Κόστος Πέτρινης Τοιχοποιίας
Μία ενδιαφέρουσα επιλογή, όπως σας έχω ήδη διατυπώσει είναι η κατασκευή μόνο της πέτρινης τοιχοποιίας. Ας δούμε λοιπόν τι περιλαμβάνει αυτή η προσέγγιση και πως υλοποιείται πρακτικά (και με ποιό κόστος περίπου).
Αρχικά για οτιδήποτε απαιτείται οικοδομική άδεια. Η έννοια της αδείας δεν είναι ένα έντυπο 4 σελίδων ούτε μία σειρά άλλων εντύπων και εγγράφων. Η βασική έννοιά της είναι το “τι θέλετε να κατασκευάσετε”. Είναι ο σχεδιασμός και το γενικότερο πλάνο.
Συνεπώς είτε φτιάξετε μόνο την τοιχοποιία είτε ολόκληρο το σπίτι πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζετε το τελικό αποτέλεσμα.
Η άδεια έχει ισχύ μέχρι και την ηλεκτροδότηση του ακινήτου και ο επιβλέπων είναι υπεύθυνος μέχρι τότε, συνεπώς δεν είναι τόσο απλό το ότι φτιάξατε την πέτρινη τοιχοποιία και μετά …τέλος. Υπάρχουν πλέον κάποιοι έλεγχοι και δεν είναι δυνατόν να παρακάμψετε τις διαδικασίες (ορθές ή μη, δεν τις κρίνω, αποτελούν νόμο του Κράτους).
Αφού εκδοθεί η οικοδομική άδεια (πράγμα το οποίο σημαίνει ότι γνωρίζετε τι θέλετε μέχρι το τέλος), προχωράμε στην υλοποίηση. Υπάρχουν όμως μερικά βασικά ζητήματα. Αρχικά το θέμα της θεμελίωσης. Δεν είναι αστείο. Τα εδάφη είναι πολλών ειδών, χρειάζεται να προσέξουμε την ποιότητά του και να κινηθούμε ανάλογα. Επίσης τη διαχείριση των υδάτων. ‘Όλα αυτά είναι στην ουσία τμήμα της αδείας (αφορά την επίβλεψη).
Η κατασκευή τώρα της τοιχοποιίας αποτελεί το βασικό σημείο. Εντελώς περιγραφικά σας αναφέρω τα παρακάτω σημεία και από τι διέπεται:
Κατασκευή μασίφ χωρίς εσωτερικό καλούπωμα με “χυτό” σκυρόδεμα ώστε να “δένει” η πέτρα με το νοητό υποστύλωμα προκειμένου να λειτουργεί ως δίσκος. Επίσης πρέπει να υπάρχουν αντίστοιχα και οριζόντια κρυφοσενάζ. Το κτίσμα να λειτουργεί ως “κλωβός”. Τα οριζόντια να “πλέκονται” με τα κατακόρυφα. Η πέτρα να είναι ένα με το συνδετικό υλικό και το κτίριο να λειτουργεί συνολικά και όχι στα επιμέρους συστατικά του.
Περιμετρικά οπλισμένο σενάζ στέψης με εγκιβωτισμένη την ξυλεία της στέγης.
Τέλος έχουμε τοποθετήσει τις υποδομές των υδραυλικών (δεν είναι πολλές) και αν επιθυμείτε εσωτερικά της τοιχοποιίας τα σπιράλ των ηλεκτρολογικών (καλώδια κλπ παροχές).
Προφανώς συμπεριλαμβάνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές του έργου (Ι.Κ.Α.).
Ολοκληρώνοντας αυτή τη φάση θα έχετε ένα σωστά θεμελιωμένο πέτρινο σπίτι με τη στέγη του. Υπάρχει δρόμος ακόμα αλλά το δύσκολο για πολλούς λόγους τμήμα το έχετε υπερκεράσει.
Πόσο κοστίζει μέχρι αυτό το σημείο.
Θα είναι μάλλον η εκατοστή φορά, την οποία θα το γράψω πως δεν μιλάμε για βιομηχανικό προϊόν. Πρόκειται για πραγματική κατασκευή με εντελώς συγκεκριμένες συνθήκες.
Το είδος θεμελίωσης και οι διαμορφώσεις του περιβάλλοντα χώρου, η ευκολία ή όχι στην προσβασιμότητα και στη μεταφορά των υλικών, η μορφολογία του οικοπέδου, η ύπαρξη της κατάλληλης πέτρας και των αγκωναριών του σπιτιού, όπως και ο αριθμός και το μέγεθος των ανοιγμάτων και ανάλογα με το αν τα χωματουργικά ή η πέτρα παρέχονται από εσάς, προφανώς και η αρχιτεκτονική του αποτελούν το μίγμα το οποίο θα δώσει το τελικό κόστος.
Οι εκτιμήσεις μου κυμαίνονται από 500 έως 670 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο μικτής (όχι ωφέλιμης) επιφανείας αναλόγως των παραπάνω συνθηκών. Η οικοδ. άδεια είναι σε ελεύθερη διαπραγμάτευση και είναι αυτονόητο ότι θα συνεκτιμηθεί με το συνολικό έργο.
24 χρόνια και πάνω από 50 κατασκευές (δεν εννοώ εμπορικές εργολαβίες, παρά μόνο πέτρινα, μονοκατοικίες και διατηρητέα) με έχουν διδάξει αυτό που επανειλημμένως αναφέρω:
Μην παγιδεύεστε στην λογική της προσφοράς. Μην μετατρέπετε την κατασκευή του σπιτιού σας σε εμπορική συναλλαγή. Συνεργαστείτε με τους ανθρώπους τους οποίους εμπιστεύεστε και θα διαπιστώσετε πόσο καλά μπορεί να σας έλθει το τελικό κόστος χωρίς να χάσετε τίποτα από την ποιότητα.
Δεν γνωρίζω τι εμπειρίες έχετε από οικοδομικά έργα. Το βασικό ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσετε είναι ΜΟΝΟ ένα:
Μπορείτε να εμπιστευτείτε;
Θα το γράψω αν και κινδυνεύω να σας δω να κάνετε κλικ και να φεύγετε δια παντός από την σελίδα μου:
Αναλόγως του βαθμού εμπιστοσύνης (όχι ΑΦΕΛΕΙΑΣ) προς το ανθρώπινο δυναμικό θα έχετε αντιστρόφως (υπέρ σας) το αντίστοιχο οικονομικό όφελος. Περισσότερη εμπιστοσύνη σε καλούς επαγγελματίες και ανθρώπους ίσον μικρότερο κόστος (δραματικά).
Η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού (πιστέψτε με) και η έννοια της συνεργασίας είναι το κλειδί στις κατασκευές.
24 χρόνια ΔΕΝ έχω δώσει ΠΟΤΕ προσφορά. Δεν έχω επίσης ΠΟΤΕ λάβει προσφορά από τους συνεργάτες μου. Ούτε καν τιμές… Κανόνισε μόνος σου είναι η μόνιμη απάντηση.
Τι λέτε λοιπόν;