Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Ο Σεισμός του 1923 στο Τόκυο και Σκέψεις

Την 1η Σεπτεμβρίου του 1923, ημέρα Σάββατο και κατά το μεσημέρι ένας ισχυρότατος σεισμός χτύπησε την πεδιάδα Kanto στην Ιαπωνία.

Το Τόκυο, μαζί με την Γιοκοχάμα και τις γύρω περιοχές κυριολεκτικά ισοπεδώθηκαν. Λόγω της ώρας ήταν πολλές φωτιές αναμμένες για την προετοιμασία του φαγητό με συνέπεια να ξεσπάσουν πυρκαιές, οι οποίες κυριολεκτικά δεν άφησαν τίποτα.

Ο σεισμός για να έχετε μία εικόνα, διήρκεσε 4 με 10 λεπτά (!) και ήταν μεγέθους 7.9 έως 8.2. Σκεφτείτε πως 60 χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο μετακινήθηκε ένα άγαλμα του Βούδα βάρους 84 τόνων, κατά μισό μέτρο!

Οι απώλειες ήταν ανάλογες. Περίπου 140,000 νεκροί, περισσότερα από 570,000 σπίτια εντελώς κατεστραμμένα και ένα εκατομμύριο εννιακόσιες χιλιάδες άστεγοι, τη στιγμή κατά την οποία το Τόκυο είχε 2 εκ. κατοίκους. Τότε σκέφτηκαν να μεταφέρουν αλλού την πρωτεύουσα αφού το Τόκυο εξαφανίστηκε από τον χάρτη.

Αλλά το άρθρο δεν το γράφω για να σας δημιουργήσω αναπόφευκτα δυσάρεστα συναισθήματα και να σας καταθλίψω. Ήθελα να σημειώσω τρεις σκέψεις:

1. Ένα έτος νωρίτερα η Ελλάδα υπέστη μία ανάλογη καταστροφή. Δεν τίθεται θέμα σύγκρισης, διότι δεν είναι δυνατόν να συγκριθούν οι καταστάσεις, αλλά τα αποτελέσματα δεν διαφέρουν. Οι απώλειες επίσης το ίδιο. Αλλά υπάρχει μία ουσιώδης διαφορά. Ο πόνος της πρώτης περίπτωσης είναι διαφορετικός από τον πόνο της δεύτερης στην συλλογική του μορφή. Διότι η πρώτη ήταν μία φυσική καταστροφή ενώ η δεύτερη προήλθε από ανθρώπινες ενέργειες. Και η μία δημιουργεί μόνο πόνο και πελώρια “γιατί”, η άλλη όμως δημιουργεί ΚΑΙ “μίσος”.

2. Αμέσως μετά τον σεισμό διαδόθηκε μία εντελώς ανυπόστατη φήμη, πως οι εκεί Κορεάτες εκμεταλλεύτηκαν την καταστροφή και προκαλούσαν εμπρησμούς και επιδίδονταν σε λεηλασίες. Το άμεσο αποτέλεσμα αυτής της φήμης ήταν να εξελιχθεί σε μία μαζική σφαγή 6,000 έως 10,000 περίπου Κορεατών! Είναι εντυπωσιακό πως οι άνθρωποι, ενώ υφίσταντο ένα δράμα αυτού του μεγέθους πίστεψαν μία φήμη και επιπλέον βρήκαν τον χρόνο να δολοφονήσουν και αθώους. Εάν υπήρχαν Εβραίοι τότε στο Τόκυο σε μεγάλο αριθμό (ήταν μόνο λίγες οικογένειες) καταλαβαίνετε νομίζω πως σε αυτούς θα ξεσπούσε η οργή των Ιαπώνων! Και είναι χαρακτηριστικό πως σε κάθε τραγωδία πάντα κάποιοι θα εκμεταλλευθούν το γεγονός για να πλήξουν μία ομάδα ανθρώπων διαδίδοντας ψεύδη στα οποία ο όχλος ενδίδει. Μέχρι και το γνωστό ψεύδος της δηλητηρίασης των πηγών του νερού κυκλοφόρησε και γράφτηκε στις Ιαπωνικές εφημερίδες. Οι φήμες είναι παντού ίδιες και γελοίες. Οι συγκεκριμένοι Κορεάτες εν προκειμένω ήταν εχθροί του Ιαπωνικού Αυτοκρατορικού καθεστώτος, διότι επεδίωκαν την ανεξαρτησία της Κορέας.

3. Τέλος μία εντελώς… παράλογη συνέπεια του σεισμού προκάλεσε την μεγαλύτερη καταστροφή εν καιρώ ειρήνης του πολεμικού ναυτικού των… Η.Π.Α. Λόγω δημιουργίας ασυνήθων ρευμάτων από τον σεισμό, στην Δυτική ακτή των Η.Π.Α. και συγκεκριμένα στο σημείο Honda, από λάθος ναυσιπλοΐας εξώκειλαν και έπεσαν σε βραχώδεις ξέρες 7 πολεμικά πλοία! Τα πλοία καταστράφηκαν ενώ χάθηκαν και 23 ζωές. Αλλού συμβαίνει η καταστροφή, χιλιάδες μίλια μακριά οι συνέπειες συνεχίζονται.

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)