Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Ο Άφρων Πλούτος και Μερικά Ακόμα…

Θα γίνω κακός και δεν το θέλω και τελικά… γίνομαι. Δεν μπορώ να μην σχολιάσω κάποια γεγονότα της επικαιρότητας…

Η Πυρκαγιά στην Κύπρο

Είναι γνωστό πως η Κύπρος υποφέρει από ξηρασία. Το νερό δεν είναι άφθονο ούτε πρόκειται για ένα κατάφυτο νησί, όπως ας πούμε η Λευκάδα. Και είναι λογικό αφού ανήκει στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Άρα ο πνεύμονας πρασίνου του νησιού είναι σχετικά περιορισμένος και εξαιρετικά πολύτιμος.

Αρκετός πλούτος υπάρχει ή διαφημίζεται πως υπάρχει, δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα δεν μπορούσαν να αγοραστούν; Δεν αναφέρομαι σε μαχητικά αεροσκάφη, όπου εκεί απαιτούνται άλλου είδους υποδομές και μεγάλος αριθμός προκειμένου να έχουν ουσιαστική αξία. Η Ελλάδα ούτως ή άλλως είναι δίπλα στην Κύπρο και σαφέστατα θα προσέφερε όλη την απαραίτητη υποδομή και υποστήριξη για τη συντήρηση των πυροσβεστικών αεροπλάνων. Βέβαια αναφερόμαστε σε έναν κράτος με πληθυσμό (880,000) μικρότερο του μητροπολιτικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης (1,000,000 και κάτι). Αλλά…

Τώρα… μία τεράστια καταστροφή με ανθρώπινες απώλειες και κόστος πολλαπλάσιο δύο ή τεσσάρων Canadair με τα οποία θα μπορούσαν να βοηθηθούν και άλλες χώρες στην ανάγκη τους, όπως και αυτές ανταποκρίνονται στην παρούσα φάση.

Και μία άσχετη παρατήρηση. Και οι δύο καταστροφικές φωτιές η μία στην Κεφαλλονιά και η άλλη στην Κύπρο προκλήθηκαν από το κάψιμο ξερών χόρτων με 40+ βαθμούς στο κατακαλόκαιρο… Μια παροιμία λέει:

“Ένας πέταξε την πέτρα στο πηγάδι, σαράντα χρειάζονται να την βγάλουν”…

Η Πρεμούρα των Super Yachts

Με εντυπωσιάζει η υπερηφάνεια και ο στόμφος των ειδήσεων σχετικά με την επιλογή πάμπλουτων ιδιοκτητών ή εταιριών να πλέουν στις Ελληνικές θάλασσες με τα super yachts τους! Σύμφωνοι! Από τις καλύτερες παγκοσμίως από κάθε άποψη (προσωπικά θεωρώ ότι ΕΙΝΑΙ οι καλύτερες). Μόνο πως οι Ελληνικές θάλασσες και το φυσικό περιβάλλον δεν κατασκευάστηκαν από ανθρώπινα χέρια. Προς τι τόσος κομπασμός για κάτι αυτονόητο; Οι πλούσιοι επιλέγουν το καλύτερο (εάν δεν είναι πλούσια γίδια). Και το Μεξικό είναι πανέμορφο και είναι ένας εξαιρετικά αγαπητός προορισμός και τόπος διακοπών των πλουσίων βορείων γειτόνων του (Αμερικανών). Άλλαξε κάτι προς το καλύτερο στο Μεξικό;

Κινηματογραφικές Παραγωγές

Ισχύουν ανάλογα με το προηγούμενο. Το φυσικό περιβάλλον και ΚΥΡΙΩΣ τα οικονομικά κίνητρα επιστροφής δαπανών, διότι τις ταινίες αυτές ΕΜΕΙΣ τις χρηματοδοτούμε μερικώς, εάν δεν το έχετε αντιληφθεί. Και… χαιρόμαστε για αυτό!

Εν τω μεταξύ το πρόγραμμα επιστροφής δαπανών στον κινηματογραφικό τομέα δεν αποτελεί Ελληνικό φαινόμενο μόνο. Είναι… πανευρωπαϊκό στη λογική, όπως και τα προηγούμενα του ζήτουλα (όπως κατάντησε η Ευρώπη).

Θα προτιμούσα όμως να είμαστε υπερήφανοι για την παρασκευή ενός εμβολίου για τον Covid-19 παρά για όλα τα άλλα. Αλλά και εδώ ουραγοί.

Το Κερασάκι στην Τούρτα

Δεν αντέχω να μην το σχολιάσω και αυτό παρ΄ ότι είναι “κάπως”. Είναι πολλές ημέρες και συγκρατώ τον εαυτόν μου, αλλά όχι πλέον. Η Καγκελάριος της Γερμανίας εμβολιάστηκε με το AstraZeneca αρχικά. Για τη δεύτερη όμως δόση αποφάσισε να… παραστρατήσει και να εμβολιαστεί με το Moderna! Ωραία, έχει τους λόγους της σαφώς, την συμβούλευσαν προφανώς και οι ειδικοί επιστήμονες, δική της απόφαση δεν αντιλέγω.

Σημειώνω με χιούμορ και ελαφρώς κυνισμό, πως καμία Ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει καταφέρει να παρασκευάσει εμβόλιο ως τώρα, εκτός της Αγγλίας (σε συνεργασία με τη Σουηδία, η πρώτη εκτός Ε.Ε.). Και ω του θαύματος! Η Αγγλία κέρδισε κατά κράτος τη Γερμανία στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μετά από… 55 έτη!

Υποθέτω πως οι Άγγλοι είχαν εμβολιαστεί με… καλά δεν χρειάζεται να το γράψω και οι Γερμανοί με… (και πάλι με χιούμορ)!