Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Οδηγίες Εκλογής προς Υποψηφίους Δημοτικούς Συμβούλους (και όχι μόνον)

(αλλά και… δημότες!)

Αυτό το άρθρο ειλικρινά το γράφω με όλη μου την καλή διάθεση και με αποκλειστικό σκοπό και στόχο το να διευκολύνω ενδεχομένως κάποιους άξιους ανθρώπους να επιτύχουν τις ευγενείς φιλοδοξίες τους. Είναι απόλυτα φυσιολογικό (και πρέπον) να ενδιαφέρεται κάποιος για τα κοινά και να θέλει να προσφέρει στον τόπο του.

Επ’ ουδενί δεν αντικαθιστώ ή προσπαθώ να αντικαταστήσω τις συμβουλές ανθρώπων με πείρα και εξειδίκευση στο αντικείμενο της επικοινωνίας και δη της πολιτικής επικοινωνίας. Απλώς η επαφή μου με τα μέσα ενημέρωσης και η εμπλοκή μου στο χώρο μου επιτρέπουν μία προσωπική προσέγγιση. Άρα κάτι ίσως μπορώ να γράψω και εγώ από την πλευρά μου.

Λοιπόν!

Να ξεκαθαρίσω κάτι. Το πολιτικό αξίωμα σημαίνει προσφορά προς τους συμπολίτες μας και φυσικά και την πατρίδα ή τον τόπο του καθ΄ ενός. Εάν το κίνητρο δεν είναι αυτό, τότε είναι μόνο προσωπική ματαιοδοξία, συμφέρον ή οτιδήποτε άλλο προς την κακή έως πολύ κακή πλευρά. Προφανώς τα επόμενα τα γράφω για εκείνες και εκείνους, οι οποίοι διέπονται από αγνά αισθήματα και επιθυμούν όντως την βελτίωση της ζωής των συνανθρώπων τους και δεν προσβλέπουν σε προσωπικά οφέλη.

Και η αλήθεια είναι πως αυτές ή αυτούς σκέπτομαι, οι οποίοι δεν γνωρίζουν πώς να προβάλλουν τους εαυτούς τους. Δεν κρύβομαι γνωρίζω σχεδόν όλους τους υποψηφίους δημάρχους και πάρα πολλούς υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους και συμπεριλαμβάνω και την περιφέρεια.

Ας αρχίσουμε.

Πρέπει να ήσαστε πολύ, μα πολύ συγκεκριμένοι σε δύο ζητήματα (και πρέπει και οι ψηφοφόροι να είναι πολύ απαιτητικοί εδώ):

Τι έχετε κάνει έως τώρα προκειμένου να ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΕ και

Τι σκοπεύετε να κάνετε εάν εκλεγείτε για να ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΕ (με ελαφρώς και το πώς θα το πράξετε).

Εάν είναι η πρώτη φορά κατά την οποίαν εκτίθεστε γράψτε το. Δεν είναι κακό. Οι καλές προθέσεις σας μετράνε στην παρούσα φάση. Εάν έχετε κάνει ήδη έργο προσφοράς έως τώρα πείτε το μας. Αλλά προσέξτε! Δεν μας ενδιαφέρει τι επάγγελμα ασκείτε. Τι προσφορά στον τόπο έχετε ή τι προτίθεστε να κάνετε και λίγο από το ΠΩΣ θα το κάνετε. Το να είσαι επιτυχημένος επαγγελματίας είναι τιμή σου αλλά καμία σχέση έχει με την προσφορά στα κοινά.

Ούτε και τίτλοι, όπως το άνεργος είναι σωστοί. Το άνεργος είναι μία περιστασιακή (θέλω να ελπίζω) κατάσταση και όχι ιδιότητα. Θα ψηφίζατε κάποια γυναίκα επειδή μόνο και μόνο είναι… έγκυος; Προφανώς όχι εκτός ίσως εάν είστε άνδρας και το παιδί είναι δικό σας.

Άρα η προβολή επαγγελμάτων, επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ή προσωπικών επιτυχιών ναι μεν πρέπει να αναφέρεται (με φειδώ) αλλά δεν είναι το ζητούμενο για τον κάπως συνειδητοποιημένο ψηφοφόρο. Ούτε και η υπερ-προβολή βοηθά, διότι προκαλεί ανθρώπινα αισθήματα (θεμιτά ή όχι) φθόνου.

Η καλύτερη κατά τη γνώμη μου τακτική είναι να περιγράψετε απλά και με σαφήνεια τι έχετε κάνει για τον τόπο σας και με μικρότερα γράμματα τις προσωπικές σας επιτυχίες, τις οποίες εξ΄ άλλου δεν μπορείτε και να τεκμηριώσετε (εάν είναι καθαρά δικές σας). Εάν δεν έχετε έως τώρα προσφέρει, τι προτίθεστε να κάνετε, ώστε εάν εκλεγείτε την επόμενη φορά να αξιολογηθείτε και να προβάλλετε ή όχι αυτό, το οποίο είχατε υποσχεθεί.

