Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Κινέζικα Πολεοδομικά

Τρεις ενδιαφέρουσες εξελίξεις σχετικά με την Κινεζική πολεοδομική νομοθεσία:

  1. Απαγορεύονται πλέον τα κτίρια ύψους άνω των 500 μέτρων και περιορίζονται δραστικά τα κτίρια άνω των 250 μέτρων.
  2. Απαγορεύονται οι… απομιμήσεις. Υπάρχει μία τάση κατασκευής αντιγράφων, διάσημων κτιρίων. Αυτό τέλος πλέον. Είναι εξ΄ άλλου φανερό πως αποτελεί και τον ορισμό του κιτς.
  3. Η αρχιτεκτονική στην Κίνα οφείλει πλέον να προσαρμοστεί στα γνήσια χαρακτηριστικά του τόπου και να μην μιμείται ξένα πρότυπα. Είναι προφανές από την ιστορία της χώρας πως έχει τη δική της αρχιτεκτονική παράδοση.

Δεν περιμένω να σας ενδιαφέρουν τα προηγούμενα, εκτός εάν είχατε σκοπό να κατασκευάσετε κάποιον ουρανοξύστη 667 μέτρων, οπότε ατυχήσατε. Αυτό, το οποίο θα ήθελα να τονίσω είναι πως μία απελευθέρωση και οικονομική έκρηξη οπουδήποτε οδηγεί στην υπερβολή και σε ακρότητες. Δεν τίθεται κάποιο όριο. Αναγκαστικά αυτό αρχίζει να ενοχλεί, αφού βεβαίως έχει προκληθεί ζημιά και επεμβαίνει το κράτος. Το οποίο με τη σειρά του θα προκαλέσει και αυτό με τον τρόπο του τη δική του ζημιά.

Πάντως το κείμενο, το οποίο εξέδωσε το Υπουργείο Στέγασης και Αστικής-Αγροτικής Ανάπτυξης της Κίνας μόλις ένα έτος πριν (27 Απριλίου 2020) είναι ενδιαφέρον και όμορφα συντεταγμένο. Ενδεχομένως μία θετική συνέπεια του… Κινεζικού Covid-19 (χιούμορ).

Ραντεβού στη Σαγκάη λοιπόν για τα… 499,99 μέτρα!

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)