Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Κόστος Ακινήτων και Αξίες το 2024

Η ειδησεογραφία και τα άρθρα από υποτίθεται έγκυρους και αξιόπιστους αναλυτές προσπαθούν να μας πείσουν πως η αγορά των ακινήτων είναι χρυσοφόρα και σε ανοδική πορεία. Μόνο εκ του πονηρού και δολίως εκπορεύονται αυτού του είδους οι αναλύσεις.

Τα ακίνητα αυτή τη στιγμή ακολουθούν την πορεία της φούσκας του χρηματιστηρίου του 1999 με διαφορετική όμως εκδήλωση συμπτωμάτων. Παρατηρείστε γύρω σας τα αυτοκίνητα, τα οποία κυκλοφορούν. Η συντριπτική πλειοψηφία των καινούργιων είναι μικρά μοντέλα ενώ τα υπόλοιπα δεκαπενταετίας και άνω. Όλοι λοιπόν οι κάτοχοι μπορούν κατά την περιρρέουσα ατμόσφαιρα να αντέξουν ενοίκια των 700-1000 ευρώ ή να αγοράσουν (ή  και κατασκευάσουν) κατοικίες των 350 χιλιάδων ευρώ…

Ανοησίες.

Η πίεση της ανάγκης ωθεί μεγάλο τμήμα τη κοινωνίας να δέχεται –προς το παρόν-  τιμές εξωπραγματικές, τις οποίες για κάποιο διάστημα θα αντέξει. Διότι έχει προπαγανδισθεί από κάθε είδους παπαγαλάκια πως τα ακίνητα επανήλθαν στην εποχή προ μνημονίων.

Το πρώτο παραμύθι περί δήθεν ολοκλήρωσης των μνημονίων, το οποίο διαφήμισε η προ-προηγούμενη κυβέρνηση ήταν χυδαίο.

Η επόμενη και νυν συνεχίζει την μπουρδολογία ενισχύοντας τις ψευδαισθήσεις. Ίσως (ίσως;) οι τράπεζες και οι διαχειριστές των κόκκινων δανείων (άλλο ένα έγκλημα, το οποίο ακόμα δεν έχει ακουμπήσει το πολιτικό κατεστημένο) ευνοούν αυτήν την φημολογία, ώστε να εισπράξουν από πλειστηριασμούς όσο το δυνατόν περισσότερα.

Η απλή όμως λογική λέει πως δεν είναι δυνατόν με μειωμένα έσοδα κατά 50% σε σχέση με το 2008 (για τον απλό πολίτη) και με καλπάζουσα ακρίβεια να επιχαίρεται κάποιος πως οι τιμές στα ακίνητα έχουν επανέλθει στα προς κρίσης επίπεδα. Αλλά τεχνηέντως έχει παρεισφρήσει η άποψη πως αυτό, το οποίο χάθηκε σε πραγματικό εισόδημα έχει ως δια μαγείας επανέλθει υπό μορφήν αξίας ακινήτου. Και σκέφτεται ο απλός πολίτης, κάτοχος ενός διαμερίσματος 40 τ.μ. στην Κυψέλη, ο οποίος το 2008 είχε εισόδημα 1.200 ευρώ και σήμερα 600 ευρώ και κόστος διαβίωσης διπλάσιο πως είναι και πλούσιος αφού το δυάρι του, τότε η αγορά το αξιολογούσε στα 30,000 ευρώ ενώ σήμερα στα 100,000 ευρώ! Άρα… πλούτισε! (Χα!)

Ετοιμάσου να χάσεις, εάν σκέφτεσαι με αυτόν τον τρόπο.

Διότι απλούστατα η ασυμβατότητα εισοδημάτων και απαιτήσεων ενοικίων ή τιμών πώλησης θα φτάσει σε ένα οριακό σημείο και τότε ούτε τα ενοίκια θα πληρώνονται ούτε και οι αγοραπωλησίες θα προχωρούν. Κατ΄ εμέ είναι θέμα χρόνου να έχουμε μία γενιά… κόκκινων ενοικιαστών ή… κόκκινων υποψηφίων αγοραστών (εννοώ πως ΔΕΝ θα αγοράζουν, εάν οι τιμές δεν πέσουν 50%). Ίσως εμφανισθεί και δευτερογενής αγορά είσπραξης… ενοικίων (κατά το πρότυπο των δανείων).

Εγκλωβισμένοι και πάλι;

Ναι σε έναν βαθμό, εφόσον δεν εξορθολογιστούν ενοίκια και τιμές (προσέξτε, δεν εννοώ αξίες) πώλησης. Έγραψα σε έναν βαθμό. Διότι πάντα υπάρχουν και δίοδοι διαφυγής· οι οποίες κατά τη γνώμη μου είναι δύο:

Α. Οι μεγάλοι παίκτες με δυνατότητα αγοράς πολλών ή εμβληματικών ακινήτων, ότι δηλαδή συμβαίνει κατά κάποιον τρόπο σήμερα, στην οποίαν κατηγορία ανήκουν παρά ελάχιστοι ή πρόκειται περί εταιριών

και

Β. Όσες και όσοι κινηθούν λογικά με βάση τα ρεαλιστικά δεδομένα της αγοράς ή/και προσφέρουν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ αξιόλογα και ξεχωριστά ακίνητα, τα οποία όμως και πάλι θα πρέπει να τα διαθέσουν σε φυσιολογικές τιμές.

Αναγκαστικά χρησιμοποιώ κάποιους όρους χωρίς ποσοτικό προσδιορισμό, διότι τι σημαίνει “λογικό” ή “φυσιολογικό”; Όποιος όμως είναι στην αγορά το κατανοεί αυτό.

Κανέναν δεν αποθαρρύνω στο να κινηθεί στον τομέα των ακινήτων, ωστόσο καλό θα είναι να διακρίνει τις ύποπτες ενδείξεις. Η απληστία και η μη ορθή αξιολόγηση των δεδομένων, μάλλον η άρνηση της πραγματικότητας και το… όνειρο, οδήγησαν πάρα πολλούς το 1999 στο να απωλέσουν τις περιουσίες τους, νομίζοντας πως “επενδύοντας” στο χρηματιστήριο πλούτισαν ή ΘΑ πλουτίσουν.

Όχι αγαπητοί μου φίλες και φίλοι. Δεν πλουτίζεις με αυτόν τον τρόπο…

Σχόλιο: Δυστυχώς υπάρχουν καταστάσεις στην οικονομία (και τη ζωή), όπου είσαι εγγενώς χαμένος. Πολλές χρεοκοπίες μάλιστα δεν οφείλονται σε κακούς χειρισμούς, αλλά σε αυτές ακριβώς τις καταστάσεις, οι οποίες είναι αδιέξοδες και δεν μπορούν να ελεγχθούν. Μία παρόμοια συμβαίνει και εδώ σήμερα. Ίσως, εάν σκεφτείς με όρους μετοχών και χρηματιστηρίου (εννοώ τα ακίνητα ως “χαρτιά”) να κινηθείς καλύτερα. Το 1999 ΔΕΝ έχασαν όλοι. Συνοψίζοντας θα μπορούσα να σκεφτώ: πούλησε τώρα ακριβά και περίμενε ή αγόρασε αντισυμβατικά ακίνητα ή κάτι τέτοιο. Αυτό μακράν απέχει από ειδική ανάλυση και είναι ενδεικτική προσέγγιση.

Διαβάστε και το σχετικό άρθρο: Σκέψεις για το Κόστος Οικοδομής το 2023 και τι να Κάνω

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)