Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Νέες Επενδυτικές Προοπτικές για Μεγάλους αλλά και… Μικρούς!

Και μια ωραία λοιπόν πρωία ξυπνάμε με νέα δεδομένα! Φοβόμαστε; Ούτε για αστείο! Έγραψα ΝΕΑ δεδομένα, όχι ΝΕΟΥΣ φόβους. Νέα δεδομένα ίσον διαφορετικός τρόπος σκέψης. Άρα, όπως πάντα ποτέ δεν είναι οι συνθήκες το κυρίαρχο ζήτημα. Ούτε τα δεδομένα. Η διάθεση μεταβολής της ζωής μας είναι. Και εδώ κρύβεται η πραγματική αιτία του φόβου: ΔΕΝ θέλουμε να αλλάξουμε. Εάν το αποφασίσουμε θα βρούμε και τον τρόπο.

Έχω αναφερθεί πολλές φορές στο παρελθόν σε δύο εμβληματικά παραδείγματα:

  1. Στη μετάβαση από τα ιστιοφόρα στα μηχανοκίνητα πλοία και
  2. Στην αντιστροφή της αξίας των ακινήτων στη Μονεμβασία.

Για το πρώτο είναι απλό (αλλά το γράφουμε τώρα, τότε έπρεπε να το επισημάνουμε). Όσοι πλοιοκτήτες αρνήθηκαν να δεχθούν την ιδέα της κίνησης με μηχανικά μέσα και κάρβουνα έσβησαν. Και στη συνέχεια έσβησαν, όσοι δεν μπόρεσαν να αντιληφθούν πως το πετρέλαιο ήταν καλύτερο καύσιμο από τον άνθρακα. Η πρώτη όμως μεταβολή δεν ήταν… αναίμακτη. Από τη ΔΩΡΕΑΝ ενέργεια του ανέμου στην πληρωμένη ενέργεια του κάρβουνου και κατόπιν του πετρελαίου. Πολύ δύσκολο να το αποδεχθείς. Ναι, μόνο πως στην πρώτη περίπτωση ο αέρας ήλεγχε τους χρόνους ενώ στη δεύτερη εσύ. Το δωρεάν αντικαταστάθηκε με την ταχύτητα και τη συνέπεια.

Στη Μονεμβασία πάλι, ο Μεσαιωνικός οικισμός, ο οποίος επιβίωσε ήταν των… φτωχών. Οι πλούσιοι ζούσαν στο επίπεδο στην κορυφή του βράχου. Εκεί σήμερα είναι αρχαιολογικός χώρος, διότι οι κατακτητές δεν σκοτώνονταν για το σπίτι του φτωχού…

Κάπως ανάλογα σήμερα βιώνουμε νέες καταστάσεις. Στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο νέες. Ο COVID-19 μόνο βοήθησε στο να επιβληθούν. Η τηλε-εργασία δεν είναι χθεσινή υπόθεση. Τώρα όμως εγκαθιδρύθηκε. Διότι ο φυσικός χώρος με τα ενοίκια, (εάν δεν ήταν ιδιόκτητος) και τα έξοδα κάθε είδους πλέον δεν χρειάζεται. Εάν όμως προσπαθούσε μία επιχείρηση να το επιβάλλει το καλοκαίρι του 2019 θα είχε ενδεχομένως χρεοκοπήσει. Λίγους μήνες αργότερα είναι ορόσημο… επιτυχίας, εάν το κατάφερε!

Ας δούμε μερικά παραδείγματα για να δούμε που επενδύουμε.

Μία αρχή, η οποία παραμένει αναλλοίωτη είναι η ποιότητα της επένδυσης. Αυτό στα ακίνητα φάνηκε πέραν πάσης αμφιβολίας επί COVID-19. Όσες/οι με παρακολουθείτε όλα αυτά τα χρόνια θα έχετε κατανοήσει την εμμονή μου με το καλό. Η τηλε-εργασία θα καθηλώσει πολλές και πολλούς στα σπίτια τους. Το σπίτι πλέον καθίσταται κάτι πολύ περισσότερο από έναν χώρο ύπνου. Πρέπει να είναι ΚΑΙ ωραίο και ευήλιο και άνετο, ακόμα και εάν είναι μικρό.

