Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Ο Μετανάστης από την …Αυστραλία

Σήμερα με αφορμή μία μου εργασία σε ένα υπέροχο χωριό της ορεινής Αιγιαλείας, συνάντησα το ακριβώς …αντίθετο από το καθιερωμένο: έναν άνθρωπο, ο οποίος εάν και γνώριζε πολύ καλά την κατάσταση στην Ελλάδα αποφάσισε να πράξει το “αδιανόητο”: να μεταναστεύσει από την Αυστραλία στην …Ελλάδα!

Για όποιον έχει ζήσει σε χώρες όπως οι Η.Π.Α. ή η Αυστραλία τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Απλά δεν μπορείς. Δεν αναφέρομαι σε στελέχη κάποιων εταιρειών, τα οποία για ένα μικρό σχετικά χρονικό διάστημα μεταναστεύουν υπό την σκέπη της εταιρείας τους στην Νέα Υόρκη ή στο Λονδίνο ή έστω στο Σύδνεϋ. Αναφέρομαι σε όσους για κάποιον λόγο μετέβησαν εκεί αλλά με την διαχείριση της ζωής τους μόνοι τους (ένας εξ’ αυτών ήμουν και εγώ και με “καλές” συνθήκες ως μεταπτυχιακός φοιτητής).

Μην το σκέφτεστε! Από τις χειρότερες τιμωρίες στη ζωή… Είναι τόσο μακρινή η ιδεατή από την πραγματική εικόνα ώστε τα λόγια περιττεύουν.

Επανερχόμενος στο θέμα μας, ο “νέος” (ηλικιακά) άνθρωπος αυτός επέστρεψε με την γυναίκα του και τα δύο του παιδιά πριν από λίγους μόλις μήνες και εγκαταστάθηκε στο χωριό του. Προσωπικά μου ήταν πολύ εύκολο να τον καταλάβω και να συμφωνήσω πλήρως μαζί του. Νομίζετε πως τα δολάρια και οι απολαύσεις τρέχουν δίπλα σας; Πόσο εσφαλμένη εικόνα…

Θα σας εκμυστηρευτώ όμως και κάτι ακόμα, το οποίο δεν φαντάζεστε. Που νομίζετε πως ήταν καλύτερα; Στο Κάιρο, στην Ιερουσαλήμ, στην Αθήνα ή στην Νέα Υόρκη, το Λονδίνο ή το …Μόναχο (χμ)… Την απάντηση νομίζω πως σας την έδωσα. Είμαι σίγουρος πως εάν ήμουν στην Βαγδάτη ή στην Τεχεράνη (όχι βέβαια υπό καθεστώτα σημερινού τύπου) δεν θα έφευγα …ποτέ από εκεί! Ίσως επισκεπτόμουν τις άλλες πόλεις με ένα …Περσικό μαγικό χαλί.

Είναι άραγε κάποια μορφή “ψυχανωμαλίας” αυτή; Θα σας δώσω και αυτή την απάντηση:

Όχι! Είναι κάτι άλλο κάτι διαφορετικό και πιστεύω (χωρίς καμία περαιτέρω ανάλυση) θα το καταλάβετε αμέσως:

1. Σουμέριοι: (λαός ναι μεν εξαφανισθείς αλλά προηγουμένως με 7,000 έως 8,000 χρόνια αδιάκοπης παρουσίας).

2. Αρχαίοι Αιγύπτιοι (προ Ισλάμ): περίπου 5,500 έτη με ίδια θρησκεία, ίδια γλώσσα και στον ίδιο τόπο.

3. Έλληνες: 3,000 χρόνια με ίδια γλώσσα αλλά διαφορετική θρησκεία και ανελλιπώς (με τη θλιβερή εξαίρεση του 1922) στον ίδιο τόπο.

4. Εβραίοι: 3,500 χρόνια με ίδια γλώσσα και θρησκεία αλλά στη διασπορά αλλά με μεγάλο διάστημα απουσίας από την Ιουδαία.

5. Αμερικάνοι: 400 χρόνια, χωρίς σχόλια.

6. Αυστραλοί: ομοίως.

7. Γερμανοί: χωρίς σχόλια, εδώ ειδικά!…

8. Άγγλοι: 1,000 χρόνια, με προσφορά ωστόσο στην ανθρωπότητα την Magna Carta και το habeas corpus.

9. Λοιποί Ευρωπαίοι πλην Ιταλών: χωρίς πολλά σχόλια.

10. Ιταλοί: 2,500 χρόνια ίδια γλώσσα, άλλη θρησκεία, ίδιος τόπος.

Δεν χρειάζονται περισσότερα. Είναι σαφείς οι εκλεκτικές συγγένειες και ποια είναι η πραγματικά βαθύτερη αιτία αυτής της προτίμησης…