Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Η Συμβατική Αποτυχία και η Αντισυμβατική Επιτυχία

Η παγκόσμια σοφία διδάσκει πως είναι καλύτερα για τη φήμη σου να αποτύχεις με συμβατικό τρόπο, παρά να επιτύχεις με αντισυμβατικό. Και δείτε το αυτό στην πράξη την εποχή αυτής της μεγάλης ανατροπής στην Ελλάδα. Είναι αποδεκτό κατά κάποιον τρόπο να αποτυγχάνει μία επιχείρηση τηρώντας τους κανόνες παρά να επιτυγχάνει με έναν ανορθόδοξο τρόπο.

Σκεφτείτε όμως το αντίστροφο· να αποτυγχάνεις δηλαδή με ανορθόδοξο τρόπο και να επιτυγχάνεις με συμβατικό τρόπο. Τότε η κριτική είναι αμείλικτη. Και θεωρείται λογικό να επιτύχεις με τους συμβατικούς τρόπους ενώ στην περίπτωση της αντισυμβατικής αποτυχίας μαύρο φίδι σ΄ έφαγε. Και προσέξτε! Διευκρινίζω πως δεν αναφέρομαι μόνο σε επιχειρηματικές δραστηριότητες αλλά και σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής.

Πού είναι λοιπόν το θέμα;

Όχι στον ορισμό της επιτυχίας ή της αποτυχίας, οι οποίες είναι έννοιες καθαρά δικής σου προσωπικής απόφασης, αλλά στον τρόπο με τον οποίον έφθασες σ’ εκείνο το σημείο.

Και πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, συμβατικός νοείται πάντα ο τρόπος της πλειοψηφίας και δεν υπάρχει κανένας κανόνας, ο οποίος να τον ορίζει διαφορετικά. Είναι ο γενικά αποδεκτός τρόπος και τίποτα άλλο. Και φυσικά διαφέρει από πολιτισμό σε πολιτισμό και από κοινωνία σε κοινωνία. Συνεπώς το θέμα είναι στην τήρηση ή μη των γενικών κανόνων, οι οποίες είναι αποδεκτές από ένα σύνολο και τίποτα άλλο.

Η Ελληνική κοινωνία απέτυχε κατά τη γνώμη μου (γνώμη μου είναι τονίζω) παταγωδώς. Και απέτυχε με τον… συμβατικό τρόπο. Και γι΄ αυτό κατά κάποιον τρόπο νοιώθει και κάπως καλά. Καιρός είναι (θεωρητικά ομιλώ) να δοκιμάσει και τον αντισυμβατικό. Θα τολμήσει;

Όχι, η κοινωνία δεν θα τολμήσει. Ε Σ Υ όμως;

Ο Προφήτης Teucris προφήτευσε.
(Προφητεία #5 της 26-02-2020)