Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Ο Λεοπόλδος Β΄του Βελγίου και το Βέλγιο

Το Βέλγιο είναι μια από τις πλέον παράξενες χώρες. Οι δύο διασημότεροι, μακράν των υπολοίπων, πολίτες του είναι… φανταστικά πρόσωπα: ο Τεντεν και ο… Ηρακλής Πουαρώ! Τους… γνωρίζετε!

Αντιγράφω από τη Wikipedia και άλλους, τους οποίους σίγουρα γνωρίζετε και μερικούς καθόλου. Δε νομίζω όμως πως στην εποχή μας είναι τόσο διάσημοι όσο οι προηγούμενοι:

Διάσημοι Βέλγοι:

Γεράρδος Μερκάτωρ (Gerardus Mercator), χαρτογράφος, Ερνέστ Σολβέ (Ernest Solvay), χημικός, Ερζέ (Hergé), δημιουργός του κόμικ «Τεντέν», Ζωρζ Σιμενόν (Georges Simenon), συγγραφέας, Ζακ Ρογκ (Jacques Rogge), Πρόεδρος Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Πιέρ Κυλιφόρ (Peyo), δημιουργός των κινουμένων σχεδίων «Στρουμφάκια».

Καλλιτέχνες:

Πίτερ Μπρίγκελ ο πρεσβύτερος (Pieter Bruegel) Ζωγράφος, Ρενέ Μαγκρίτ (René Magritte) Ζωγράφος, Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς (Pieter Paul Rubens) Ζωγράφος, Φερνάντ Φερχέγκεν (Fernand Verhaegen) Ζωγράφος, Κονσταντέν Μενιέ (Constantin Meunier), Ζωγράφος και γλύπτης, Ζακ Μπρελ (Jacques Brel) Τραγουδιστής.

Είναι όμως και ένας ακόμα: ο Μαρκ Ντιτρού, ένα σιχαμερό υποκείμενο, κατά συρροήν δολοφόνος, βιαστής, παιδεραστής, τον οποίον η Βελγική κοινωνία μέσω των κρατικών μηχανισμών της απέτυχε να εξοντώσει. Και όχι μόνον αυτό, αλλά σκιές πλανώνται στη Βελγική ζωή… Βέβαια ας σημειώσω εδώ πως διάβασα ότι το 1/3 των συμπατριωτών του με το ίδιο επώνυμο ζήτησαν να το αλλάξουν.

Από την άλλη πλευρά οι μεγαλύτεροι θα μάθαιναν στη γεωγραφία για το Βελγικό Κογκό. Ακουγόταν κάπως παράταιρο μέσα στις μεγάλες αποικιοκρατικές δυνάμεις, το κεντρικότερο και μεγαλύτερο τμήμα της Αφρικανικής ηπείρου να ανήκει σε ένα τόσο μικρό και άχρωμο κράτος. Ο Λεοπόλδος Β΄, ο οποίος ανασύρθηκε στην παγκόσμια επικαιρότητα λόγω των.. αγαλμάτων του (τα καταστρέφουν τώρα στο Βέλγιο) ήταν ένας κλασσικός στυγνός μονάρχης της εποχής του, ο οποίος διέπραξε απίστευτα εγκλήματα στο Κογκό, το οποίο κατείχε προσωπικά (προσέξτε και αυτή τη λεπτομέρεια)!

Κατά τη γνώμη μου πολύ αργά θυμήθηκαν να καταστρέψουν τα αγάλματα του οι Βέλγοι. Δεν θα έπρεπε να τα είχαν ποτέ αναγείρει. Η ιστορία δεν αλλάζει αλλά σίγουρα ακόμα και στα αγάλματα υπάρχει μία αξιολόγηση.

Περίεργη χώρα το Βέλγιο… Ούτε ο Ηρακλής Πουρώ δεν θα μπορούσε να την αναλύσει με τα μικροσκοπικά κύτταρα του εγκεφάλου του. Και ας ήταν… φανταστικός Βέλγος!