Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Ο Επιτήδειος Τρίτος

Σημερινή σημείωση: πριν από λίγο ανακοινώθηκε με εισαγγελική εντολή το άνοιγμα των λογαριασμών ενός “πρώην” πρωθυπουργού και μελών της οικογενείας του. Διαβάστε τη συνέχεια και θα αντιληφθείτε. Το άρθρο παρεμπιπτόντως δημοσιεύθηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας των Πατρών “ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ” της 11ης Νοεμβρίου 2018. Στην ηλεκτρονική έκδοση αναρτήθηκε σήμερα.

Τον τίτλο του άρθρου τον εμπνεύσθηκα από το θαυμάσιο βιβλίο του Βέμπερ Τζ. Φρανκ “Ο Επιτήδειος Ουδέτερος”, το ποίο αναφέρεται στην Τουρκία και τους χειρισμούς της, ώστε να κινεί τα νήματα προς όφελός της.

Εδώ όμως ο επιτήδειος τρίτος αναφέρεται στον τρίτο σχηματισμό στις επερχόμενες εκλογές του Σεπτεμβρίου 2019 (δηλαδή στην ώρα τους, κατά τη γνώμη μου).

Ενώ είναι δεδομένο πως πρώτο και δεύτερο κόμμα θα είναι αυτό της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης (δεν γνωρίζω όμως με ποια σειρά) και μάλλον αρκετά μακριά από την επίτευξη αυτοδυναμίας σε επίπεδο βουλευτών, ο τρίτος θα είναι καθοριστικός για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο αναπόδεικτος και προφανώς καθαρά προσωπικός συλλογισμός μου εκτιμά, πως εάν τρίτο κόμμα είναι το πρώην ΠΑ.ΣΟ.Κ. (νυν ΚΙΝ.ΑΛ. –αλήθεια τι κακόγουστο ακρωνύμιο-) θα έχουμε μία επανάληψη της συγκυβέρνησης. Εάν όμως τρίτο κόμμα είναι το ακατανόμαστο, τότε εκτιμώ πως θα είναι αυτό μαζί με το νυν κυβερνών, τα οποία θα σχηματίσουν κυβέρνηση.

Μην εκπλήσσεστε καθόλου, τα δεδομένα υπάρχουν (το ΝΑΙ, το οποίο έγινε ΟΧΙ, η συνεργασία με ένα κόμμα με ακροδεξιές απόψεις και μία πρόταση για πρόεδρο της Δημοκρατίας), άπαντα εντελώς απορριπτέα προηγουμένως και εντελώς αποδεκτά αφού ο αρχηγός και νυν πρωθυπουργός τα επέλεξε. Πού το πρόβλημα λοιπόν εάν και τώρα επιλεγεί για το… εθνικό συμφέρον το ακατανόμαστο;

Συνεπώς περιμένω μία εξαιρετικά σκληρή επίθεση στα πρόσωπα του πρώην ΠΑ.ΣΟ.Κ., η οποία νομίζω ήδη ξεκίνησε με μία ελαφρά εκδοχή, ενώ θεωρώ πως ένας πρώην πρωθυπουργός κινδυνεύει να προφυλακιστεί και πολύ λιγότερο βάρος και ενδιαφέρον θα δοθεί στην νυν (πολύ αδύναμη επικοινωνιακά) αντιπολίτευση. Αντιθέτως το συμφέρον της νυν αντιπολίτευσης είναι τρίτο κόμμα να εκλεγεί το ΚΙΝ.ΑΛ. και εκεί θα πρέπει να δώσει τη μάχη του.

Το ισχυρότερο λοιπόν επιχείρημα, το οποίο δεν βλέπω να χρησιμοποιείται από την πλευρά του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (με την επίσης πολύ αδύναμη ηγεσία του) θα ήταν να προβληθεί πως είναι αναγκαίο να συμβεί αυτό, δηλαδή να εκλεγεί τρίτο κόμμα, άλλωστε να μην σας αναφέρω ποιος θα είναι στην θέση του Υ.ΕΘ.Α. και τότε ο νυν θα φαίνεται αγγελούδι. Και τελικά επιβάλλεται το ΚΙΝ.ΑΛ. να καταλάβει την τρίτη περίοπτη θέση.

Άλλωστε η χώρα θα βιώσει ακόμα πιο πρωτόγνωρες καταστάσεις με πολύ όμως χειρότερες συνέπειες από τα μνημόνια. Νομίζω πως πολλοί πρώην ψηφοφόροι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα αντιδράσουν σε αυτό το ερέθισμα.

Όσο για τα πολύ μικρά κόμματα δεν πιστεύω πως αυτές θα είναι οι εκλογές τους, για τον λόγο, τον οποίον προανέφερα (απόσταση από αυτοδυναμία των δύο πρώτων).

Στους Ολυμπιακούς κανείς δεν τρέχει για την δεύτερη θέση. Εδώ όμως όλοι θα τρέχουν για την τρίτη! Ο επιτήδειος τρίτος!

http://www.pelop.gr/?page=article&docid=491916&srv=28
Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)