Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Οι Εγκλωβισμένοι

Αυτή είναι μία λέξη της μόδας! Όλοι λίγο πολύ είμαστε κάπου εγκλωβισμένοι. Άλλοι στο χρηματιστήριο, άλλοι στα ακίνητα, τα ακίνητα στους… άλλους, άλλοι σε μία εργασία ή έναν εργοδότη, άλλοι σε έναν γάμο, άλλοι στις τράπεζες, άλλοι στην εφορία, οι τράπεζες στους δανειολήπτες, η κυβέρνηση στους εκλογείς, η αντιπολίτευση στον εαυτό της, ολόκληρη η χώρα στα μνημόνια και γενικώς όλοι είναι κάπου… εγκλωβισμένοι!

Το κρίσιμο ερώτημα είναι ένα:

Πώς απεγκλωβίζεσαι;

Προτού απαντήσω θα σας εξηγήσω τι σημαίνει εγκλωβισμός.

Είναι μία κατάσταση στην οποία οικειοθελώς εισήλθες με προσδοκίες, οι οποίες όμως όχι μόνον δεν ευοδώθηκαν αλλά μετατράπηκαν σε φυλακή από την οποία για να εξέλθεις απαιτείται πολλαπλάσια ενέργεια από αυτήν, την οποίαν ήθελες για να μπεις.

Ελπίζω να μην είναι τόσο περίπλοκος ο ορισμός.

Οι ορισμοί ωστόσο δίνουν πάντοτε και την απάντηση. Και η απάντηση συνίσταται στην περισσότερη ενέργεια. Είναι εντελώς σαφές αυτό.

Όταν ο εγκλωβισμός είναι προσωπικός απαιτείται μεν ενέργεια, αλλά μόνον από εσένα. Άρα είναι στο χέρι σου η απελευθέρωση.

Εάν όμως είναι συνολικός απαιτείται σύμπνοια. Και η κάθε ξεχωριστή ενέργεια συνενώνεται με τις υπόλοιπες και η συνισταμένη δύναμις σπάει τον εγκλωβισμό.

Επίσης απαιτεί και απόλυτη πίστη.

Ο προσωπικός εγκλωβισμός είναι ωστόσο δυσκολότερος, διότι εκεί ο εχθρός είναι ο ίδιος μας ο εαυτός. Απαιτείται αλλαγή της συμπεριφοράς μας, της κοσμοθεωρίας μας, απαιτείται να ανέβουμε σκαλιά.

Ο συνολικός είναι απλούστερος, αλλά χρειάζεται κοινή γραμμή και πίστη. Δύσκολοι στόχοι για μεγάλους αριθμούς ανθρώπων.

Η λύση όμως υφίσταται και στην μία και στην άλλη περίπτωση.

Στην πρώτη ο ηγέτης είσαι εσύ ο ίδιος. Στην δεύτερη απαιτείται ηγέτης να προκαλέσει τις συνθήκες.

Αλλά προσοχή σε μία πολύ ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια:

Εάν έστω λίγοι καταφέρουν να απεγκλωβιστούν προσωπικά από τους φόβους τους, τις ανησυχίες τους, την περιχαρακωμένη προσωπικότητα τους είναι ικανοί να δημιουργήσουν συνθήκες επηρεασμού του συνόλου.

ΕΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΘΟΣ!

Και ο ηγέτης δημιουργείται από την απαίτηση των πολλών. Γεννιέται από το πλήθος των απεγκλωβισμένων.

Άρα λοιπόν, προτού ασχοληθείτε με την σύμπνοια και την πίστη σε συνολικό επίπεδο, αποκτήστε εσείς την δύναμη να προχωρήσετε πέραν των δικών σας ορίων. Διότι:

ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΟΛΟΙ!

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)