“Καὶ ἐγένετο ἑσπέρα καὶ ἐγένετο πρωΐ, ἡμέρα μία.” (Γένεσις 1: 5).
“And it was evening and it was morning, one day” (Genesis 1:5).
Όταν δημιούργησε ο Δημιουργός τον χρόνο, πρώτα δημιούργησε τη νύχτα και στη συνέχεια την ημέρα. Αυτή είναι μία τεραστίας σημασίας λεπτομέρεια και ουσιώδες μήνυμα αισιοδοξίας και τελικής νίκης του καλού προς το κακό. Διότι μετά το σκότος ήλθε το φως και ως εκ τούτου το τελικό αποτέλεσμα θα είναι πάντα ΦΩΣ! Προσθέτω: ΠΑΝΤΑ και περισσότερο ΦΩΣ!
Στο Εβραϊκό ημερολόγιο η ημερομηνία αρχίζει (λογικό σύμφωνα με τα προηγούμενα) πριν τη νύχτα,(σούρουπο με σούρουπο) ενώ με το κοσμικό Γρηγοριανό αρχίζει και τελειώνει τα μεσάνυχτα. Βλέπετε λοιπόν πως τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται, ακόμα και εάν είναι τόσο ισχυρά δομημένο στο μυαλό μας!
Προφανώς και ως συνέπεια των προηγουμένων στο εν λόγω ημερολόγιο η ημέρα δεν έχει σταθερή διάρκεια , αλλά μεταβαλλόμενη. Άλλη μία λοιπόν πολύ σπουδαία διαφοροποίηση στις καθιερωμένες επίκτητες αντιλήψεις μας και πόσο μερικά “αυτονόητα” δεν είναι τόσο “αυτονόητα”.
Ωστόσο εδώ υπάρχει και μία εξαιρετικά αγαπημένη μου λεπτομέρεια: πότε αρχίζει ακριβώς η νύχτα; Η περίοδος του λυκόφωτος (Twilight Zone), από το ηλιοβασίλεμα ( “shkiah”) μέχρι τρία αστέρια να είναι ορατά στον ουρανό ( “tzeit hakochavim”), είναι ένα “αμφίβολο” χρονικό διάστημα, γνωστό ως “bein hashmashot.”
(Σύμφωνα με τον πρόσφατο ορισμό το σημείο μετάβασης από σούρουπο προς νύχτα είναι μόλις εμφανίζονται τρία αστέρια στον ουρανό).
Πάντα τα πιο κρίσιμα ζητήματα στη ζωή έχουν μία τάση “ασαφούς συμπεριφοράς” (“fuzzy”) στις μεταβατικές περιόδους. Όταν συμβαίνει αυτό μπορεί να προκύψουν εξαιρετικά μεγάλες μεταβολές από πολύ μικρές αρχικές συνθήκες. Ιδού ένα πάρα πολύ σπουδαίο και ισχυρότατο όπλο στην Ελλάδα (και την Ευρώπη) των μεταβολών του σήμερα, το οποίο μάλλον δεν έχετε ποτέ σκεφθεί ότι διαθέτετε.
Νοιώθετε λοιπόν μικρή/ός και αδύναμη/ος; Χμ… Κάποιος όμως φρόντισε για εσάς. Και Αυτός είναι ο ίδιος ο Δημιουργός. Η Σοφία της Δημιουργίας είναι τόσο άπειρα μεγάλη, ώστε μόνο ίσως ένα ελάχιστο κλάσμα μπορούμε να αντιληφθούμε (και εάν)…
Συνεπώς αρχίστε να επανεξετάζετε και ενδεχομένως να αναθεωρείτε πολλές ισχυρές προκαταλήψεις, οι οποίες ενώ δεν έχουν ποτέ αμφισβητηθεί δεν σημαίνει πως ισχύουν…