Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Λεξικό Επικίνδυνων Επιχειρηματικών Όρων

Όλοι οι άνθρωποι έχουν κάποια ιδιαίτερη ικανότητα σε κάποιον τομέα· οποιοσδήποτε και εάν είναι αυτός. Κάποιοι πάλι μπορούν να συνδυάσουν περισσότερα. Ουδέν μεμπτόν! Από την εμπειρία μου (όποια είναι) συγκέντρωσα μερικές… επικίνδυνες λέξεις  στις οποίες παρατήρησα πως πολλοί επιχειρηματίες αντιδρούν παράξενα. Κάπως ενοχλούνται και σίγουρα δεν τις πιστεύουν.

Το να επιχειρεί κάποιος δεν αποτελεί προσόν ούτε το θεωρώ πλεονέκτημα ή μειονέκτημα. Είναι μάλλον ιδιότητα, όπως αυτή του καλλιτέχνη ή ενός λειτουργού και ίσως ακόμα καλύτερα στάση και αντίληψη ζωής. Δεν έχει επίσης να κάνει και με την ποιότητά του ως ανθρώπου, να εξηγούμαστε. Ωστόσο θεωρώ πως αυτό το πολύ μικρό λεξικό ίσως έχει ευρύτερη χρησιμότητα και γι΄ αυτό το γράφω. Κατά τη γνώμη μου, εάν πιστεύετε κάτι διαφορετικό από τις παρακάτω ερμηνείες τότε θα πρέπει να προσέξετε, εάν πρόκειται να ασχοληθείτε επιχειρηματικά με κάποια δραστηριότητα και να αλλάξετε τη στάση σας (άποψή μου πάντα).

Σύνταξη: η λέξη αυτή αντηχεί περίπου ως παραίτηση από την επιχειρηματική δραστηριότητα. Είναι απαγορευμένη. Κανένας δεν επιθυμεί να αποσυρθεί. Βέβαια η ζωή είναι γεμάτη εμπόδια και η κόπωση είναι ένα ενδεχόμενο. Πάντως δεν συνάντησα κανέναν επιχειρηματία, ο οποίος να σκεφτόταν στο ελάχιστο τη σύνταξη.

Ασφαλιστικές εισφορές: αυτή είναι μία εντελώς παράλογη επινόηση, η οποία ΔΕΝ ισχύει σε πάρα πολλές προηγμένες χώρες και δεν έχει να κάνει με την κοινωνική μέριμνα. Κατά κανόνα οι επιχειρηματίες τη σκέφτονται μόνο ως ένα πάγιο υποχρεωτικό έξοδο και μόνο για να λειτουργούν την επιχείρησή τους. Δεν αναφέρομαι φυσικά στις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων τους, κάτι, το οποίο ανήκει στις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος (και πολύ ορθώς).

Χιλιαρικάκι: λαϊκή περιπαικτική έκφραση. Όταν ακούτε κάποιαν ή κάποιον να αναφέρεται στο… χιλιαρικάκι του και πώς θα το εξοικονομήσει επιχειρηματικά κάποιο λάθος γίνεται. Μην με παρεξηγήσετε, ούτε να διανοηθείτε πως υποτιμώ τα χίλια ευρώ ή τα δέκα. Κάθε άλλο! Αλλά ακόμα και ο έχων τη μικρότερη επιχείρηση έχει όνειρα για κάτι πολύ μεγάλο. Και σίγουρα ΔΕΝ στοχεύει στο… χιλιαρικάκι!

Κατάλληλες συνθήκες: απλό αυτό. ΠΟΤΕ δεν είναι! Πάντα οι συνθήκες είναι… ακατάλληλες. Ευνοϊκές περίοδοι υπάρχουν, αλλά αυτό είναι καθαρά τεχνικό θέμα και δεν έχει καμία σχέση με τις αποφάσεις. Είναι μία σχεδιαστική παράμετρος.

Κεφάλαιο: ισχύουν τα ίδια και απαράλλακτα με το προηγούμενο. Το κεφάλαιο μπορεί να είναι οτιδήποτε. Ένας, ο οποίος έχει ανακαλύψει καλύτερη μηχανή αναζήτησης από αυτή της Google έχει δισεκατομμύρια στα χέρια του (και το γνωρίζει). Ναυπηγείο ή εργοστάσιο κατασκευής αυτοκινήτων δεν δημιουργεί όμως χωρίς κεφάλαιο ούτε και μεγάλο κατάστημα στην Ερμού. Όμως μία γνωριμία ίσως να είναι αρκετή, άρα το κεφάλαιό σου είναι η γνωριμία και όχι τα χρήματα. Είναι και αυτό μία τεχνική παράμετρος και τίποτα περισσότερο.

Σιγουριά – ασφάλεια: απλούστατο και αυτό. Ξεχάστε την! ΔΕΝ υπάρχει.

Χρεοκοπία: τεχνικός όρος. Οι επιχειρήσεις εγγενώς εμπεριέχουν και αυτή την εκδοχή. Nothing personal (τίποτα προσωπικό), όπως στις κινηματογραφικές ταινίες όταν πληρωμένοι δολοφόνοι εκτελούν το άγνωστο σε αυτούς θύμα τους. Εάν αυτό σου δημιουργεί ή πρόκειται να σου δημιουργήσει αφόρητο στρες (έστω και με την ιδέα μόνο) μείνε απολύτως μακριά. Δεν κάνεις!

Ηλικία: δεν υπάρχει όριο για επιχειρηματική δραστηριότητα. Γνωρίζω προσωπικά δύο επιχειρηματίες άνω των… 90 ετών, οι οποίοι εάν αναφέρεις κάποια από τις προηγούμενες λέξεις θα σου σπάσουν κυριολεκτικά το κεφάλι! Γι΄ αυτό έφτασαν σε αυτή την ηλικία δραστήριοι και ενεργοί.

Και τώρα το αντιλεξικό: δύο πολύ (μα πολύ) επικίνδυνες και καταστροφικές λέξεις για τους επιχειρηματίες:

Εγωισμός (υπερεγώ) και καπρίτσια μαζί με έπαρση: είναι όπως οι ωρολογιακές βόμβες στο χέρι σου, μόνο πως δεν γνωρίζεις εάν και πότε θα εκραγούν. Στους τυχερούς (λέμε τώρα) δεν συμβαίνει ποτέ. Σε άλλους όμως ναι. Αλλά και πάλι δεν μπορώ να γνωρίζω, διότι δεν κατοικώ στην καρδιά ή το μυαλό (και την ψυχή) κανενός.

Σε κάθε περίπτωση η ζωή είναι μία περιπέτεια. Δεν είσαι υποχρεωμένος να ακολουθήσεις κάποιον συγκεκριμένο δρόμο. Εσύ επιλέγεις. Απλά αυτός ας είναι ο περισσότερο ευχάριστος και επιθυμητός για εσένα. Τα εμπόδια όμως… χμ εμπόδια!

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)