Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Ο Παγκόσμιος Πρόεδρος

(Σχόλιο για το Παγκόσμιο Κύπελο Ποδοσφαίρου)

Η αλήθεια είναι πως δεν παρακολούθησα κανέναν αγώνα, απλώς έβλεπα εκ των υστέρων τις φάσεις και τα γκολ κάποιων ενδιαφερόντων αναμετρήσεων. Το ίδιο και χθες. Συνεπώς δεν μπορώ να έχω άποψη περί των ποδοσφαιρικών θεμάτων.

Για εκείνο όμως, το οποίο είμαι σίγουρος είναι πως εάν υπήρχε αξίωμα “Παγκοσμίου Προέδρου” και ψήφιζαν επ΄ αυτού άπαντες, οι πιθανότητες εκλογής του Λιονέλ Μέσσι θα ήταν εξαιρετικά υψηλές.

Ανάλογα θα ίσχυε και για τον Κιλιάν Εμπαπέ, εάν ήταν η Γαλλία νικήτρια χθες.

Το ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι άριστοι τεχνίτες στο συγκεκριμένο άθλημα δεν τους καθιστά αναγκαστικά ικανούς για την διαχείριση πολιτικών θεμάτων ή για το καλό της ανθρωπότητας. Το ίδιο ισχύει και για ηθοποιούς, τραγουδιστές, μοντέλα, οδηγούς φόρμουλα ένα, τενίστες και ούτω καθ΄ εξής.

Αλλά υπάρχει ένα αδύνατο σημείο στην ανθρώπινη σκέψη. Αυτό, το οποίο τέρπει την ψυχή του ανθρώπου είναι στην κορυφή του μυαλού του. Και στην Ρώμη οι μονομάχοι ήταν διάσημοι, αλλά μόνον ο Σπάρτακος ηγήθηκε μίας επανάστασης εναντίον της δουλείας και των κάθε λογής καταπιεσμένων. Ο Μέσσι και κάθε Μέσσι στην κυριολεξία έχει τη δύναμη να ανατρέψει τον Κόσμο. Δεν το γνωρίζει και ούτε καν τον ενδιαφέρει, όπως και την πλειονότητα των διεθνώς αναγνωρίσιμων προσωπικοτήτων. Διότι απλούστατα είναι “προϊόντα”. Δεν ξεκίνησαν με κάποιον άλλον στόχο ή ένα όραμα, απλώς είναι κορυφαίοι σε κάτι συγκεκριμένο. Και οι υπόλοιποι επειδή τέρπονται από την επιτυχία τους επιθυμούν (θέλουν διακαώς) να θαυμάζουν κάποιο πρότυπο, μία εικόνα ή και να ταυτίζονται μαζί της.

Ίσως και αυτό να είναι “κάτι”, μία ελπίδα για το παιδάκι στις φαβέλες της Βραζιλίας, το οποίο δε βλέπει άλλον δρόμο να ξεφύγει από τη μαύρη μοίρα του. Ίσως…

Αλλά είναι εντυπωσιακό το πόσο ισχυρές δυνάμεις “διατίθενται στην αγορά” για την βελτίωση της ανθρωπότητας και είναι ακόμα εντυπωσιακότερο πως ΔΕΝ χρησιμοποιούνται καθόλου για αυτό (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως –ας αναφέρω- τον Μπομπ Ντύλαν ή τον Μπόνο των U2).

Στην αντίθετη περίπτωση, η οποία είναι και ο συντριπτικός κανόνας… καλόν ύπνο!

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)