Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Θα Υπάρξει Κλιμάκωση με την Τουρκία;

Τι περισσότερο μπορεί να υπάρξει σε σχέση με την Τουρκία; Λίγα πράγματα… Το επόμενο θα είναι η πολεμική εμπλοκή. Αλλά… αυτό ΔΕΝ πρόκειται να συμβεί με την παρούσα κυβέρνηση στη γείτονα. Διότι πόλεμος σημαίνει τεράστιος κίνδυνος απώλειας, όσον αφορά την εξουσία της, εκτός εάν της… επιτεθεί η Ελλάδα. Αυτό το νόημα έχουν οι προκλήσεις και όπως έχω τονίσει επανειλημμένα στο παρελθόν η ψυχραιμία είναι η καλύτερη πολιτική στάση. Είναι δύσκολο αυτό, ωστόσο αυτή είναι η καλύτερη διπλωματία τηρουμένων των αναλογιών.

Ως εκ τούτου το να λεχθούν κάποια “ωραία” πράγματα, όπως συνέβη χθες στην κοινή συνέντευξη των δύο ΥΠ.ΕΞ. δεν αλλάζει σε κάτι τα δεδομένα και δεν προκαλεί κάποιο θέμα στην Ελλάδα. Προσωπικά μάλιστα δε συμφωνώ καθόλου με παθητική στάση σε επίπεδο λόγων, ειδικά στην παρούσα φάση και με τη συγκεκριμένη χώρα. Αντιθέτως!

Τα επικίνδυνα σημεία είναι δύο και δεν έχουν καμία σχέση με επιλογές της Ελληνικής πλευράς:

1.       Ενδεχόμενο ανεξέλεγκτου γεγονότος, το οποίο θα προκληθεί ανεξάρτητα από τις επιλογές της κυβέρνησης της γείτονος. Κατά κάποιον τρόπο “πραξικόπημα” μέσω πολεμικού επεισοδίου.

2.      Κίνδυνος απώλειας εξουσίας και δίοδος απεγνωσμένης διαφυγής μέσω επίσης πολεμικής εμπλοκής.

Κατά τα άλλα “ουδέν νεώτερον” από το… Ανατολικό μέτωπο.