Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Καρα-Ξευτιλισμένοι (Ορισμοί και Τύποι)

Α. Καρα-Ξευτιλισμένοι (τύπου Ι)

Ας υποθέσουμε πως επικοινωνεί ο νυν πρωθυπουργός μαζί μου να μου αναθέσει κάποιο χαρτοφυλάκιο, διότι θεωρεί πως μπορώ να προσφέρω στην χώρα! Με δεδομένο το τι έχω γράψει έως τώρα (και την προσωπική μου γνώμη) θα πρέπει τουλάχιστον να αρνηθώ χωρίς δεύτερη κουβέντα. Δεν θα έλεγα ούτε καν ευχαριστώ. Το ξεκαθαρίζω χωρίς περιστροφές. Δεν ευχαριστείς κάποιον τον οποίον τόσο σκληρά έχεις κατακρίνει! Εάν είσαι ελάχιστα συνεπής με τις απόψεις σου θα πρέπει να καταλάβεις πως κάποιο λάκκο έχει η φάβα και σε επέλεξε! Αυτό είναι καθαρή συνέπεια συμπεριφοράς.

Εάν ξαφνικά όμως… “έβλεπα” το φώς το αληθινό και ένιωθα πως έσφαλα και πως το προσφερόμενο χαρτοφυλάκιο μου “άνοιξε” τα μάτια, τότε θα έπρεπε προηγουμένως, δημοσίως -όπως έκανα έως τώρα- να το ανακοινώσω πάραυτα και να απαρνηθώ-αποποιηθώ τις απόψεις μου παραδεχόμενος το λάθος μου (θυμηθείτε τις δηλώσεις μετανοίας και κοινωνικών φρονημάτων επί χούντας και δεξιών κυβερνήσεων). Οχι να τρέξω να υπουργοποιηθώ! Αυτό αποτελεί καρα-ξευτίλα (τύπου Ι).

Συνήθως όμως τα μάτια ανοίγουν αφού… αποπεμφθεί κάποια/οιος από το χαρτοφυλάκιο ή την έδρα. Είναι ένα μυστήριο αντίστροφης φώτισης! Αυτό καρα-ξευτίλα τύπου (μείον) -Ι.

Εάν πάλι ανήκα σε κάποιον πολιτικό σχηματισμό από τον οποίον είχα αποπεμφθεί λόγω διαφωνίας και μου επρότεινε το πρώην αντίπαλο κόμμα μία θέση ή βουλευτική έδρα επίσης θα έπρεπε να αρνηθώ χωρίς δεύτερη σκέψη. Καρα-ξευτίλα τύπου Ια.

Εάν πάλι ήμουν προβεβλημένο στέλεχος αντίπαλου σχηματισμού ή πρώην μικρού κόμματος και ξαφνικά με επρότειναν για σπουδαίο πολιτειακό αξίωμα οι ιδεολογικοί μου αντίπαλοι, τότε επίσης θα έπρεπε να αρνηθώ. Καρα-ξευτίλα τύπου Ιβ με την αποδοχή της θέσης.

Στα προηγούμενα είμαι σίγουρος πως θα έχετε διακρίνει πάμπολλες “λαμπρές” περιπτώσεις κάθε είδους και πολιτικού φάσματος.

Συμπέρασμα: Δεν σε κάνει κάποιος άλλος ρόμπα. Ήσουν πάντα και το έκρυβες επιμελώς! Καρα-ξευτίλα Ι plus και με την βούλα!

Β. Καρα-Ξευτιλισμένοι (τύπου ΙΙ)

Είσαι εκδότης σπουδαίου συγκροτήματος και θεωρείς πως μπορείς να παίζεις με τις γάτες των Ιμαλαΐων και με κάτι… εκατομμύρια συμπολίτες σου. Η γάτα όμως σου την φέρνει. Αφησε τη γάτα ήσυχη στα Ιμαλάια. Αυτή, αυτό ξέρει να κάνει. Εσύ όμως; Νόμιζες πως δεν είσαι ρόμπα, αλλά ούτε παντόφλα δεν αξίζεις. Καρα-ξευτίλα τύπου ΙΙ.

Είσαι (υποτίθεται) “δημοσιογράφος” και κυκλοφορείς στο διαδίκτυο μία αισχρή και προσβλητική εικόνα με τα ιερότερα της χώρας στην οποία δραστηριοποιείσαι. Κατόπιν ζητάς δακρύβρεχτα συγγνώμη. Σκ@τ@ στα μούτρα σου (καθόλου) αγαπητέ μου, διότι όταν φθάσεις (οτιδήποτε να είσαι ή και να πιστεύεις) να καθυβρίζεις με αυτόν τον τρόπο την πίστη συνανθρώπων σου είσαι ένα τίποτα. Εδώ η συγγνώμη ΔΕΝ ισχύει. Και η Ιερά Σύνοδος κακώς ασχολήθηκε μαζί σου και σε συγχώρεσε. Αγνοείς τους καρα-ξευτιλισμένους δεν τους συγχωρείς. Καρα-ξευτίλα ΙΙα για τον “δημοιογράφο” και εάν μου επιτρέπεται και με όλο τον σεβασμό περιττή η ενασχόληση με σκουπίδι για την Ι.Σ. ασχέτως εάν έπραξε σύμφωνα με τις επιταγές του δόγματος.

Γ. Καρα-ξευτιλισμένοι (τύπου ΙΙΙ)

Είσαι πρώην αρχηγός κράτους και κατηγορείσαι για κάποια αποδεδειγμένα εκ των υστέρων σοβαρή ή μη παρασπονδία (αλλού αισθησιακού τύπου, αλλού… άλλου τύπου). Η μνήμη σου όμως δεν είναι τόσο δυνατή όσον αφορά αυτό το ζήτημα. Δεν θυμάσαι. Για κάποιον λόγο παρουσιάζει κάποια “κενά”, τα οποία όμως επιμένουν να παραμένουν “κενά” για όσο διάστημα όμως είσαι σε αυτή τη θέση.

Κατόπιν εκδίδεις τα… απομνημονεύματα σου για, τα οποία πληρώνεσαι αδρά και με έναν μαγικό τρόπο η μνήμη σου επανέρχεται. Θυμάσαι και το τελευταίο ψυθίρισμα στην 2355η συνάντηση στο γραφείο σου. Καρα-ξευτίλα τύπου ΙΙΙ.

Bonus (δώρο) για το τέλος

Είσαι επιτυχημένος (όπως και να εννοείται αυτό) επιχειρηματίας. Τα έχεις όλα. Θέλεις όμως να εμπλακείς ΚΑΙ στην πολιτική! Ετοιμάσου ή να τα χάσεις όλα ή να βρεθείς στην φυλακή ή και τα δύο (με όποια σειρά δεν έχει σημασία).

Καρα-ανοησία (κάθε τύπου)! Και καρα-απληστία!