλακιδίων και ότι αφορά το εσωτερικό πέραν της αρχιτεκτονικής) ανήκουν στην ίδια και όχι μόνο συμφωνώ αλλά τις επικροτώ περισσότερο και από περισσότερο…

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)