Εάν μέσα σε μία περίοδο καταφέρετε να υλοποιήσετε έναν από τους έστω υποθετικά τρεις ξεκάθαρους στόχους σας θα είστε σε πολύ καλό επίπεδο. Δεν θέτεις υποψηφιότητα για τις εκλογές του 2019 αλλά για αυτές του 2024 στην πραγματικότητα. Είναι και χιλιάδες οι υποψήφιοι, ώστε και ένα καλό να κάνει ο καθ΄ ένας χιλιάδες καλά θα προκύψουν για όλους.

Ασαφείς διακηρύξεις είναι εντελώς άχρηστες. Κοινότυπες εκφράσεις και λέξεις, όπως “να αναπτύξουμε την Θεσσαλονίκη” είναι τρία πουλάκια κάθονται στον ήλιο και λιαζόσαντε. Το να πεις όμως πως θα φτιάξω 100 μέτρα σωστό πεζοδρόμιο να μην πέσει και χτυπήσει κανένας είναι ουσιαστικότερο. Τόσο απλό.
Φυσικά καλό θα είναι να εξηγήσετε με σαφήνεια και το γιατί το θέλετε αυτό, το οποίο προτίθεστε να πράξτε. Εάν το προηγούμενο πεζοδρόμιο είναι μπροστά στο σπίτι σας κάπου η διακήρυξη χάνει, ακόμα και εάν το θέλετε για τους γονείς σας (και αυτό σωστό είναι, αλλά πείτε το)! Τιμάς τον γονέα σου από το να λες μπαρούφες. Μετράει και είναι και η πέμπτη εντολή στο κάτω-κάτω της γραφής.

Προσέξτε τις φωτογραφίες σας. Δεν είναι Facebook οι εκλογές. Ο λαμπερές τυφλώνουν και δεν θα σας διακρίνουν στο σκοτάδι της κάλπης. Φωτογραφηθείτε όπως είστε. Ούτε οι φωτογραφίες με γνωστά πρόσωπα έχουν απόδοση. Δεν έχετε αξία από μόνοι σας και θέλετε κάποια προσωπικότητα να σας ενισχύσει; Λεπτά ζητήματα αυτά και έχουν το κοινό τους, αλλά δουλεύουν πολλές φορές και αντίστροφα.

Εννοώ φωτογραφηθείτε με τρόπο, ώστε να σας αναγνωρίσουν στον δρόμο όταν σας συναντήσουν! Αλλιώς θα απογοητευθούν και θα νοιώσουν και μίας μορφής αθώα μεν αλλά υπαρκτή δε εξαπάτηση. Εάν θέλγεστε από την ομορφιά καλύτερα να ασχοληθείτε με τα καλλιστεία (γυναικών και ανδρών) παρά με τις εκλογές.

Αυτά τα ελάχιστα είναι υπερ-αρκετά να πείσουν έναν αριθμό συμπολιτών σας για τις καλές προθέσεις σας. Εάν οι προθέσεις σας δεν είναι αγνές και γράψετε ψέματα μην ανησυχείτε μπορεί κάλλιστα να διαπρέψετε στην πολιτική. Αλλά τι προσφορά θα έχετε είναι αυτή, η οποία θα σας κρίνει και οι καιροί αλλάζουν. Και μην ξεχνάτε άλλο δημοτικός σύμβουλος (ή δήμαρχος) και άλλο πολιτικός. Ο πρώτος βασίζει τη δύναμή του στην πρακτική βελτίωση της ζωής των συμπολιτών του (θεωρητικά τουλάχιστον), ο δεύτερος όμως ασχολείται με την ψυχολογία του πλήθους και ισχύουν πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις.

Ελπίζω να μην σας στενοχώρησα ούτε να σας έκοψα τη φόρα. Απλώς ήθελα να επισημάνω κάποια ζητήματα, τα οποία παρατηρώ και δεν έχω τον τρόπο να τα εκφράσω παρά μόνο να τα δημοσιεύσω.

Καλό είναι και οι δημότες να έχουν στο νου τους τα προηγούμενα, διότι θα μπορούν καλύτερα να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα και την (όποια) προσφορά σας. Είναι “κάτι” από το τίποτα και αυτό.

Τέλος, όπως λέμε μία εικόνα χίλιες λέξεις, μία προσωπική επαφή χίλιες δημοσιεύσεις. Κινηθείτε στην πόλη, κινηθείτε στην αγορά και συνδιαλλαγείτε με τους συμπολίτες σας. Τίποτα άλλο δεν είναι ισχυρότερο από αυτό.

Καλή επιτυχία γενικώς να έχετε και να κάνετε κάτι, ακόμα και εάν δεν το πιστεύετε ή τα κίνητρά σας δεν είναι αγαθών προθέσεων, διότι τελικά ενώ εσείς μπορεί να αναρριχηθείτε ή να βυθιστείτε, το καλό όμως θα μείνει.