Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Η Εποχή των Ορίων

Θα έχετε προσέξει φυσικά το μεγάλο ανταγωνισμό σε όλους τους τομείς για καλύτερες επιδόσεις, υψηλότερες ταχύτητες, περισσότερες ευκολίες και γενικώς αυτή την τάση της επίτευξης κάτι παραπάνω απ’ ό,τι ισχύει.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες συναγωνίζονται στην… επιτάχυνση (ένα από τα πολλά) των εξωτικών μοντέλων τους (σε πόσα δευτερόλεπτα θα επιτύχουν ταχύτητα 100 χιλιομέτρων την ώρα). Οι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων για το πόσο γρήγοροι θα είναι οι επεξεργαστές τους (το ίδιο ισχύει και για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές). Οι κατασκευαστές φωτογραφικών μηχανών πόσα μεγαπίξελς θα είναι οι αισθητήρες τους.

Ανέφερα μερικά παραδείγματα για να περιγράψω τι εννοώ. Ωστόσο υπάρχουν κάποια όρια. Εάν ένα αυτοκίνητο χρειάζεται μόλις 2,5 δευτερόλεπτα για να φθάσει τα 100 χιλιόμετρα, θα απαιτηθεί τεράστια προσπάθεια για να επιτύχει 2,4 ή 2,0 ή 1,0! Αλλά τότε δε θα μιλάμε για αυτοκίνητο ακριβώς, αλλά περίπου για… τηλεμεταφορά!

Σκεφτείτε επίσης τα όρια στην άρση βαρών. Πόσο βάρος θα μπορέσει να σηκώσει ένας άνθρωπος; Αυτό καθορίζεται από την αντοχή του σκελετού, ο οποίος δεν είναι φτιαγμένος από ατσάλι. Υπάρχει ένα όριο, το οποίο δεν θα τίθεται από την ικανότητα του αθλητή, αλλά από τη φυσική σύσταση του κοκκάλου (θα σπάσει εκ των πραγμάτων).

Τώρα παρατηρείστε και τα κοινωνικά φαινόμενα. Πολλά τείνουν στα όρια. Η φτώχεια, ο COVID-19, οι ακατανόητες συμπεριφορές, οι εντάσεις… Ίσως δεν είναι τόσο ορατά, όσο τα προηγούμενα, αλλά αρχίζουν να διαφαίνονται οι επιπτώσεις τους στον ορίζοντα.

Κάποτε τα καλύτερα κινητά τηλέφωνα ήταν τα όσο το δυνατόν μικρότερα σε μέγεθος. Μια μεγάλη αλλαγή όμως μετέβαλλε την εξέλιξη αυτή και κατευθυνθήκαμε στις μεγαλύτερες οθόνες. Το μικρό μέγεθος των κινητών είχε το όριο του εμβαδού του δακτύλου μας. Πόσο πιο μικρά… κουμπιά;

Αυτό ακριβώς θα ήθελα να σημειώσω. Πως όταν αρχίζουμε να πλησιάζουμε στα φυσικά όρια προσεγγίζουμε τις συνθήκες μεταβολών. Και σε πολλά αυτή τη στιγμή είμαστε εκεί. Είναι η εποχή των ορίων.

Συνεπώς προετοιμάζεται η νέα ενδιάμεση εποχή των μεταβολών.

Λάβετε… θέσεις έγκαιρα!

Ο Προφήτης Teucris προφήτευσε
(Προφητεία #42 της 30-07-2020)