Κορωναϊός, ο ανθεκτικός ιός από την Κίνα. Γιατί ονομάζεται κορωναϊός; Διότι στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο διακρίνονται εξογκώματα περιμετρικά των ιικών σωματιδίων όπως ένα στέμμα, το οποίο στα λατινικά λέγεται “κορώνα” (λατινικά: corona). Τις πληροφορίες τις συνέλεξα από τη Wikipedia, αφού δεν έχω σπουδάσει ιατρική. Και προφανώς αφού ισχύει το προηγούμενο, το άρθρο αυτό ΔΕΝ αφορά ιατρικό θέμα!
Αφορμή μου έδωσαν ωστόσο οι φωτογραφίες της έρημης πόλης Ουχάν, όπου έχει επιβληθεί πλήρης απαγόρευση. Σε μία πόλη 11 εκατομμυρίων κατοίκων, όπως φαίνεται απαγορεύεται οι κάτοικοι να μετακινούνται έξω από τα σπίτια τους (δεν είμαι και σίγουρος, πως μεταφέρονται οι ειδήσεις και πόση αλήθεια εμπεριέχουν ή πόσο ακριβείς είναι). Αλλά ας υποθέσουμε πως αυτό είναι αλήθεια. Εκπλήσσομαι. Εκπλήσσομαι από το γεγονός πως η Κινεζική κυβέρνηση δεν… εξάλειψε πλήρως την πόλη! Γιατί δεν πυροδότησε μία πυρηνική βόμβα να εξαφανίσει την Ουχάν και μαζί τον κορωναϊό;
Φυσικά μειδιάτε και προφανώς αντιλαμβάνεστε το μαύρο χιούμορ μου. Αλλά…
Αλλά σκεφτείτε πως η Κίνα εφάρμοσε μία από τις πλέον απάνθρωπες κοινωνικές πολιτικές: την πολιτική του ενός παιδιού! Και αυτό ως μία εξέλιξη της προηγούμενης πολιτικής των δύο παιδιών. Η τελευταία εφαρμόστηκε το 1969, εάν δεν κάνω λάθος, έως ότου αντικαταστάθηκε το 1979 από την πολιτική του ενός παιδιού. Αλλά υπήρχαν και εξαιρέσεις. Στις αγροτικές περιοχές εάν το πρώτο παιδί ήταν κορίτσι επιτρεπόταν και δεύτερο! Αχά! “Χρηματιστηριακή” αξία κοριτσιού ίσον μηδέν! Η πολιτική ενός παιδιού εγκαταλείφθηκε το 2015, αφού συγκράτησε κατά 4000 εκ. τους Κινέζους, σύμφωνα με την κυβέρνηση τους.
Όπως μπορείτε να φαντασθείτε κάθε νόμος αυτού του τύπου δημιουργεί ανώμαλες παραφυάδες από κάθε είδους διαστρεβλώσεις. Διάβασα ωστόσο πως σε μία έρευνα του 2008, το 76% των Κινέζων υποστήριζαν το νόμο αυτό.
Ο Στάλιν ακολούθησε μία άλλη οικονομικότερη μέθοδο και χωρίς να υπάρχει κορωναϊός: τον λιμό. Και άφησε κάτι εκατομμύρια ανθρώπους κυρίως στην Ουκρανία να πεθάνουν από πείνα. Μία στυγνή γενοκτονία.
Το πρόβλημα με τον κορωναϊό δεν αποτελεί κάτι το αφύσικο. Σύμφωνοι! Κάτι, το οποίο πρέπει να αντιμετωπισθεί, όπως ο καρκίνος, η πανώλης, η χολέρα και τόσες άλλες ανθρώπινες καταστάσεις. Αλλά ο στόχος πρέπει να είναι ο ιός και όχι ο άνθρωπος· και πολύ φοβάμαι πως τελικά ο στόχος θα είναι ο δεύτερος και ο ιός η αφορμή. Μία γεύση τώρα από έναν… αριστοκράτη (κορώνα) ιό. Σκεφτείτε τι θα συμβεί όταν εμφανισθεί ο φτωχο-ξυπολιτοϊός!
Ίσως λίγο εξεζητημένα τα προηγούμενα, αλλά αφορμή για προβληματισμό.