Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Θα Έρθει μια Νύχτα…

Ωραία! Ο αγαπημένος μας Γείτονας θα έρθει μια νύχτα! Θα προσπαθήσει να ανάψει το φως να δει τι κατέκτησε και θα του έλθει ένας λογαριασμός, μεγαλύτερος από το κόστος μετακίνησης ολοκλήρου του στόλου, της αεροπορίας και του στρατού του.

Θα σκεφτεί τότε να χρησιμοποιήσει τα λιμάνια του. Ωπ! Πού πάτε Κύριε θα του διαμηνύσουν οι Κινέζοι. Τα λιμάνια είναι δικά μας!

Μετά θα θελήσει να μεταφέρει κεριά για να δει μέσα στη νύκτα με αεροπλάνα. Ωπ! Πού πάτε Κύριε θα του επισημάνουν οι Γερμανοί. Τα αεροδρόμια είναι δικά μας!

Α! Τότε σιδηροδρομικώς. Μα τι λέτε Κύριε θα τον εμποδίσουν οι Ιταλοί. Οι σιδηρόδρομοι είναι δικοί μας!

Ας πιώ έναν καφέ σε κάποια παραλία θα σκεφτεί… Αλλά πού αγαπητέ μου; Στο… Ελληνικό; Μόνο… Ελληνικό δεν είναι. Τα ξενοδοχεία πλέον ανήκουν σε ξένους οργανισμούς και ο καφές σου θα είναι πικρός.

Μα καλά θα σκεφτεί ο Γείτων. Τι επιτέλους κατέλαβα (κατέκτησα); Νύχτα ήλθα;

Όχι αγαπητέ μου Γείτονα! Νύχτα ήλθες, αλλά κατά βάθος έβλεπες. Θα καταλάβεις τους καλύτερους εισπρακτικούς μηχανισμούς, μακράν ανώτερους από τους δικούς σου επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Και επιπλέον οι νέοι εταίροι σου θα σου υπενθυμίσουν πως έχεις και ένα δανειάκι, όχι σπουδαία πράγματα, 300 δις κάτι τέτοιο και με τους τόκους άντε 500 δις για να το στρογγυλοποιήσουν και χωρίς… ρυθμίσεις· διότι δεν είσαι συνεργάσιμος κατακτητής.

Συνεπώς αγαπητέ μου Γείτονα, πού θέλεις να πας; Το σκέφτηκες καλά; Κάθισε εκεί στην Ανατολή, διότι η Δύση ίσως σε οδηγήσει στη δύση σου. Η επένδυσή σου θα είναι ασύμφορη και θα αποδειχτείς τελικά ΚΑΙ στρατηγικός κακο-κατακτητής. Και κόβω την Άγκυρα οσονούπω σε… πλειστηριασμό!

Αμάν πχιά!