Ακούστε! Μία Rolls Royce παραμένει Rolls Royce ανεξαρτήτως χρονολογίας κατασκευής. Διότι το άριστο και το καλό απλά παλιώνουν, ενώ το κακό καταστρέφεται. Εάν δεν υπάρχει σχέδιο επιχειρηματικό, όπως να αγοράσει κάποιος 100 μικρές κακής ώρας γκαρσονιέρες για ενοικιαστές στο όριο και υπολογίζοντας και τις απώλειες, τότε κάθε άλλη σκέψη κινδυνεύει να αποτύχει (παράδειγμα αυτό).

Σκεφτείτε τώρα και κάτι άλλο. Ο τουρισμός θα υποστεί μεγάλο πλήγμα ακόμα και εάν κυλήσουν όλα ομαλά από τούδε και εις το εξής (κάτι για το οποίο δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι). Ο COVID-19 μπορεί να θελήσει να αναβαθμιστεί και να γίνει COVID-20 GTi ή Turbo. Οπότε τι κάνουμε;

Ο τουρισμός μπορεί να πληγεί πολύ άσχημα, όχι όμως και ο… τηλε-τουρισμός. Η τουριστική κατοικία μπορεί να μετατραπεί σε μόνιμη κατοικία για πολλούς. Γιατί να ξυπνώ μέσα στο καυσαέριο της Αθήνας και να μην βλέπω τον Κορινθιακό Κόλπο ή τον Χελμό, αφού τηλε-εργάζομαι;

Ααααα!!! Διπλασιάστηκε η αξία πολλών κατοικιών λοιπόν. Και μάγκες ρίξτε τα φράγκα και αφήστε τις μιζέριες διότι αν ο Έλληνας και ο Ιταλός ή ο Ισπανός βλέπουν ήλιο ακόμα και από το μικρό κακό διαμέρισα τους δεν ισχύει το ίδιο για τους Βόρειους. Τηλε-εργασία λοιπόν, αλλά γιατί να είσαι στη… Νορβηγία και όχι στην Αρεόπολη;

Και αντί για Airbnb να φτιάξτε την Work happy όπου… be! Το μυαλό μου ειλικρινά πλημμυρίζει από πολλές ιδέες (αλλά να μην μένουν μόνο ιδέες), οι οποίες γεννιούνται αυθόρμητα από τις νέες συνθήκες. Και αυτό μόνο διότι ασχολούμαι.

Ποιο όμως είναι το μυστικό; Δηλαδή από πού ξεκινάμε;

Από το να κατανοήσουμε σε ποιο τομέα παραγωγής ανήκουμε. Και αμέσως εξηγώ χωρίς περαιτέρω (για τα επόμενα… πληρώστε, χα)!

Εάν φτιάχνεις γάλα δεν είσαι γαλακτοπαραγωγός ακριβώς αλλά ανήκεις στη διατροφική βιομηχανία. Εάν έχεις λεωφορεία και τα έσοδά σου μηδενίστηκαν ή λόγω της τηλε-εργασίας θα μειωθούν ακόμα περισσότερο σκέψου πως δεν είσαι λεωφορειούχος, αλλά πως ανήκεις στη βιομηχανία των μεταφορών.

Εντοπίστε σε ποια βιομηχανία ανήκετε και εστιάστε κατόπιν στις μεταβολές, τις οποίες επιφέρει στην ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ σας (το τονίζω) ο COVID-19 και ΟΧΙ στο συγκεκριμένο είδος με το οποίο ασχολείστε ή παράγετε.

50 ευρώ! Αλλιώς θα σας… ειδοποιήσουμε! Χα!