Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

“Μην Ζωγραφίζεις τον Ήλιο Πια!”

Υπάρχει ένα θαυμάσιο επεισόδιο του 1961 της τηλεοπτικής σειράς “Twilight Zone” (Στη ζώνη του Λυκόφωτος) στο οποίο η υπόθεση έχει ως εξής:

Από κάποιον περίεργο και απροσδιόριστο λόγο η τροχιά της Γης παρεκκλίνει από την εκλειπτική και αρχίζει να προσεγγίζει τον Ήλιο! Αυτό έχει ως συνέπεια την δραματική αύξηση της θερμοκρασίας. Οι ωκεανοί εξατμίζονται, το νερό είναι σχεδόν αδύνατον να διαφυλαχθεί, διότι τα συστήματα καίγονται και δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, οι τροφές και όλα ξεραίνονται σε ελάχιστο χρόνο και γενικά φαίνεται πως έχει φτάσει το τέλος της ανθρωπότητας.

Σε ένα μικρό διαμέρισμα σε ένα υψηλό κτίριο της Νέας Υόρκης παραμένουν δύο μοναχικές γυναίκες. Μία νεαρή καλλιτέχνιδα (ζωγράφος) και η σπιτονοικοκυρά της. Στο κτίριο δεν υπάρχει κανένας, όπως και έξω στους δρόμους. Είναι λίγο πριν τις δώδεκα τα μεσάνυχτα και ήδη η θερμοκρασία πλησιάζει τους 53 βαθιούς, ενώ η νύχτα είναι παρελθόν.

Κάποια στιγμή εισβάλλει στο διαμέρισμα ένας άνδρας με περίστροφο στο χέρι και το μόνο, το οποίο ψάχνει είναι λίγο νερό. Το τελευταίο μπουκαλάκι ενός άχρηστου ψυγείου το αρπάζει και το πίνει. Το μετανιώνει ωστόσο αμέσως μετά και δικαιολογείται πως έχει χάσει τα μυαλά του, αφού πέθαναν η γυναίκα και το νεογέννητο παιδί τους. Φεύγει πετώντας το περίστροφο.

Η σπιτονοικοκυρά πλέον και αυτή με διαταραγμένο μυαλό βλέπει έναν πίνακα της κοπέλας με θέμα τον ήλιο να λιώνει και να στάζουν τα χρώματα. Τον σκίζει φωνάζοντας έξαλλη:

“Μην ζωγραφίζεις τον ήλιο πια!”

Ευτυχώς όλα τα προηγούμενα είναι ένα όνειρο. Η κοπέλα είναι ξαπλωμένη στο κρεββάτι της και καίγεται από τον πυρετό. Η σπιτονοικοκυρά της και ένας γιατρός είναι στο κεφάλι της και της δείχνουν μία φωτογραφία με έναν καταρράκτη να την δροσίσουν.

Έξω από το παράθυρο φαίνεται πυκνή χιονόπτωση. Είναι νύχτα. Γυρίζει ο γιατρός και απευθύνεται στη σπιτονοικοκυρά:

“Ευτυχώς έχει πυρετό και ζεσταίνεται και δεν γνωρίζει ακόμα πως η Γη απομακρύνεται από την Ήλιο και πως σε λίγο απόλυτο σκότος και ψύχος θα καλύψει τα πάντα!”